Jak funguje odstoupení od smlouvy v Datartu: Čtěte

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
padik

Jak funguje odstoupení od smlouvy v Datartu: Čtěte

#1 Příspěvek od padik »

Ahoj. Koupil jsem si sluchátka Sony asi za 160 Kč. Měl jsem ostrý střet s prodavačkou na téma " Vyčištění a posouzení stavu za 103 Kč."
Tady je od nich odpověď:
Vážený zákazníku,
uplatnil jste dne 05.08.2026 své právo na odstoupení od kupní smlouvy na výrobek Sluchátka Sony MDREX15LPLI.AE modrá, který jsme zaevidovali pod číslem 8855344780. Bylo však zjištěno, že došlo ke snížení hodnoty zboží. Snížení hodnoty zboží vzniklo v důsledku nakládání se zbožím jinak, než je nutné s ním nakládat s ohledem na jeho povahu a vlastnosti. V souladu s § 1833 Občanského zákoníku žádáme, abyste naší společnosti uhradil škodu 103,00, která nám v příčinné souvislosti s Vaším jednáním vznikla. Pro více informací nás můžete kontaktovat Datart, Kutná Hora/OC Šipší, Ortenova 198/Kutná Hora - Šipší/28401 Tel: 577055676. V opačném případě provedeme do 48hodin od odeslání této zprávy jednostranné započetní naší pohledávky spočívající v nároku na náhradu škody proti Vaší pohledávce spočívající v nároku na vrácení kupní částky. K jednostrannému započtení je naše společnosti oprávněna přistoupit v souladu s příslušnou právní úpravou. Na Váš účet bude v takovém případě poukázána částka spočívající v rozdílu mezi kupní částkou a částkou představující nárok na náhradu škody. Upozorňujeme, že v souladu s § 2003 odst. 1 Občanského zákoníku nejste oprávněn svou volbu spočívající provedeném odstoupení od kupní smlouvy sám měnit. Pokud byste si přál vzít odstoupení od kupní smlouvy zpět a zboží si vyzvednout, je naše společnost i přes výše uvedené připravena takové jednání akceptovat, ovšem pouze za splnění podmínky, že z Vaší strany dojde k uhrazení částky za provedenou diagnostiku zboží, která pro naší společnost představuje majetkovou újmu. Neoznámíte-li nám do 48 hodin od doručení této e-mailové zprávy, že si přejete odstoupení od kupní smlouvy vzít zpět, máme za to, že na odstoupení od kupní smlouvy trváte.

Datart, Kutná Hora/OC Šipší, Ortenova 198/Kutná Hora - Šipší/28401 Tel: 577055676.
DATART.CZHP TRONIC Zlín, spol. s r.o.
náměstí Práce 2523, 760 01 Zlín
IČO: 49973053
DIČ: CZ49973053
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Snad si necakal, ze ti za pouzite sluchadla vratia plnu sumu?
forbidden

#3 Příspěvek od forbidden »

Jak já jsem rád, že nic neprodávám. 8-) Při představě, že mi někdo přijde vrátit použitý sluchátka za 160,- a bude chtít vrátit plnou cenu na mě jde amok. Pochopitelně reklamace je něco jinýho, i když co čekat za 160,-...
ransom

#4 Příspěvek od ransom »

Před pár lety jsem vznesl do Datartu dotaz: Máte sluchátka XYZ na některém obchodě k poslechnutí? Pokud ne, za jakých podmínek je mohu v případě nespokojenosti vrátit? Odpověď zněla, že na krámě sluchátka k poslechu nemají, a pokud sluchátka jedinkrát nasadím na hlavu, budou účtovat pětikilo za jejich vyčištění. Já jsem pěkně poděkoval, a sluchátka XYZ jsem koupil jinde a ještě o kilo levněji (Sennheiser HD25).
Prostě to tak mají. Mají to v obchodních podmínkách, a nejede přes to vlak. Před nákupem si máš ty obchodní podmínky přečíst, a ne je jenom odsouhlasit.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

No nevím, pokud to kupuji jako fyzická osoba, tak si myslím, že na to nemají nárok.
Bohužel můj dvorní právník nás před dvěma měsíci nečekaně opustil, takže se teď nemám koho zeptat :roll:
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
DukeNuke

#6 Příspěvek od DukeNuke »

§1833OZ: Spotřebitel odpovídá podnikateli pouze za snížení hodnoty zboží, které vzniklo v důsledku nakládání s tímto zbožím jinak, než je nutné k tomu, aby se seznámil s povahou, vlastnostmi a funkčností zboží. To neplatí, pokud podnikatel nesdělil spotřebiteli údaje podle § 1820 odst. 1 písm. i). (Ten odkazuje na §1837, tj, např. zboží podléhající rychlé zkáze, hygienické zboží, digitální obsah atd.)
Stručně řečeno - spotřebitel má právo na odstoupení od smlouvy a prodejce toto zboží musí přijmout. Nicméně, pokud je zboží nějakým způsobem poškozeno, či nese známky užívání v rozporu s návodem atd., pak může požadovat náhradu.
V případě, že došlo k poškození při přepravě, pak toto má spotřebitel reklamovat hned a dodat důkazy (např. fotografie).
Pokud by padik s datartem nesouhlasil, pak nezbývá, než vyvolat soudní spor, zajistit si soudního znalce, doložit důkazy, že nenakládal se zbožím jinak, než je nutné k tomu, aby se seznámil s povahou, vlastnostmi a funkčností. Pokud by to vyhrál, pak může požadovat úhradu jak znalce, tak soudního řízení, včetně honoráře za právní zastoupení.
jirka5

#7 Příspěvek od jirka5 »

Napadlo vůbec někoho z vás podívat se o jaká sluchátka se jedná? Jsou to totiž sluchátka, která se vkládají přímo do uší! Takže je od Datartu velká velkorysost, že je vezme zpět. A když je vezme zpět, tak je samozřejmě musí vydezinfikovat a že si to nechá zaplatit, je samozřejmé, nebo vy byste si chtěli koupit sluchátka, které už měl někdo v uších? Já tedy (ani ta vyčištěná) ne, a proto považui postup prodejce za velmi tolerantní a velkorysý. Je to něco, jakoby zákazník vracel použité spodní prádlo! Kdyby toho prodejce někdo prásknul na hygienu, mohl by z toho mít nelké nepříjemnosti. Samozřejmě jiná situace by nastala, kdyby šlo o reklamaci, tedy nikoliv o výměnu zboží.
DukeNuke

#8 Příspěvek od DukeNuke »

On využil svého práva odstoupit od smlouvy. A to prodejce musí dle OZ přijmout vždy. Takže žádná tolerance ani velkrysost se nekoná. Ovšem dle § 1833 OZ žádá náhradu škody. Postupuje tedy zcela v souladu s naším právním řádem.
Je tedy úplně jedno o jaká sluchátka, či jiné zboží se jedná.
Jediná velkorysost z jejich strany je v tom, že jsou ochotni akceptovat zpětvzetí práva na odstoupení. Ovšem nikoli bezplatně, protože tu diagnostiku a vyčištění již udělali.
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

jirka5 píše: 13 srp 2026, 00:03 Napadlo vůbec někoho z vás podívat se o jaká sluchátka se jedná? Jsou to totiž sluchátka, která se vkládají přímo do uší! Takže je od Datartu velká velkorysost, že je vezme zpět...
Řekl bych, že stejně se staví i k náhlavním sluchátkům. A nejen Datart.
Zkoušeli jste reklamovat sluchátka "s doživotní zárukou" kvůli prasklému oblouku nebo přerušené šňůře? Ten plast se po třech letech drobí, jak perník, vikslajvant náušníků se loupe. To drobení je neopravitelné, stejný ani kompatibilní výlisek (co kus, to jiné zavěšení) na výměnu už neexistuje, náušníky nelze ani vydesinfikovat. Čili opravit není čím, výměnit za jiný model by nejspíš problém nebyl, ale to by si zákazník musel vybrat na jedné z vyjmenovaných prodejen, jejichž rozmístění vymyslel snad sám Murphy: čím lepší podmínky, tím větší komplikace dostat se tam.
Proto si prodejci stanoví takové smluvní podmínky, aby to nemuseli řešit příliš často, ale nebyli napadnutelní na základě paragrafů občanského zákoníku.
Totiž kdekdo, než by absolvoval cestování nebo posílání na adresu autorizovaného prodejce, čekal, jak to dopadne, jestli mu prodejce tu reklamaci uzná, si radši koupí nová sluchátka, jestli se bez nich pár dní až týdnů neobejde. A pak si ještě rozmyslí, co s těmi vadnými provést - a u toho obvykle zůstane tak dlouho, než je v nějaké krabici najde, a vyhodí je.
Mnozí z nás pamatují, jak se prodávaly zimní boty, které měly v přibaleném návodu na ošetřování výslovný zákaz nosit je při teplotách pod -5°C. To bylo zděšených při pokusu o reklamaci...
Ivan_01

#10 Příspěvek od Ivan_01 »

Hill píše: 13 srp 2026, 08:02 sluchátka "s doživotní zárukou"
ako "Doživotná" sa neberie doba života zákazníka ale výrobku. Po druhé, všetko toto je jasne napísané v podmienkach, ak s tým niekto nesúhlasí, nech nekupuje. Akurát KOSS dával na PortaPro doživotnú záruku, ale tak, že "bezplatná" oprava sluchadiel za 20, v skutočnosti stála 17 Eur.
kejki

#11 Příspěvek od kejki »

Přitom mohli použít odstavec g) o dodávce zboží v zapečetěném obalu, které z důvodu ochrany zdraví nebo z hygienických důvodů není vhodné vrátit poté, co jej spotřebitel porušil,
jirka5

#12 Příspěvek od jirka5 »

DukeNuke: On žádné právo odstoupit od smlouvy neměl, protože nešel zboží reklamovat, ale vrátit. Na to ovšem žádné právo neexistuje, s výjimkou nákupu v eshopu, kde si zákazník zboží nemůže předem fyzicky prohlédnout. Jak píše kejki, prodejce měl tedy na základě paragrafu 1837 NOZ, odst. g) vrácení sluchátek odmítnout. Místo toho projevil velkorysost, která ovšem něco stojí. I prodejce musí chránit svoji kůži. Představte si, co by se stalo, kdyby ten zákazník oznámil na OHS, že prodejce porušil zákon tím, že mu vzal použitá sluchátka zpět! Následovala by rozsáhlá kontrola, do které by se pravděpodobně zapojila i ČOI, a která by pravděpodobně skončila uložením pokuty prodejci v řádu několika tisíc korun. Takový Darart to unese, ale co malý obchodníček? Zkrátka, pro dobrotu na žebrotu. Pokud si myslíte, že něco takového není možné, tak vás ujišťuji, že je. Poznal jsem to na vlastní kůži. Není nic horšího než "vyčůraný" zákazník.
ransom

#13 Příspěvek od ransom »

Jak byste si představovali vrátit do sexshopu anální kolík - že jste si ho zkusili, ale nelíbí se vám barva?
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
DukeNuke

#14 Příspěvek od DukeNuke »

Muhehe, to jako nelíbí se mi jak zhnědnul? :lol: :lol:
@jirka5 - měl jsem za to, že je kupoval v e-shopu, byť to ve svém příspěvku přímo nezmiňuje. Nicméně to nehraje roli. V odpovědi prodejce píše: "uplatnil jste dne 05.08.2026 své právo na odstoupení od kupní smlouvy". Tedy ať byla předtím situace jakákoli, právo odstoupit od smlouvy měl a ze strany prodejce tato skutečnost zpochybňována není.
Hape

#15 Příspěvek od Hape »

ransom píše: 13 srp 2026, 11:55 Jak byste si představovali vrátit do sexshopu anální kolík - že jste si ho zkusili, ale nelíbí se vám barva?
To by se dalo považovat za transplantaci stolice. :mrgreen: :mrgreen:

Zpět na „Nezařaditelné“