Celkem zklamání (? Co taky čekat po těch letech?)

Vše o nekvalitním materiálu, výrobcích, zboží. Vyslovení vlastního názoru na cokoliv a v mezích slušnosti není nijak v rozporu se zákony této země ani Pravidly EB. Vše ostatní jde automaticky směr koš.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Otkundes

#46 Příspěvek od Otkundes »

Zatím snad nikdo z přispívajících nevinil autora vlákna z neautorizované úpravy. Na druhé straně, pak nelze kritizovat ani výrobce za následek neautorizované úpravy, ani za úraz proudem při manipulaci s jeho výrobkem, v rozporu s návodem k jeho k použití.
A tím bychom snad mohli skončit, Masáre...
masar

#47 Příspěvek od masar »

Určitě. Můj názor jsem sdělil.
:wink:
Seb.kliment

#48 Příspěvek od Seb.kliment »

Otkundes píše: 04 srp 2026, 08:42 No, na té první fotce vidím, že tišťák byl dodatečně upravován odstraněním části původní měděné fólie (cesty), vedoucí též před kloboučky diod a vyvrtáním díry v té původní vodivé cestě, před druhou diodou.
A na druhé fotce, zase připájené červené lanko (vodič), k drátovému vývodu černého odporu 470R, a volný otvor v desce plošného spoje nahoře, vlevo vedle horního vývodu toho odporu.
To by mohlo znamenat něčí zásah do výrobku, třeba při nějaké předešlé opravě, nebo jeho úpravě. Kritika výrobce přístroje, by pak nebyla korektní.

Ono ty plošňáky mohly být takto fušersky upravované už z výroby. Nejednou už jsem se setkal s měřákem od metry (ještě zaplombovaným) kde byly na desce přeškrábány některé spoje a dodatečně dopájovány komponenty rovnou na cesty nebo vývody jiných součástek
DukeNuke

#49 Příspěvek od DukeNuke »

Těžko říct, jak to vlastně bylo. Co se předpisů týče, tak ČSN vznikaly už za první republiky, tehdy s názvem československá společnost normalizační a byly nezávazné. Nějak kolem roku 1950 byl název změněn na československá státní norma a byly závazné. V době vzniku přístroje se mi ale nepodařilo dohledat, čím se tehdejší konstruktéři měli řídit. Protože ČSN341010, kde se izolační vzdálenost řeší, vznikla v roce 1964. Norma pro DPS ČSN359010 vyšla v roce 1969. Vtěchto letech již přístroj existoval. Prolistoval jsem ještě knížku z roku 1959 Příručka radiotechnické praxe, ale tam jsem žádný údaj nenašel.
Z hlediska dnešních předpisů by se jednalo o konstrukční chybu.

Zpět na „"Čínský" a jiný šmejd“