Mokrosuchá bruska

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ransom

Mokrosuchá bruska

#1 Příspěvek od ransom »

Koukám po těchto zázracích - většinou to shodně nabízí cca 2800 otáček suchého 150x20 mm kotouče, plus nějakých 130 otáček 200x40 mm mokrého kotouče, z motoru kolem 250W (nepočítám P.M.P.O. výkony kousků z Allegra). Potřebuju jenom tu a tam olíznout nasucho šroubovák či vrták, nebo namokro želízko do štěpkovače. Nechci si hrát na profi nožíře.
Jak to tak študuju, vergly od všemožných značek v cenách asi tak od 1000 (Parkside) do 3500 Kč (Scheepach) mi připadají od pohledu úplně stejně aušusový. Nemáte snad někdo nějakou dobrou zkušenost s něčím u té horní cenové hranice? Nebo na to sral pes?
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Já jsem mokrý vodou zavrhnul a pořídil ruční sadu Lansky. Je to sice na nože ale brousím s tím všecko pod lapovacím olejem nebo petrákem. Sice pak smrdíš, hlavně po tom petráku ale výsledky suprový. Arkanksas je asi lepší ale násobně dražší.
A na sekery a jiný velký věci mám ruční diamantový "gleťáky".
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Motoricky brousím nasucho . Kudly dobrušuju na kameni . Ještě jsem doma brousit namokro v realitě neviděl . Než to mokro , tak raději dvojí zrno . No a chtělo by to spíše přepínané 2800/1400 .
Hape

#4 Příspěvek od Hape »

Jo, zkušenost mám. Jednu takovou brusku roky používáme na broušení všeho co je potřeba, ale nejčastěji na ní asi brousíme na suchém kotouči nože do křoviňáků. Kolik tenkrát ta bruska stála už si nepamatuju, máme jí už fakt dlouho a momentálně si ani nevybavím jaká je to značka. Ale nejspíš to bude napříč značkami všechno stejná konstrukce, tak bych asi zbytečně do nějaké dražší nešel.
Originální suchý brusný kotouč byl dost tvrdý a broušený materiál pálil. Vyměnili jsem ho za měkčí bílý a ten už materiál nepálí. Pomaluběžný mokrý kotouč moc nepoužíváme, ale po několika letech se u něj ojely zuby šnekového kola. To je z nějakého plastu, šnek na hřídeli rychloběžného kotouče je kovový. Plastová jsou i kluzná futra ve kterých se otáčí hřídel mokrého kotouče, ta jsou zatím v pořádku. Šnekové kolo jsem tenkrát koupil jako náhradní díl někde na e-shopu a zatím drží.
Bruska nesmí být dlouho zapnutá, protože se jinak přehřeje motor. Jednou jsem jí zapomněl vypnout a když jsem se k ní vrátil, tak už byl motor cítit. Ale asi jsem ho vypnul ještě včas, zatím pořád funguje.
alxa

#5 Příspěvek od alxa »

Ransome posílám ti studijní materiál na výběr brusek. https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid ... ts&t=52188

Chtěl jsem také ušetřit ale po prostudování internetu jsem skončil u Tormek T8.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

BOBOBO píše: 02 srp 2026, 18:29 Motoricky brousím nasucho . Kudly dobrušuju na kameni . Ještě jsem doma brousit namokro v realitě neviděl . Než to mokro , tak raději dvojí zrno . No a chtělo by to spíše přepínané 2800/1400 .
Dvojzrnnej kámen a ručofučo namokro - nože. Složení do mašinky na maso dávám ke známýmu na magnetku. Jinak samodomobastl výměnný karborundový kotoučky na asi 120W elektromotorku z prehistorickýho větráku.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Ach jo , 120W není ani hračka , minimálně 3/4kW . Bruska na 230 je další bída . Třífáz se nechá přetížit , to je třeba .
alxa

#8 Příspěvek od alxa »

Na sucho brousím majzly, roksory atd. Na čem záleží tak na mokro, nože, nůžky, dláta, šroubováky hoblovací nože. Ono to broušení je celkem věda, aby výsledek za něco stál. Na knife.cz je spousta inspirace. On se dá nabrousit nůž i flexou ale tak na řezání kabanosu.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Jo, flexou jsem viděl nedávno brousit lištu kombajnu za několik mega. :roll:
Jirka

BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Dobrý oddíl , drahá lišta .....
ransom

#11 Příspěvek od ransom »

BOBOBO píše: 02 srp 2026, 20:11 Ach jo , 120W není ani hračka , minimálně 3/4kW . Bruska na 230 je další bída . Třífáz se nechá přetížit , to je třeba .
To je tak: Na zahrádce s chatičkou mám jednofázovou přípojku plus omezený prostor. Hledám něco, co jednou za půl roku vytáhnu zpod police v přístěnku, postavím venku na stolek a za půl hodiny zase nadlouho skrámuju.
Co (ne)dovedou slabé motory samozřejmě vím. Není to jenom o jednofázi.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Přesně - mám to na olíznutí otřepů na řezech nebo sražení hran, ne na vybrušování sekáče z kulatiny nebo obrušování bočních štípaček na rovný ustříhnutí měkkoty bez zbytkovýho pahejlu - tam ano, minimum je aspoň 3/4kW a 150-200mm kotouč.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Já nám tuhle Promu, kotouče 250 mm, skoro 3000 ot/min a trojfáz 1,1kW a pokud se do ní pořádně opřu třeba majzlíkem z tankovýho čepu, tak sice brousí ale je znát, že zpomaluje. Pak mám ještě malou jednofázovku dvoukotouč 350W a to je jen na šmidlání po bílým měkkým kotouči a nebo diamantovým zvonku na finální dobrušování. Se šedivým kotoučem jsem ji dokázal Radekem nebo vídiákem zadusit za 3-4 sekundy.
Jirka

ransom

#14 Příspěvek od ransom »

To je hezký, ale zcela mimo mou poptávku. Mít kam to dát, dávno bych měl někde našroubovanou 4kW stojanovou litinovou brusku na 400mm kotouče. Když jsem se motal po fabrikách, strojů za odvoz a děkujupěkně tam bylo...
Nakonec jsem našel na opačném konci republiky jednu podle zadání. Nepoužívaný výstavní kus (dva roky záruka). 18 kilo a 520W s trochu lepšími kotouči by snad mohlo jakž takž fungovat. Přijde asi v pondělí.
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Jojo , hmotnost hovoří .

Zpět na „Elektrické nářadí“