Tape deck JVC KD-A33 - šum nahrávky v jednom kanále
Moderátor: Moderátoři
-
Osmdesat
Tape deck JVC KD-A33 - šum nahrávky v jednom kanále
Pojal jsem podezřejní na stejnosměrnou složku v mazacím nebo předmagnetizačním signálu - ten je pro proměření čistý sinusový, bez ss složky. Žádná stenosměrná složka v signálu pro univerzální a mazací hlavu.
Hlavy jsem demagnetizoval, bez výsledku.
Prohodil jsem přívody levého a pravého kanálu k hlavě - šumět začal pravý kanál, což znamená, že chyba není v předzesilovači nebo tak, ale nachází se nejspíš asi někde v hlavě. Přívody k hlavě jsou v pořádku - všechny vodiče vedou, stínění stíní. Vinutí hlav nepřerušené - mají stejný stejnosměrný odpor, žádný zkrat do kostry.
-
Hill
- Administrátor
Je to v dolní části spektra, tak máš dvě možnosti - buď se tam ten šum dostal při záznamu, nebo není dostatečně smazaný okraj pásku, přitom horní část spektra může být odmazaná dobře.
Bez kazety (se zapauzovaným snímáním) se to chová jak?
Máš tu kazetu vyzkoušenou v něčem jiném?
-
Osmdesat
Těžko říct, jestli by mazací hlava mohla toto dělat - její stopa je tak široká, že přesahuje i okraj pásku, proto si myslím, že i levý kanál maže dostatečně. Pochybuji, že by smazala vnitřní stopu bezchybně, ale vnější stopu nechávala zmagnetovanou.
Jak píšu, charakter šumu připomíná případ, kdy je na pásku nějaký stejnosměrný magnetismus a není dostatečně smazaný - mám to naposlouchané z levných/ošizených kazeťáků, které mažou magnetem, ale nahrávají střídavou předmagnetizací - vznikne tam takový hluboký šum a jsou tam slyšet drobné nerovnosti nebo nehomogenita pásku jako občasné slabé pukání.
Proto jsem si myslel, že např. v záznamovém signálu levého kanálu je stejnosměrná složka. Vzhledem k tomu, že přepínání hlavy se tam děje pomocí zemnicích tranzistorů, stačil by třeba nedovřený tranzistor...
Nebo je hlava na levé stopě zmagnetizovaná - třeba se tam dostává nějaký blbý přepínací pulz, který ji trvale zmagnetizuje... Nevím, už mě ze zoufalství napadají různé nepravděpodobné příčiny...
-
rnbw
-
Hill
- Administrátor
U kazeťákové hlavy jsou systémy tak blízko u sebe, že mi připadá málo pravděpodobné, aby byl "něčím zvenčí" trvale zmagnetovaný jeden systém a druhý ne. Takže jdeme po stejnosměrném proudu.
Hlava je tvrdá, pro metalky, ta má obvykle stejnosměrný odpor mezi 200 a 300 Ω, čili na ní může stačit pár desítek mV, aby stejnosměrně posunula magnetizaci. Přitom se ale vyšší složky šumu stihnou odmazat, jak pásek opouští prostor pólového nástavce.
Ten ss proud by se při záznamu uzavíral přes C170 a z emitoru X103.
Tak napřed zkratuj C-E X103 a kus pásku přemaž, pak odpoj C170 a přemázni další kus. Zkrat X103 odstraň a přehraj.
Přitom samozřejmě předpokládám, že ten šum neleze už z kolektoru X111, on se příposlech odebírá už před ním, tam to nemusí ještě šumět. A některý z odporů, a nakonec i samotný X111, může svým charakterem šumu taky pěkně vypéct.
-
masar
-
Osmdesat
Připravil jsem si kazetovou mechaniku vybrakovanou z jezevčíka - její výhoda je, že je kompaktní a funguje autonomně jen s připojením napájení na motorek přes spínací kontakt - a připojil jsem jsem její hlavu k přívodu z tape decku. Kazetu jsem si předem smazal v tape decku jen se zapojenou mazací hlavou, což dalo bezchybné smazání.
Pak jsem vložil kazetu do jezevčíkové mechaniky, spustil na ní play, a spustil záznam na tape decku, takže se mi šel do její hlavy záznamový signál (ticho + předmagnetizace). Nahrávka pořízená na této mechanice byla bezchybná.
Tak jsem si řekl, že to bude asi nějaká neznámá závada hlavy v tape decku, a rozhodl jsem se ji vyměnit. Vyndal jsem z tape decku mechaniku, ale než jsem hlavu z ní odmontoval, prozkoumal jsem její povrch detailně lupou.
Zarazilo mě, že na kraji čela hlavy, u jednoho z vodítek, je nahromaděný otěr z pásků. Do daného vodítka byl v místě, kudy prochází pásek, zářez. Tak jsem se dovtípil, že pásek je asi vodítkem hlavy nebo přítlačnou kladkou strháván na stranu, tlačí do vodítka a zařezává se do něj.
Dal jsem do mechaniky kazetu, napnul pásek, aby byl v ose otvorů pro hlavy a přisunul hlavy k pásku. Hlava byla zjevně příliš vysoko a její vodítka strhávala pásek do strany.
Napadlo mě, že kromě ničení pásku a vodítka hlavy by tohle by mohlo být příčinou toho chybného záznamu, protože ten pásek, když je stranově tlačen vodítkem mimo osu, se může v místě kontaktu s hlavou na okraji, tedy na levé stopě, různě vlnit a deformovat, tudíž během záznamu nemusí mít s hlavou dostatečně dobrý a stabilní kontakt, a tak tam můžou vznikat výše zmíněné potíže.
Hlavu jsem musel snížit pracným prohnutím její "příruby", navíc ještě tak, aby hlava zůstala rovnoběžná vůči tónové kladce a mazací hlavě. Na druhý pokus se mi ji podařilo snížit tak, že už to pásek nevyosuje a voila, záznam v levém kanále už je čistý, no musím to zaklepat.
Je docela možné, že tam bude taky hrát roli to, že hlava má už trochu probroušené čelo, tak je taky možné, že pokud pásek přesně nesedne do vybroušené prohlubně v čele hlavy, ale pásek leží přes okraj výbrusu, nemá už krajní stopa dobrý kontakt se štěrbinou a záznam je chybný.
Každopádně v této chvíli to funguje, pásek to taky neničí, přehrávání je dobré v obou kanálech... Hlava se mi vyhazovat nechce, je slušná, těžkou takovou člověk dnes sežene. Mám tu sice podobnou, ale ta je bohužel už taky trochu ojetá.
Ale ta původní hlava by šla přebrousit, tedy někým, kdo to umí, protože se dá z držáku vyšroubovat, takže vodítka by broušení nezavazela. Jenže já to nikdy nedělal, navíc hlava má parabolické čelo...
-
masar