Ampace LiIon 21700

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Ale to néni pro mne . Zase blbě kličkuješ a dokola . Proč ti mám psát , že to má určitě na poči a ani sekundu ho to nezdrží . Nerozumím ti .
kokun

#17 Příspěvek od kokun »

Já nerozumím tobě (my dva jsme se nikdy "nemuseli") :o
BOBOBO píše: 28 črc 2026, 18:11 Takhle přímý odkaz .....
Celeron píše: 28 črc 2026, 23:49 Jseš línej hledat? https://www.nkon.nl/en/rechargeable/li- ... t_dir=desc
Howgh :!:
Honza - kokúň

#18 Příspěvek od DukeNuke »

Celeron píše: 30 črc 2026, 01:19 Tak jsem narazil na zajímavej a dost obtížnej problém. Tyhle LiIon s vnitřním provedením "tables" je zakázaný pájet. Nemají totiž proti starým 18650 VTC5 nebo VTC6 vnitřní páskové přívody k elektrodám, který se uplatňují při pájení jako tepelný odpor co nedovolí velké ohřátí elektrod a separátorů. U tables jsou elektrody a separátory namáčknuty rovnou zevnitř na dýnko a čepičku a při pájení by se mohly v tom dotyku přehřát a šlusnout, což by bylo při jejich nízkému odporu na stole dost zajímavý. Takže jen bodovat a nebo stahovací držák. Nojo, ale měď Glitterem či podobnou bodovkou nejde, zkoušel jsem, malej odpor proti niklu nebo železu nepustí proud skrz měď do čepičky a nebo dýnka článku. No a při uvažovaných proudech kolem 100A už nikl a nebo poniklovaný železo 8 x 0,1 mm fialoví a při délce cca 5 cm už jde lehce do červena.
Jsou to info z profi fy, co zpracovávají desetitisíce baterek, sami zatím nevědí jak ty tables baterky spojovat pro velký proudy. V auťákách nebo SAS stanicích je to při paralelním řazení stovek článků překříženým bodováním bez problémů, tam tečou skrz jeden článek maximálně desítky mA a v tom kříženým propojování žádnej problém se zatížitelností niklu není.
Nejsem sice odborník a tohle jsem neřešil, ale co tak na ten niklový pásek napájet měděný drát, dejme tomu čtyřku průřez? Pak by jediné slabé místo bylo to bodované spojení.
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Ano, existuje tzv. hybridní propojení. Do Cu pásku 0,3 mm se vysekají otvory venkovního průměru plusový čepičky na rozteč dvou článků vedle sebe, což je u 21700 9,5 mm cca 21,2-22 mm od sebe. A přes to se položí Ni nebo NiFe pásek kterej se těma otvory v Cu pásku boduje. Výsledek je, že proud překonává jen ty body z bodovky a hned přechází do mědi. Jenže to jde udělat jen u LiIon, co mají vystouplý čepičky aspoň na tloušťku té Cu pásky 0,3 mm. A to Ampace 21700 nemají, ty jsou zároveň s pertlem a izolačním mezikružím na plus straně. Pokud se dají dvě za sebe do série, musí se docela dost zatlačit aby byl spolehlivý dotek. Jenže na ten hybridní pásek by byla ideální postupná raznice a to jsme vysoko nad mým důchodem. :oops: A PRCák zatím nepřišel na to, že něco takovýho bude potřeba.
Jinak k tomu pájení:
V datasheetu pro EVE INR21700-50PL 5000mAh - 125A je:

https://www.nkon.nl/en/amfile/file/down ... duct/5643/

"The cell should not be soldered directly with other cells. Namely, the cell should be welded with leads on its connector
and then be soldered with wire or leads to solder. Otherwise, it may cause damage of component, such as separator and
insulator, by heat generation"
"Do not make the direct soldering onto a cell."

https://www.nkon.nl/en/amfile/file/down ... duct/5643/

"To prevent the heat generation the cell should be connected with solder which shall be welded on the connector "
"Do not make the direct soldering onto a cell. "
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem srab, nepájel jsem, ale bodoval na Glitteru 801 páskama 8 x 0,2 mm. Magnetický, takže niklovaný železo. Na čepičku 21700 se dá prsknout 2 x 4 body, na dýnko 2 x 5 až 6 bodů, takže přechoďák bude proti 18650 poloviční. Dělal jsem 6S3P 3 x 3 články po dýlce a to samý nad nima zase zpět. Nejdřív jsem na 15 článků na plusový čepičky naprskal praporky dlouhý cca 27 mm a sekunďákem slepil šest trojic 21700 vedle sebe praporkama na jednu stranu. Pak jsem tři dolní a tři horní trojce propojil sériově a nakonec paralelně na jedný straně s přesahem pro připájení balančních vývodů.
Vypadalo to na pohodičku až najednou... Z jednoho bodu mi vystříkl paprsek elektrolytu rovnou do ksiftu. Ještě že jsem měl brejle. Tak s tím letím ven očekávaje velký vzrůšo. A ono nic, baterka přestala týct, tak jsem jí vystříhal z pásků, rozřízl na ní fólii a vypreparoval, ještě že to byla krajní. Osadil jsem náhradní a blok dobodoval.
Divný, Glitterem jsem udělal stovky bodování na 18650 a vyšší desítky na 21700 a nikdy se mi to nestalo. Tedy stalo s mým pokusem udělat bodovku z MOTu s čínskou elektronikou, což je nepoužitelnej systém.
Glittera jsem měl nastavenýho na 5,6 a 26, dával proud kolem 2,5kA. Nevím, jestli nemohl zablbnout, následně bodoval dobře zase další desítky bodů.
Ten děravej článek leží venku na betóně a nedělá nic. Změřil jsem ho YR1035+ a má jen zvýšenej Ri z původních 2,6mΩ na cca 9mΩ, napětí stále 3,5V jako měly všecky v dodávce.
Až dorazí věci na vývody, silikon kabely, konektory a 130 mm smršťovka a vytisknu čelní deklíky tak dám fotky.
IMG_20260805_151117.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“