Tuner Yamaha oprava, náhrada induktoru

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
xsc

#16 Příspěvek od xsc »

Můžeš nafotit tu cívku svrchu, jak to jádro vypadá a případně jinou pro porovnání?
Pokud se do toho někdo hrabal, fungovalo to a tohle je výsledkem, tak lze vadné filtry zjevně vyloučit.
lubpf

#17 Příspěvek od lubpf »

No ten signál jsme si ověřovali na více vstupech různých zesilovačů a všude se to chovalo stejně. Takže to asi bylo v tom tuneru. Pravda je, že jsem jen takový trochu poučenější laik. Potíž s profi opravou je v tom, že při dnešních cenách servisů vyjde oprava většinou dráž než "novej" stroj někde v bazaru. jen jsem se o to chtěl tak ze zájmu pokusit. tady ale narážím na své limity.
Tak jsme chtěl postupovat tak trochu laicky od toho, co ke poškozeno viditelně.
Ještě tedy foto shora.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Takže už jsi počul , tuná problem s vysokou právdepodobnosťou nebude .
xsc

#19 Příspěvek od xsc »

Podle schématu si myslím, že by to fungovalo i bez té cívky, což by šlo zjistit vypájením jednoho konce C31. S uladěnou cívkou to samozřejmě bude horší.
jardafiala

#20 Příspěvek od jardafiala »

Která cívka je to ? Označ ji na obrázku. Jinak stále platí, že horší než třídní nepřítej je iniciativní blbec, klidně to tomu kamarádovi můžeš tlumočit. Teď k chování tuneru - ladí správně v automatickém režimu? To znamená jestli se správně zastaví na stanici pokud se ladí shora i zdola? Co ukazuje indikátor síly pole? Přede mnou to už je napsáno, slabý signál na výstupu, pokud tuner ladí správně, způsobuje cokoli jiného a ne cívka. Pokud to hraje opravdu slabě je vhodné zkontrolovat brouka na druhém obrázku, nejlépe osciloskopem vstup a výstup.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
jardafiala

#21 Příspěvek od jardafiala »

Odpovím si sám, L6 je součástí přepínání WIDE/NARROW a na sílu výstupního signálu nemá žádný vliv. Stejně jako případně vadný filtr 10,7MHz. Ten bývá hodně často vadný v přístrojích RFT nebo TESLA, pokud je tam použit. Filtr v jiných tunerech jiných značek jsem ještě nikdy vadný nenašel. Jeho vada se projení mizernou citlivostí, případně nemožností příjmu, na sílu výstupního NF signálu vliv nemá.
xsc

#22 Příspěvek od xsc »

Není pravda, že ta L6 nemá vliv na sílu signálu. Je to LC filtr zapojený na výstupu z obou signálových cest wide/narrow. Pokud bude uladěná, sílu signálu může ovlivnit dost. Ale protože v cestě jsou filtry, lze ji odpojit.
jardafiala

#23 Příspěvek od jardafiala »

Sílu signálu samozřejmě ano, úroveň výstupního NF SIGNÁLU ne.[/b]
xsc

#24 Příspěvek od xsc »

Pokud dostatečně klesne síla vf/mf signálu, klesne i ta nf úroveň, zvlášť když to má klasický poměrový detektor. Problém je ale spíš v tom, že nevíme, kde ještě dotyčný řádil. Pokud uladil ten PD, nemusí být na výstupu prakticky nic.
lubpf

#25 Příspěvek od lubpf »

na uvedeném obrázku ten L6 vůbec není. Označit ho tedy nemohu.
Čím dál jsme z Vašich názorů přesvědčen že nakonec nemusí být problém v HW ale že je to rozštelované. Otázka "čím mám kroutit" je asi úplně mimo. bez znalostí jsem asi mimo. Nebo máte nějakou radu?
vyhledávání stanic projede celé pásmo a nic nenalezne, a síla signálu je pořád 0. Když ale navolím stanici na uložené předvolbě tak velmi potichu, ale poměrně čistě hraje.
xsc

#26 Příspěvek od xsc »

Jakou ukazuje sílu signálu na té předvolbě. Taky 0?
lubpf

#27 Příspěvek od lubpf »

Taky nula. Ale je to opravdu hodně potichu
jardafiala

#28 Příspěvek od jardafiala »

Už to tu možná bylo řešeno, uvést bydliště a třeba se najde někdo v okolí kdo pomůže. Pokud ne tak bych na to ze zvědavosti kouknul.
lubpf

#29 Příspěvek od lubpf »

No jsem od Českých Budějovic. Můžu to ale někam i poslat.
jardafiala

#30 Příspěvek od jardafiala »

To xsc - pravda, nevšiml jsem si, že je tam poměrový detektor.

Zpět na „Audiotechnika“