foliová klávesnice

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

foliová klávesnice

#1 Příspěvek od RX-20 »

sháním kam se dá zadat výroba několika kusů stejných foliových klávesnic. Předpokládaný rozměr klávesnice cca 110 x 100 mm, zespodu s nalepením na panel-. Klávesy v rastru 5x8, vývod páskem se zakončením dutinkovou lištou.
Poptával jsem v Česku majlem několik firem. Většinou neodpověděly, anebo napsaly, že příprava výroby tak 10 až 15 tisíc Kč a pak při počtu 10 kusů klávesnice vyjde jedna na 600-800 Kč. To jaksi postrádá smysl... Když dám vyrobit plošňák pro cvakací tlačítka, vyjde mi to podstatně levnějc.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona).
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

A čemu se divíš? V devadesátkách jsme zadávali ještě v Tesle Jihlava klávesnici 4 x 4 tlačítka s průzorem na LcD 2x16 rozměru asi tak A5. Taky mě dost překvapila cena přípravy ale když mě vysvětlili, z kolika vrstev se klávesnice skládá a na každou vrstvu je potřeba raznice, tak už jsem byl v klidu. Nakonec se jich dělalo 100 a pak ještě 50 ks a s přípravou to vyšlo tenkrát na 240 kaček kus bez daně. Jinak v tý Tesle měli i univerzální klávesnice a mohl sis zadat vyrobit jen popisovou vrstvu. Ta byla tištěná a příprava stála jen pár stovek. Toho jsem využil pro klávesnici zase 4 x 4 a LCD 2x40 znaků. Panel z hliníku tlustý 2 mm měl vyfrézovanou díru pro displej a kolečka 20 mm pro tlačítka. Na to se nalepila ta horní potištěná fólie. Tlačítka byly z BRD od Spoerle na plošáku a přes distanční sloupky byly přesně vyladěný aby dobře spínaly při prohnutí té popisové fólie.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hape

#3 Příspěvek od Hape »

Co vím, tak na výjezdu z Jihlavy (směr Havl. Brod), na odbočce do Červenýho Kříže, je hala kde dělají fóliové klávesnice. Mělo by asi jít o firmu SCHURTER.
A ještě jsem našel v Jihlavě firmu ATM sítotisk.
Jestli jsi je ještě neoslovil, tak to zkus. Jestli jsou ochotní udělat malou sérii, za malý peníz to nevím. Nikdy jsem s nimi neměl co dočinění.
HF_Tech

#4 Příspěvek od HF_Tech »

Pro pár kousků se fóliová klávesnice moc nevyplatí. U "našeho" číňana se nechá dostat na cenu při 100kusech asi 4USD za kus, pokud by stačila jenom úprava potisku na nějakém typu, co už vyrábí. Pokud by to měl dělat celé znova, tak při 100ks to bude 10-20USD za kus podle složitosti. (Třeba ty pájené piny už skoro dneska nikdo v nových designech nepoužívá, protože je to drahé a nespolehlivé.)
RX-20

#5 Příspěvek od RX-20 »

Tak to je špatné. Není někde nějaký popis, jak se foliová klávesnice vlastně vyrábí? Vystříhnout čtverec folie umím nůžkama. Na to nepotřebuju raznici. Takže jde o ty vnitřnosti, asi potištěný ohebný film jako plošňák.Měl jsem kuchnutou PC klávesnici. Tam jsou dvě potištěné folie, které se přimačkávají k sobě. To dokážu navrhnout v CADu a dá se objednat výroba u výrobce plošňáků v Číně. Nakonec jde teda o tu vrchní folii s potiskem tlačítek. Nevím čím to dělají, na jaký materiál. Ale zkusil bych to nějak vyrobit v jednom kuse.
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
HF_Tech

#6 Příspěvek od HF_Tech »

Při ty tvý hodinovce to stejně levněji než číňan nevyšmoulíš.
https://www.jrpanel.com/switch/buy/ Od číňana to bude vypadat alespoň trochu k světu.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Na membránovou klávesnici dával návod Eda Smutný někdy v první půlce osmdesátek v modrým AR. Byla to alfanumerika ANK-1 k Sapi1. Na obalu Amára byla deska JPR-1. Nemám zrovna po ruce scany ročníků AR abych se podíval. Tu klávesnici jsem zkusil udělat a makala. Ale nemá to ty křupací žabky, takže takový trochu neurčitý spínání. Kdybych to dnes musel na jednorázovku řešit, tak jak jsem už psal, plech s otvory a pod tím plošák s nízkozdvihovejma tlačítkama. A nahoře popis na fóliovaný samolepce.
Jirka

RX-20

#8 Příspěvek od RX-20 »

klávesnice s "křupacíma" spínačema na plošňáku mi vychází tlustá 5mm. Potíž je, že musí být uvnitř v krabičce a musí se tam nějak připevnit. Kdežto membránová by se nalepila z vnějšku na krabičku. Asi nezbude jiné cesty než ta na plošňáku. Kdyby někdo chtěl 5x8 "křupací klávesnici" na plošňáku (cca 110 x 75 mm), dejte vědět. Dám dělat tak 5 kusů destiček. Nějaká deska určitě zbyde navíc.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Návod na tu membránovku je v AR B2/83.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Jirka

RX-20

#10 Příspěvek od RX-20 »

Dík za článek. Zajímavý retro :D Mám kuchnutou PC klávesnici, který používá dvě folie nad kterými jsou plastové hmatníky. Jejich stiskem se k sobě přimačknou obě folie, Na každé folii je meander, podobně jak v tom článku z AR-B. Akorát, že zde jsou meandry napříč.
Pak mám jinou kuchnutou PC klávesnici, kde je jen jedna folie s meandream a nad meandrem je zespodu plastikového hmatníku vodivá gumička, něco na způsob černé vodivé antistatické pěny, do které se zapichují MOS obvody. Něco podobného mám ve 20 let starém TV dálkovém ovladači, kde se gumičky ošoupaly a nespínají.
V tom článku je zajímavý popis různých klávesnic v té době. Klávesnici s toroidy mám v jednom starým počítači z poloviny 80-tých let. KLávesnice spolehlivě stále funguje, počítač také.
Tak nejspíš zůstanu u křupací klávesnice na plošňáku.
bu2520

#11 Příspěvek od bu2520 »

A pokud by to prostředí dovolilo jít do kapacitní klávesnice. Elektroniku v krabici a vně jen slabý plošák s folií s potiskem.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

No a koukals na ty membránovky 1 z 4, 3 x 4 a nebo 4 x 4 třeba na Láskakit? Kámoš, kterýmu nevyhovoval popis tu poslední vrstvu opatrně ale dost pracně odlepil a v reklamce si dal na ploteru natisknout na samolepku novej motiv kláves. Možná že by to šlo jen přelepit a starou nechat.
Jirka

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“