S/K: krycí skla na svítidla ze 70. let, s průměrem otvoru 200 mm

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
eleferner

S/K: krycí skla na svítidla ze 70. let, s průměrem otvoru 200 mm

#1 Příspěvek od eleferner »

V nekolika mistnostech mam stropni svitidla ze 70. let, na kterych jsou kryci skla nacvaknuta pomoci odpruzenych pacek, viz fotky. Jenze skoro na vsech uz jsou ta skla popraskana, takze mam strach, ze spadnou a poskodi podlahu. Neresil jste to nahodou nekdo? Nevite, jestli by se misto nich dala pouzit nejaka moderni nahrada? Nebo nemate nahradni, ktere byste mi prodali? Nemuseji mit nutne vzor jako na fotce, ale potesilo by mne, kdybyste meli vice kusu jednoho vzoru. Samozrejme museji byt neposkozena, nejcasteji praskaji od rohu. Prumer diry ve skle je 200 mm, celkovy prumer svitidel cca 225 mm. Vlastne ani nevim, jaky je to typ a kdo je puvodne vyrabel, je na nich vyrazene jen napeti a vykon zarovek.

Dival jsem se na stranky Esvit.cz a kupodivu tam skla s pozadovanym prumerem diry maji, ale dira ma vyrazne vyssi lem, takze by sklo nejspis neslo na puvodni svitidlo nacvaknout. Navic tam maji jen sama mlecna skla, ktera ubiraji jasu.

Vymenu za moderni svitidla si nechavam az jako posledni moznost, protoze mnoho z nich je strasny shit. Vlastne jeden z duvodu, proc ta skla praskaji je ten, ze ani moderni zarovky E27 (edisonky i LED) dlouho nevydrzi a musim je casteji vymenovat...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Nejake kryty mam, len musim pozriet priemer. Robili sa minimalne dve velkosti. V panelakoch na schodistiach boli vacsie a v bytoch mensie.
jezevec
Hlavní moderátor

#3 Příspěvek od jezevec »

Tyhle kryty jsem před 14. dny vyhodil na SD. Hranaté i kulaté. Klasické žárovky v tom vydržely roky, tuším, že tam mohla být max. 60W. Na LED je to naprosto nevhodné, není to větrané a LED se tam přehřívá a zakrátko odejde.
eleferner

#4 Příspěvek od eleferner »

@rnbw: Ano, ty s mensim rozmerem mam v jedne mistnosti taky, prumer diry je tusim 140 mm. Skla na ne jsou skoro krychle:

https://aukro.cz/svetlo-7125760960

Pokud bys nejake mel, tak bych je vzal taky, ale jak jsem rekl: musi byt cire a neposkozene. Ta skla jsou (na svoji dobu) dost tenka a jakmile se narazi rozek, tak se prasklina zacne rozsirovat.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Tak mam jedno s velkou dierou (vonkajsi priemer 20,7 cm) cire a jedno s malou dierou (vonkajsi priemer 17,2 cm) mliecne. Celkovy rozmer (dlzka strany) je u oboch 24,5 cm.

To cire je z mojej chodby, byt postaveny na zaciatku 90. rokov. Svietidlo som vyhodil, lebo bolo napadnute kutilom (chybala jedna objimka).
To mliecne sa vyskytovalo v byte, ale na ziadne svietidlo v byte ani na schodisti nikdy nepasovalo...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
eleferner

#6 Příspěvek od eleferner »

Super, vezmu to prvni, dale viz SZ.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Kdybys ty skla hledal na netu tak tomu říkali podle němčourů Nurglass. Taky jich mám pár na stropě na verandě, chodbě, špajzce, koupelně, WC a schodišti. Na rozdíl od tvrzení Jezevce v tom drží ledky už minimálně 8-10 let. Někde je jedna, někde dvě ledky v jednom svítidle, většinou 6W. V tom schodišťovým je dokonce jedna z prvních led žárovek, kde je hromada THT ledek na ploché natáčecí desce svítících do boku. Ta je možná 20 let stará. Není v ní pulzák, sériové řazení přímo na usměrněných 230V přes X2 kondík.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jenicek

#8 Příspěvek od jenicek »

eleferner

#9 Příspěvek od eleferner »

Ta stinitka z darujizaodvoz jsou pro starsi typ svitidel, jeste s drevenym telem. Maji taky mensi otvor. Videl jsem je i na Aukru/Bazosi.
Devo70

#10 Příspěvek od Devo70 »

Presne v tomto type svietidla mám jednu 18W ledku a druhú slabšiu. Miesta je tam habadej. Ten objem vzduchu + sklo to musí uchladiť.
-ST-
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

#11 Příspěvek od RX-20 »

Jestli je ještě zájem, mám tři taková svítidla. Zbyla mi po rekonstrukci domu. Kdyžtak pošli SZ.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona).
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“