Odpájecí lanko

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
marat

Odpájecí lanko

#1 Příspěvek od marat »

Ahoj,

chlapi po delší době jsem spotřeboval odpájecí lanko a načal jsem lanko co mám v šuplíku roky. Už je naněm stržená přelepka, zbyl jenom "Pros", takže asi něco GME.
Absoluně se s tím nedá nasát cín, bez ohledu na teplotu. Ikdyž ho namočím do Fluxu (RMA 223), tak na roztaveném cínu jenom leží a je doslova úplně čisté.

Nestalo se vám to a nevíte co s tím?
Může to být oxidace? Viditelné naněm nic není.
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Neměls to někde poblíž gumáků kabelů? "Smrad" ze síry způsobuje nepájitelnost mědi a stříbra. Jestli ta měď je trochu zašedlá, tak to bude ono. S tímhle jsme měli velký problémy v početce v ČSAD. V zimě na dvoře přes noc bafalo pěknejch pár náklaďáků a koncem zimy a na jaře se všechny stříbřený konektory musely přeblafnout kouskem skleněný laminační traniny. Nikdy negumovat!
Kašli na to, zahoď a kup za pár kaček novou.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Minule som tiez potreboval vycistit plosky na doske a lanko (ktore predtym fungovalo, kedze uz je takmer cele spotrebovane) uz nechcelo odsavat. Nakoniec si dalo povedat - neviem, ci mu pomohlo trochu cerstveho cinu alebo vyssia teplota. Tavidlo samotne nefungovalo.
ace_ventura

#4 Příspěvek od ace_ventura »

Taky jsem to pozoroval u lanek z GME (Pro'sKit). Když se přidalo tavidlo tak to bylo lepší, ale rozhodně se s nimi nepracuje tak dobře jako s licnou od Chemtronics. Dokonce některý rozměr nefungoval skoro vůbec od novoty. Tak jsem je zahodil.
petr-p10

#5 Příspěvek od petr-p10 »

Nedávno jsem potřeboval také lanko ale neašel,vzal jsem kousek stíněného kablíku odholil vnější izolaci potom střední odštípl asi15cm a máš lanko šlo to s tím skvěle.Asi jsem měl štěstí to opletení je asi pocínované.
LADER

#6 Příspěvek od LADER »

No nevím, ale jestli jsou to kysličníky, nebo sirníky, tak kyselina chlorovodíková je spolehlivě odstraní. Teda pokud je to povrchové a odmaštěné.
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Jo polejte to solnou ... Dlouho zde nebyl revolucionář . :D Jde o to , zda jsi koupil odsávačku s tavidlem či bez . Měď úplně bez potahu , je velmi korozněvzjatná . Ano mám chinu , ale s tavidlem i několik let a ohne problema .

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“