Závada PU182

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Závada PU182

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám tady 500V dogitální Megmet PU182. První provedení z poloviny devadesátek. Používaný hlavně na měření izolačního odporu topných rohoží. Má dvě funkce, po zapnutí je to AC/DC voltmetr do 550V a po stisku tlačítka generuje mezi měřícími hroty 500V a na displeji ukazuje odpor ve třech rozsazích.
V poslední době se mě zdálo divný, proč voltmetr ukazuje po zapnutí klidně 50, jindy 37, v poslední době do 10V a zkratování hrotů nemá vliv. Odpory ale měří správně. Rozebral jsem ho, vyčistil přepínače, zkontroloval tantaly na ESR. Nepomohlo, stále po zapnutí nenulová hodnota na displeji.
Protože od toho snad nikde není schema, tak jsem byl domluven s bývalým technikem servisu Metry Blansko, že mu to pošlu a on mě ho opraví a přiveze do Holic. Nedalo mě to a ještě jednou jsem ho rozebral. A při tom jsem zjistil, že hodnota na displeji cestuje jak do toho čumím a zároveň funím. A opravdu, když dýchnu na horní desku s přepínačem rozsahů, tak displej ukáže až 100V. No a když ho pofoukám horkovzduškou, tak hodnota spadne na nulu a drží třeba 15 minut. Stačí lehce dýchnout a je to zase rozjetý třeba na 30V.
Tak teplotní závislost, to jsem už viděl mockrát, ale takovýhle chování na vlhkost? Na desce není žádná součástka, jako třeba hovňous, co by mohla reagovat na vlhkost z dechu. Desku jsem z obou stran omyl dvakrát izopropylem, usušil a... dělá to dál, sice né tolik ale dělá.
Setkal jste se někdo s něčím podobným???
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Bernard

#2 Příspěvek od Bernard »

Tzv. "dechový test" byl kdysi zařazen do výroby některých dílů elektronických ústředen, kde obvodové impedance byly v řádu MΩ. Kontroloval se pokles odporu na takové vysokoohmové větvi při dýchnutí na to místo DPS. Pokles odporu indikoval znečistění desky a tedy potřebu dodatečného oplachu.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

No a čím to umýt, když izopropyl PA, 2x po sobě nepomohl? AI tvrdí, že to dělá deska plošnýho spoje nacucaná za těch 30 let výpary z tužkových batérek, který ani nemusely viditelně týct. U toho PU-čka je baterka prostorově oddělená plastem futálu přístroje, ale doteky baterie mají packy skrz, takže jistý propojení prostorů tam je. No a měřák izolačního odporu s nejvyšším rozsahem 200 MΩ na svody na desce citlivej být může. Ale na rozsahu 200 MΩ na největším odporu co mám, 56 MΩ ukazuje 55, takže na odporovým rozsahu moc ujetej nevypadá. Na rozsazích 20 a 2 MΩ je přesnej.
Jirka

Kremik

#4 Příspěvek od Kremik »

Mám tu ručkovej měřák do kterého vytekly baterky a nacucalo se to do desky. Použitelnej je na proudových rozsazích, na napěťovým tak do 10V. Vyšší rozsahy už nemají význam, protože svod na desce měření zcela znemožňuje. Nemyslím, že by to z té desky šlo nějak dostat. Možná snad jen zahřát nad 100°, ať se vlhkost odpaří. Ale i to bude dočasné.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Tady kapalina nikam nenatekla, kontakty pro baterky jsou netknutý. Ale už věřím těm výparům, jeden článek jsem asi před rokem trochu vlhkej vyndal.
Jirka

BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Zrovna jsem to v rodinné Sanwě řešil . Vytekly baterky . I u japan výrobce s tím nepočítali . Umyl jsem sodovým roztokem , vodou a teplovzduškou vysušil , zdá se OK . Výpary jsou nesmysl .
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Opraveno. Původně jsem umyl izopropylem jen desku, která reagovala na dech. Ale dnes jsem zjistil, že i deska s displejem a ICL reaguje na dech. Tak jsem ji taky 2 x omyl a vzal i třetí desku s generátorem měřícího napětí. Po vysušení a složení po zapnutí PU-čko ihned naskočí do 0V a občas problikne mínus. Dříve, než se úplně přestalo vracet k nule naskočilo na hodnotu 15-10 a pomalu napochodovalo dolů a většinou ukazovalo 1V trvale. Podle jinýho digitálu nyní měří správně jak napětí, tak odpory. Jo a na dejchnutí se rozjede na maximálne 4V a za pár sekund je zase na nule. Ty desky měly asi na sobě nějakej částečně vodivej povlak, kterej s vlhkostí snižoval izolační odpory desek. Umytí ho zlikvidovalo.
Jirka

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“