Celkem zklamání (? Co taky čekat po těch letech?)

Vše o nekvalitním materiálu, výrobcích, zboží. Vyslovení vlastního názoru na cokoliv a v mezích slušnosti není nijak v rozporu se zákony této země ani Pravidly EB. Vše ostatní jde automaticky směr koš.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
joskot33

Celkem zklamání (? Co taky čekat po těch letech?)

#1 Příspěvek od joskot33 »

Co na to říkáte. Právě jsem dostal solidní pecku, při opravě VAREGu. Jist si toho že na vstup přivádím jen 20 voltů a tudíž se mi nic nemůže stát jsem zvolil osvědčenou osahávací metodu jestli se něco nehřeje výce než by mělo. Že to bylo špatné rozhodnutí jsem "pocítil" až když jsem došel až k usměrňovacím diodám pro stř. rozsah. Avšak na moji obranu musím dodat že to nebyla zcela moje chyba, protože po následném prozkoumání jsem zjistil že na druhé straně desky jsou umístěny vstupní odrušovací kondy a vývod od jednoho kondenzátoru je zapájen na ostrůvek přímo pod diodu. No a já jak jsem se dotknul, tak jsem ji už jen přimáčkl k tomu ostrůvku a krásně jsem schital ostrou fázi.
Celkově to na mě ale působí jako zklamání, protože mi to niní vzalo dosavadní iluze se se dříve snažily, hlavně pak blanenská metra dělat takovéto přístroje robustně a hlavně kvalitně.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ferdislav

#2 Příspěvek od ferdislav »

Výborný název tématu, hned je jasné oč jde!
Když osaháváš něco pod napětím, musíš počítat s tím že se ti něco takového může stát..
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Trochu jsem ten název vylepšil: robustnost a dlouhodobá spolehlivost spolu zase tak úzce nesouvisí.
A zklamání? Z čeho? Že to bez poruchy vydrželo jen něco přes 50 let? Nebo, že sis to nevypnul a sáhnuls, kam neměl?
Do rubriky šmejdů bych to už vůbec nedával.
Ještě aspoň, že je to v rubrikách na zkoušku.
Milan_F

#4 Příspěvek od Milan_F »

... tak z češtiny určitě. :roll:
joskot33 píše: 02 srp 2026, 15:07 výce ... schital
kokun

#5 Příspěvek od kokun »

Milan_F píše: 02 srp 2026, 16:18 ... tak z češtiny určitě. :roll:
joskot33 píše: 02 srp 2026, 15:07 výce ... schital
A taky:
joskot33 píše: 02 srp 2026, 15:07niní ... se se dříve snažily
Honza - kokúň

#6 Příspěvek od HF_Tech »

Tohle patří spíš do hvězdé pěchoty.
Přispěvatel se v podstatě chlubí jaké je tele. Stačilo mít trochu smůlu a mohl zaklepat bačkorama...
jezevec
Hlavní moderátor

#7 Příspěvek od jezevec »

Autor tohohle vlákna je názorným příkladem zblbnutí FB, tam přeci píší přispívající každou kravinu co uvidí, uslyší či se jim stane.
Kopanec od síťového napětí dostal za život asi každý, kdo se dostává do styku s tímto napětím a určitě ne jen jednou.
Že jsi dostal kopanec je jen tvoje chyba, nikoliv výrobce. Výrobce dělá přístroj bezpečný pro obsluhu a nenese odpovědnost, když se v něm někdo hrabe pod napětím.
Při opravě se předpokládá, že daná osoba tomu rozumí a ví kam šáhnout. Tak nechápu tvoji výtku vůči výrobci.
Až příště dostaneš další kopanec, nemusíš nám to sdělovat.
Mataj67

#8 Příspěvek od Mataj67 »

"Že jsi dostal kopanec je jen tvoje chyba, nikoliv výrobce. Výrobce dělá přístroj bezpečný pro obsluhu a nenese odpovědnost, když se v něm někdo hrabe pod napětím.
Při opravě se předpokládá, že daná osoba tomu rozumí a ví kam šáhnout".
To sice ano, ale zas dávat diody v kovových pouzdrech hned nad pájený vývod kde se vyskytuje 230 je také prasárna. Existují přeci nějaké oddělovací mezery. Ta dioda se může toho vývodu dotknout i sama např.klepáním při přepravě, a to nebezpečné napětí poté zavléci až ven na měřící svorky. Zde se také soudruzi inženýři mohli zamyslet trochu výce.
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Už i ty?
... trochu výce.
kokun

#10 Příspěvek od kokun »

joskot33 píše: 02 srp 2026, 15:07 výce
Mataj67 píše: 02 srp 2026, 18:47 výce
8O :(
Kam to dnešní školství spěje . . .
Honza - kokúň

#11 Příspěvek od Mataj67 »

Tak nějakou tu hrubku občas přece udělá každý. Přiznám se že čeština nikdy nebyla moje nejsilnější stránka, ale tak jsme snad technici ne kroužek češtinářů ne?
Nějaké to prohozené ičko snad nemění nic na významu toho co jsem napsal.
Hape

#12 Příspěvek od Hape »

Taky nejsem na pravopis, dělám hrubky a ve škole jsem neměl dobré známky a na mých textech je to určitě znát. Jenže vy jste navíc i slepí, protože ty hrubky kontrola prvopisu podtrhne červenou vlnovkou. Alespoň u mě to tak funguje a nejsem líný to potom opravit. A když si jó nejsem jistý, tak se zeptám internetového vyhledávače.
Mataj67

#13 Příspěvek od Mataj67 »

Asi máte prémiovou verzi, já ne mě nic neopravuje
masar

#14 Příspěvek od masar »

joskot33 píše: 02 srp 2026, 15:07 Co na to říkáte...
... na druhé straně desky jsou umístěny vstupní odrušovací kondy...
To nejsou žádné "odrušovací kondy", ale kapacitní zdroj pro žárovku. Když se v něčem hrabeš, měl bys vědět, co je co.
Ale uznávám, že s tou izolační vzdáleností udělali soudruzi chybu.
:wink:
Mataj67

#15 Příspěvek od Mataj67 »

Opusťme už tyto dětinské hádky o nějaké to i/y a pojďme řešit raději něco kloudného. Nezdá se vám to umístění diod fakt maličko prasácké. Kdyby tam dali alespoň nějakou izolační podložku ...

Zpět na „"Čínský" a jiný šmejd“