Ručkový měřáček nepatří do koše.

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rudolf02

Ručkový měřáček nepatří do koše.

#1 Příspěvek od rudolf02 »

V praxi jsem se potkal se zajímavým měřáčkem, pracoval jako indikátor s potlačenou nulou. Ručka se běžně vychylovala zleva doprava se středem měřícího systému dole. V krabičce bylo úzké dlouhé okénko umístěno pod horním krytem, zvenku ale to vypadalo, že je střed měřícího systému naopak nahoře mimo krabičku. Tuším, že místo obyčejné skleněné krytky byla skleněná kapilára. Docela zajímavý efekt.
Co takhle k tomu přidat barevné ledky s jinou barvou na podpětí, na jmenovité napětí a na přepětí?
Máte další návod pro inspiraci?
Lukas-Peca

#2 Příspěvek od Lukas-Peca »

Mám deprézský měřáček se systémem, kdy místo ručky se v měřidle pohybuje válec, jehož povrch je spirálově rozdělen na dvě barevné oblasti. Osa válce je rovnoběžná s rovinou čelní strany a v té je úzký výřez, kterým se válec pozoruje. Vypadá to tedy jako bargraf. Podobný způsob indikace jsem viděl na starém zavařovacím teploměru.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Nebo v expozimetru. Takový Sixtomat ale neměl válec na měřidle, ten proužek ve spirále jen vymezoval toleranci, kam má podle nastavené citlivosti a clony (nebo času) ukázat galvanometr. A v nějakém starém Metzu byla nad ručkou skleněná tyčka (možná to byl jen půlválec) v úloze lupy, přes ni ta ručka skutečně vypadala, že visí někde "v luftě" mimo přístroj.

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“