Adaptér SOLIGHT DA25

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
judeware

Adaptér SOLIGHT DA25

#1 Příspěvek od judeware »

Kvazičeská sro komerce, SOHO. To nemá nic společného s nebožtíkerm Hromadou, jen ten domeček na štítku přístroje vyjadřuje, že to není profi výrobek do celoročního provozu venku ve vedru, či mrazu. 8-)

Původně jsem byl povolán k diagnostice přídavné kamery na zděném sloupku vrat venkovského domu s rozsáhlým pozemkem. Kameru jsem vzal domů, otevřel (s mým zdrojem a plackou nefungovala), vysušil, vnitřní konektory protáhl ředidlem, odrbal oxidaci, po dvou dnech lehára osadil novým cukříčkem a po otestování (kfg. mikrospínač na apendixovém kabelu kamery umožnil nastavit režim CCTV PAL) s plackou s vhodnými vstupy zase složil (fungovala). Ovšem na místě ne (napájení padlo na 2,5V, jako předtím). Holt jsem neměl napoprvé prchat před deštěm bez pořádného měření. :(

Ano, stojí to pár korun. Jenže plasty jsou na šroubek a tak jsem slíbil, "že se na to podívám". Třeba po osazení lepšími součástkami vydrží deal, než pět let, jako prve.

Na malé straně byl nafouklý C 470µF/16V R&C CD288 -40÷105°C. Maličkost. Po výměně dejchá, což před demontáží nedělal (v období servisu kamery zdroj zůstal na bráně v původní venkovní krabici). :( Měním R 100K, přičmoudlý (vedle polštářku 2n2 a FRxxx - poblíž sdruženého číňana SL2128C). Dejchá. Měním druhý C na malé straně a raději i dvouapůlvoltový čudl na téže straně (osazuji značkový ST 431). Dejchá. :( Pět minut před zvažovaným ekologickým rozkousání výrobku vlastním chrupem jsem udělal poslední pokus, nahradil 2ks C 22µF/50V na velké straně poblíž SL2128C.

SL2128C.pdf

Teď to konečně dává přijatelných (stabilních) 12,45V! Takovou práci to dalo a přitom je to taková blbost. :D

IMG_0890.JPG
IMG_0892.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
jenicek

#2 Příspěvek od jenicek »

Jo s těma menšíma elytama v nesilový části jsem se u pár zdrojů už taky natrápil. Měřením v DPS prošly s přimhouřením oka, ale až po jejich výměně to začlo makat. :breakdance:
bu2520

#3 Příspěvek od bu2520 »

měření v DPS není šťastná volba, když zdroj , tak vždy kontrola elytů. A malé poučení na závěr, testery kondenzátorů dokáží vcelku spolehlivě odhalit vadný kondenzátor , ale nikdy na ně nespoléhat že kondenzátor je zdravý. Protože nikdy nenasimulují zatížení kondenzátoru v konkrétních podmínkách a to je kritický údaj na který bych řekl více než polovina konstruktérů a technologů zapomíná.

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“