GARMIN jak začít.

O přijímačích satelitních i pozemních navigačních služeb

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
radioelectrum

GARMIN jak začít.

#1 Příspěvek od radioelectrum »

zdravím všechny, kamarád mi dovezl několik navigací GARMIN. (vyřazené z nějaké firmy) a chtěl by z nich několik oživit hlavně pro účety cyklistiky. Jsou to modely NUVI 250, NUVI 300 a NUVI 350 EURO. V žádné není pamětová katra. Jak mám postupovat?
P7260548.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
davemh

#2 Příspěvek od davemh »

1. pořídit elektrokolo s 12V zásuvkou
2. pořídit papírové mapy, neboť do této historie patrně neseženete aktuální mapy, a na 95% nebude umět zobrazit/routovat nic jiného než hlavní silniční tahy.
Hydrawerk

#3 Příspěvek od Hydrawerk »

Předpokládám, že se nevyplatí používat nějaké navigace, které jsou snad 15 až 20 let staré. Očekávám tam slabej akumulátor a nemožnost sehnat nové podrobné mapy. Taky jsou ty navigace určené do automobilu, takže akumulátor byl asi slabej už jako novej. Předpokládá se asi trvalé připojení do 12V zásuvky v automobilu.
Pro cyklistiku doporučuji podrobné turistické mapy od Seznamu...
https://mapy.com/cs/turisticka?l=0&q=os ... 53558&z=17
A jejich offline verzi, kterou stáhneme do nějakýho mobilu.
https://play.google.com/store/apps/deta ... mapy&hl=cs
Mapy se dají furt zadarmo aktualizovat.
Narychlo jsem vybral třeba tento mobil. https://www.mironet.cz/samsung-galaxy-a ... +dp780812/
FAQ: Nějaký Xiaomi, Oppo nebo Vivo může být cenově zajímavější, bohužel tyto mobily neznám.
radioelectrum

#4 Příspěvek od radioelectrum »

Je tady někdo kdo by mi byl schopen poradit jak se do těchto navigací nahraje nějaká nová mapa? Podařilo se mi najít dosti nové mapy třeba zde: https://garmin.v0174.net/d.php?j=cs&k=1#CZ Tyto mapy jsou svojí velikostí cca 300MB dosti malé že se velzou do navigace kde je přes 1GB volného prostoru.
radioelectrum

#5 Příspěvek od radioelectrum »

Hydrawerk píše: 27 črc 2026, 09:50 Narychlo jsem vybral třeba tento mobil. https://www.mironet.cz/samsung-galaxy-a ... +dp780812/
Pokud mobil tak bych mu věnoval něco co mám doma a mapy CZ to umí.
Hydrawerk

#6 Příspěvek od Hydrawerk »

Jestli je to generované z OpenStreetMap, tak tam nejsou ani turistické značky... https://www.openstreetmap.org/#map=15/4 ... 5&layers=C
jardafiala

#7 Příspěvek od jardafiala »

Pokoušet se o něco na kolo s navigací do auta je slepá ulička, snad jen ze zvědavosti. Návody jsou na webu a u každého návodu chtějí nějaké platby...Mám doma několik navigací včetně Garminu a všechny se ukázaly na kole nepoužitelné, těžké, velké, mizerná výdrž baterie a mrzké mapy. Nejlepší na světě jsou mapy.com. Já na kole používám SIGMA Pure GPS pro záznam trasy (po návratu se pak podívám kde jsem bloudil), pro orientaci (a na focení) mám mobil a používám offline mapy. Minulý týden jsem byl na pár dní na České Kanadě a navigaci vyzkoušel i při cestě kolem Dračice přes Rakousko. Bez nabíjení s občasným použitím měl telefén po 4 dnech baterii na 50%.
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 28 črc 2026, 08:22, celkem upraveno 1 x.
Valdano

#8 Příspěvek od Valdano »

radioelectrum píše: 27 črc 2026, 10:51 Je tady někdo kdo by mi byl schopen poradit jak se do těchto navigací nahraje nějaká nová mapa?
Zkuste postupy, které pro vámi zmíněné verze navigací radí "plechová hlava" viz tento odkaz. Nabízí i možnost výpisu podrobného postupu krok za krokem. Tak si o to "plecháče" požádejte. :wink:
matahari

#9 Příspěvek od matahari »

Mě by zajímalo, co používal radioelectrum doteď, když chce povýšit na 20 let staré střepy?
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Navíc u toho nebude ošetřeno přetečení počítadla týdne. Většina starších navigací přestala 6. dubna 2019 makat vůbec a nebo přijímala jen málo družic, takže ukazovaly i sto metrů i víc vedle.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
davemh

#11 Příspěvek od davemh »

S tím přetečením to nebude tak horké, hodně garminů funguje normálně dál, jen ukazují nesprávné datum.
radioelectrum

#12 Příspěvek od radioelectrum »

matahari píše: 27 črc 2026, 20:56 Mě by zajímalo, co používal radioelectrum doteď, když chce povýšit na 20 let staré střepy?
já celou dobu používám TOM TOM. Jinak si přečtete půodní text co jsem psal. Potřebuji to pro známého. Někdy děláte nerentilní opravy pro někoho koho nechcete z jakéhokoli důvodu odmítnout.
radioelectrum

#13 Příspěvek od radioelectrum »

radioelectrum píše: 29 črc 2026, 08:02
Valdano píše: 27 črc 2026, 20:51Zkuste postupy, které pro vámi zmíněné verze navigací radí "plechová hlava" viz tento odkaz. Nabízí i možnost výpisu podrobného postupu krok za krokem. Tak si o to "plecháče" požádejte. :wink:
díky za odkaz. podařilo se mi tak nahrát nějakou mapu CZ a funguje to.
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

radioelectrum píše: 29 črc 2026, 07:59 já celou dobu používám TOM TOM.
Jo tak právě starý TomTomy mají problém s tím přetečením tak velkej, že se nedaj rozchodit. Třeba TomTom One XL a podobný z konce první dekády novýho tisíciletí.
Některý modely se daly přeléčit ale pokud měly Navcore nižší než 9 a málo RAM, tak většinou ne.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!

Zpět na „Navigace“