Nabíjecí kabely pro současný mobily.

Vše, co se týká mobilních telefonů, GSM bran, mobilních datových připojení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

lesana87 píše: 26 črc 2026, 09:28 Vždyť při 2000 mAh baterce to je jen slabých 72 A nabíjecí proud.
Škoda, že nemám druhej mobil, abych ten přírůstek v čase na displeji natočil. Na nabíječce je napsáno 3,6V/33W.
Ale ona to bude čínská kulišárna. Ten odpočet procento/sekunda je jen asi 15 sekund, pak to zmizí a displej ukazuje to samý co při pomalým nabíjení. A když vytáhnu třeba po 1 minutě USB kabel z nabíječky a znova zastrčím, tak to zase počítá procento/sekunda, ale ty procenta rozhodně nejsou o 60 více ale asi jen o 4 až 6. Na pomalonabíjení se tenhle displej vůbec neobjeví.
Jo a zapoměl jsem napsat, že jsem v sobotu vzal nabíječku 33W, mobil a v Elektrozávodě L+V jsem požádal prodavačku, kámošovu manželku, ať to s tím káblem s růžovým vnitřkem USB A zkusí. A rychlonabíjelo to, tak jsem ho koupil.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
lesana87

#17 Příspěvek od lesana87 »

Tak hlavní je, že tomu majitelé věří a jsou spokojení, jak jim to hustokrutě rychlonabíjí. :D
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Hustokrutě je asi hodina, pomalu je to asi 4 hodiny při počátku cca 5-10%. Asi je v tom baterka 3,5-4Ah. Pokud mobil chcípne na baterku, tak to nabíjí asi 2 hodiny, na začátku nejspíš pomalu a pak hustokrutě.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Valdano

#19 Příspěvek od Valdano »

Bylo by dobré uvést některé záležitosti na pravou míru. Skutečná nabíječka je součástí mobilu. To co máte mimo mobil je pouze USB zdroj, který podporuje sjednání úrovně napětí s určitou variantou max. proudu. To si vůči zdroji po připojení sjednává nabíječka v mobilu. Mám USB zdroj Blitzwolf BW-S25 s několika výstupy USB-C i USB-A, který používám i s mikropájkou. Je schopen poskytnout max. 75W při sjednaném režimu 20V/3,75A. Pro sjednání podporuje protokoly PD 3.0 (Power Delivery) a QC 2.0 a 3.0 (Quick Charge).

Bez sjednání dává: napětí 5V a proud do 2A

Pro sjednáním podporuje následující varianty napětí a proudu.
5V do 3A
9V do 3A
12V do 3A
15V do 3A
20V do 3,75A

Pro měření používám USB měřák FNIRSI FNAC-28, který zvládá měření přes USB port připojeného zdroje a zařízení s proudem až do 6,5A. Přes tento USB měřák připojím mobil ke zmíněnému USB zdroji a vidím jaké napětí si nabíječka v mobilu vůči USB zdroji sjednala a jaký protéká aktuálně proud. Mám mobil Samsung Galaxy A13 s baterii 5000 mAh a v nastavení mám rychlé nabíjení povoleno. Interní nabíječka uvnitř Samsung Galaxy A13 má deklarované maximum 15W tj. víc si není schopna vzít. Po připojení ke zmíněnému USB zdroji se na mobilu zobrazí hlášení o aktivaci rychlého nabíjení. Na měřáku vidím sjednané napětí 9V a nabíjecí proud obvykle okolo 1,5A.
Valdano

#20 Příspěvek od Valdano »

Jen na doplnění.

Pokud máte variantu Redmi Note, která podporuje nabíjení až 67W tak je pro tento účel potřeba mít originální kabel určený na vyšší proudy do cca 6A. Redmi Note si vůči originálnímu napájecímu zdroji přes USB sjednává napětí 11V což při 67W odpovídá proudu okolo 6A. Nabíječky v mobilech si obecně přes USB nevyjednávají napětí vyšší než 12V potenciálně kvůli nadměrnému zahřívání k němuž by při sjednání vyššího napětí docházelo.

Originální rychlonabíjecí kabely Xiaomi (určené pro technologie Mi Turbo Charge nebo HyperCharge s výkony 33 W, 67 W či 120 W) mají v konektoru USB-A skutečně pátý pin (extra kontakt) viz přiložený obrázek. Pátý pin na straně konektoru USB-A by měl být spojen samostatným vodičem v kabelu přímo s pinem CC (Configuration Channel) na druhém konci tj. na straně konektoru USB-C. Neoriginální USB napájecí zdroj s konektorem USB-A nemá v konektoru vůči tomu pátému pinu protikontakt a tudíž se ten pátý pin uplatňuje jen u originálních zdrojů Xiaomi.

Originální USB zdroj Xiaomi si přes tento pátý pin ověří, že je připojen originální kabel dimenzovaný na vysoký proud. Pokud zapojíte běžný kabel bez tohoto pinu, originální zdroj Xiaomi z bezpečnostních důvodů neposkytne vyšší proud. S originálním 5-ti pinovým kabelem se na displeji mobilu Redmi Note zobrazí již zmíněná speciální animace s desetinným počítadlem procent. S běžným čtyř pinovým kabelem nebo neoriginální nabíječkou, která nepodporuje tu detekci 5-tým pinem probíhá nabíjení pouze standardní rychlostí (obvykle 10 W až 18 W).

Redmi Note při vyjednávání posílá přes komunikaci vůči napájecímu zdroji dotazy a podle odpovědí pozná zda se jedná o originální zdroj i zda zdroj detekuje připojený kabel pro vyšší proudy (viz ten pátý pin na straně USB-A). Pokud by neoriginální napájecí zdroj dokázal odpovědět jako originální zdroj a potvrdil by mobilu, že je připojen kabel pro vyšší proudy i když by tomu tak v reálu nebylo tak by na počátku mobil oklamal a mohlo by dojít ke spuštění rychlonabíjení i když by byl připojen slabší kabel. Nicméně mobil má v sobě obvod řízení napájení, který během nabíjení provádí opakovaně měření. Pokud by byl připojen slabší kabel, došlo by při vyšším proudu k výraznějšímu poklesu napětí na vstupu do mobilu. Jakmile by mobil zjistil, že napětí kleslo, tak by snížil odebíraný proud i když by mu zdroj po komunikaci tvrdil, že je vše v pořádku.

.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
lojzmen

#21 Příspěvek od lojzmen »

Nabíjel jsem velkou poverbanku do USB C nabíječkou Motorola 66W + k ní dodaný kabel C-C.
Nabíječku jsem strčil do zásuvkového měřiče odběru.
Po zapnutí - sláva - odběr cca 78W (asi 66w + ztráty). Po zahřátí nabíječky (asi 10minut) poklesl odběr na cca 33W.
Valdano

#22 Příspěvek od Valdano »

To co nazýváte nabíječkou (Motorola 66W) je ve skutečnosti jen napájecí zdroj. Skutečná nabíječka je v té powerbance. Otázkou je jestli ten pokles byl způsoben jen ohřátím napájecího zdroje a nebo spíš ohřátím skutečné nabíječky uvnitř powerbanky nebo dokonce nadměrným ohřátím akumulátoru uvnitř powerbanky?

To, že to nesprávné pojmenování používají neznalí prodejci ještě z toho zdroje skutečnou nabíječku nedělá. Podobně i u mobilu je nabíječka uvnitř mobilu a k mobilu se připojuje jen napájecí zdroj.

Zpět na „GSM / CDMA / LTE technika a telefony“