koncák ADJ636, klidový proud

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

koncák ADJ636, klidový proud

#1 Příspěvek od mi-ro »

ADJ636 jsou staré teslácké 500W koncáky pro RPD. Mám pár těchto bloků a dávám je do kupy a hlavně je po té nastvuji jejich pracovní body, ochrany podle sevisního manuálu. Jak jsem zjistil, to žřejmě nikdo nedělal a opravy se prováděly "hraje to? tak do toho nesahej. Praskla pojistka? tak dej silnější a rychle pryč!" Jen dotaz na klidový proud. Výrobce (TESLA Vráble?) uvádí klidový proud na každou větev 250mA. Což se mi zdá docela dost. Protopit 30W jen v klidu? Přechoďál mi mizí už při 10-20mA.
..to bude jen ňákej odpůrek
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Jsem v hokně, večer po zatmění se ti juknu do oskenovanýho service. Můžu ti ho i poslat, tady už přílohy do SZ umíme.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Díky ale já SM mám. A právě tam se uvádí kliďák 250mA. A mě se to zdá příliš.
ransom

#4 Příspěvek od ransom »

Klidový proud se nenastavuje jenom kvůli tomu, aby na škopku nebylo vidět přechodové zkreslení. Pokud ta věc má navrženou stabilizaci kliďáku tak, aby s rostoucí teplotou chladiče proud mírně klesal, je to připravené pro tvrdý provoz ve stojanu. Nějaký důvod pro to měli.
To je proud na každej pár koncáků? Nebo na všech šest?
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Koncák je s trafem, klasické zapojení. Píšou 250mA do každé větve.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 13 srp 2026, 08:07, celkem upraveno 1 x.
jardafiala

#6 Příspěvek od jardafiala »

Eném esli se nespletli o desetinou čárku. Abych nezačínal nové téma u TESLA zesilovačů AZS 217 a její klony nemají v SM předepsaný klidový proud, je tam jen popis jak na to.
masar

#7 Příspěvek od masar »

To je nesprávné pochopení návodu. Těmi "větvemi" se nemyslí jednotlivé desky konc. stupňů, ale rozpojené měřící body/propojky MB1 a MB2 výstupního trafa. Každým tímto bodem má téci proud 250mA, tzn., že klidový proud každého konc. stupně vychází na 250/3= 83mA.
:wink:
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Pochopeno je to správně. Ano každou ze tří+tří paralelních kaskod složených ze dvou KD503 a jedné KU611 má tect 83mA. Celkem jednou polovinou vinutí tedy 250mA. I to se mi zdá hodně. PS navíc toto zapojení vyžaduje přesný výběr budících trandů na Betu. Jinak se kliďák rovnoměrně nerozdělí mezi kaskody.
masar

#9 Příspěvek od masar »

No a co udělá konstruktér, když musí počítat s většími tolerancemi? Zvolí vyšší klidový proud.
:wink:
ransom

#10 Příspěvek od ransom »

Rozdělení kliďáku i zátěže je úkol emitorových odporů.
Zdánlivě zbytečně vysoký kliďáky se občas používají u hifi zesilovačů. Filozofie je taková, že při malých výkonech (stovky mW až jednotky W) zesilovač pracuje ve třídě A.
mi-ro

#11 Příspěvek od mi-ro »

To chápu. Tohle má ale k HiFi hodně daleko. Ano, výkon se díky emitorákům bude dělit rovnoměrně mezi všechny tři paralelní kaskody. Ale kliďák nevyvolá na emitorákách dostatečný napěťový úbytek (12,5mV) který by proud rozdělil. A tak bude protékat kaskodou s nevětší Betou a nejnižším Ube. Ostatní dvě se budou flákat až do vybuzení. Ale to v podstatě nevadí. Ta třída A tam pro malé výkony bude.
samec

#12 Příspěvek od samec »

Nesúvisí to náhodou s kilometrovým vedením, ktoré keď nie je zaťažené, tak chytá rušenie?
ransom

#13 Příspěvek od ransom »

Tak si schválně ty úbytky na emitorákách změř. Velmi pravděpodobně budou podobné.
mi-ro

#14 Příspěvek od mi-ro »

Nj, jsou stejný. Asi byly koncáky i budiče dobře spárovaný. Jako kompromis jsem nastavil 2x200mA. O teplotu chladičů se dobře starají mezaxiály. Při nastavení nerozpojuji MB ale měřím úbytek na vinutí primáru. Změřil jsem odpor 0,1 Ohmu a kliďák měřím na něm. Je to krásná poctivá práce která ještě nešetřila na mědi a ani jinde.

Zpět na „Audiotechnika“