Domácí alarm s LTE, ale bez dalších škodlivostí
Moderátor: Moderátoři
-
JirkaZ
Domácí alarm s LTE, ale bez dalších škodlivostí
Nepotřebuju a nechci funkci přes PRCácké nebo jiné klaudy, WiFi, ani automatické aktualizace firmware, ani tzv. "inteligenci" nebo "chytrost", prostě nic takového. Jde mi o prostý přenos poplachových zpráv a ovládání alarmu pomocí SMS.
Dá někdo tip na vhodné zařízení, nejlépe s osobní zkušeností? Cena by měla být "rozumná" (úmyslně teď neuvádím číslo, abych předem něco nevyloučil).
Díky.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
-
Cowley
Osobně doporučuji k alarmu doplnit toto...
https://www.satel.eu/cz/product/10168/G ... 3%BD-modul
Prodejcem je například Euroalarm s pobočkou třeba v Praze.
A když už měnit celý alarm, tak to postavit třeba na systému Satel Perfecta?
-
JirkaZ
Je to "jednokrabičkové" zařízení, uvnitř je kromě jiného ATMega (teď nevím přesně jaká) a GSM modem Siemens tuším TC35i. MCU si s modemem "povídá" po sériové lince prostřednictvím AT příkazů. Jednoduché, elegantní, léta funkční.
Kdyby existovala přímá 100% náhrada toho TC35i v LTE verzi, tak bych to snad i upravil, ale psát vlastní firmware vážně ne.
Satel a jiné stavebnice (od jiných výrobců) jsem zvažoval už dřív, ale vždycky to vede k šílenému soustrojí. Rád bych zůstal u té jedné krabičky a jednoduchosti.
kdo ne - hledá důvod.
-
Cowley
-
JirkaZ
-
Cowley
AT příkazy po RS232?
Edit: a tak o tom se nahoře píše
Není přece problém tyto řetězce zachytit a dát je zpracovat jinému GSM modemu.
AI nabízí tento modem:
Cinterion ELS61T-E LAN / RS232
https://papouch.com/sada-lte-modemu-els61-e2n-p6398/
-
JirkaZ
Jinými slovy nový firmware pro tu ATmegu, nebo nějaký "mezixicht" na zpracování (konverzi) její komunikace s modemem, a to obousměrnou.
Nastudovat datasheety těch modemů, pro jistotu odchytit a ověřit komunikaci......atd. apod., pak ladění, experimenty, chyby, omyly... Ne, díky. Už jsem o tom před časem sám uvažoval, ale člověk musí znát své limity.
Před třemi roky tady někdo řešil podobný problém, nikdo nereagoval (možná na to neexistuje odpověď).
kdo ne - hledá důvod.
-
Cowley
-
JirkaZ
Když jsem se zeptal robota, zda existuje kompatibilní LTE náhrada TC35i, tak na mě vyplivl moře nejrůznějších zkratek, o kterých nemám ani tušení, co znamenají, natož abych je a hlavně jejich obsah/význam uměl použít v praxi. Jednalo se především o popis principů LTE komunikace...
Ne, taky si nebudu stavět auto, když s ním potřebuju jezdit. A to ani kdyby bylo (zdánlivě) jednoduché...
Máš pravdu, že jsme na Bastlírně (sám jsem toto úsloví víckrát použil), ale jak už jsem psal - každý by měl znát své limity a nepokoušet se o něco, na co prostě nemá.
Stávající alarm má 7 bezdrátových a 2 drátové smyčky.
kdo ne - hledá důvod.
-
Cowley
Kolik lidí co má různé Jablotrony alarmy, GSM ovládání, autoalarmy bude najednou v háji.
Asi jako když končila platnost starých řidičských průkazů. Taky v televizi říkali, kolik lidí si to ještě nevyměnilo.
A pak BÁC.
Nemyslím to zle, prostě vytěžit z toho maximum a pak to poslat do křemíkového nebe.
-
JirkaZ
-
Hape
Nějaké odkazy:
https://ajax.systems/
https://www.safe-home.eu/elektronicke-z ... c2532.html
-
Cowley
-
Cowley
-
JirkaZ
Celou tu kauzu s vypnutím 2G považuju za ukázku arogance korporátů ruku v ruce s bolševikem jakéhokoliv druhu a názvu. Běžný uživatel je vůbec nezajímá. Vlastně pardon: zajímá je, jak ho co nejvíc zotročit a vyždímat.
Trochu (nikoliv náhodou) mi to připomíná, kam se dostala dnešní auta.
kdo ne - hledá důvod.