Dnes mají svátek leváci . . .

Prostor pro osobní dotazy, jejichž aktuálnost se počítá ve dnech. Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů. Automatické smazání po 14 dnech u neaktivních vláken.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kokun

Dnes mají svátek leváci . . .

#1 Příspěvek od kokun »

Levákům dnes přejeme všechno nejlepší. Pak jim podáme nůžky pro praváky

Obrázek
Třináctého srpna slaví svůj den leváci. Je jich zhruba desetina lidstva, což už je slušná menšina, jenže svět jejich existenci respektuje hlavně teoreticky, protože nůžky, škrabky, pera, otvíráky a půl kuchyně o tom zřejmě ještě nikdo neinformoval.

Dnes je Mezinárodní den leváků, přičemž pro pořádek mluvíme o lidech, kteří používají přednostně levou ruku, nikoli o těch druhých levácích, jimž se v češtině říká také křiváci. Ti ostatně žádný zvláštní mezinárodní den nepotřebují, protože svou existenci zvládají připomínat průběžně po celý rok. Praváci tedy mohou svým levákům popřát všechno nejlepší, přátelsky je poplácat po rameni a vzápětí jim podat nůžky pro praváky, protože tradice se přece mají dodržovat. Je to vlastně velmi elegantní způsob oslavy, při němž člověku nejprve sdělíte, že respektujete jeho odlišnost, a potom mu dáte do ruky předmět navržený tak, aby si při jeho používání připadal jako začátečník na kurzu jemné motoriky.

Leváků je přibližně deset procent populace, takže nejde o tři podivíny z horské vesnice, kteří se rozhodli vzdorovat civilizaci tím, že drží lžíci nesprávnou rukou. Jsou jich stovky milionů, přesto lidstvo dokázalo postavit mrakodrapy, poslat sondy k jiným planetám, rozdělit atom a vyrobit ledničku, která člověku pošle zprávu na telefon, že dochází mléko, zatímco u některých nůžek stále platí jednoduchý technologický princip: máte-li levou ruku, nějak si poraďte.
...
Kdysi to bývalo ještě horší, protože levorukost se považovala za něco, co je třeba napravit, a děti byly přeučovány na pravou ruku. Civilizace naštěstí pokročila, takže dnes už leváky nepřeučujeme, pouze jim občas vyrábíme předměty, které jim velmi decentně připomenou, že jsme o tom kdysi vážně uvažovali. ...
...
Levákům tedy dnes klidně popřejme všechno nejlepší a můžeme jim dokonce podat ruku, jen si předem zjistěme kterou. Pokud jim k tomu chceme dát ještě dárek, nůžky pro praváky bych tentokrát raději vynechal. Praváckého světa už mají kolem sebe dost.
Honza - kokúň

#2 Příspěvek od Habesan »

Na většinu prací se používají obě ruce.
masar

#3 Příspěvek od masar »

Někteří je zvládnou levou zadní.
:wink:
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Noznice pre lavakov, samozrejme, existuju. Lenze sa nevyskytuju u pravakov, lebo sa s nimi da strihat len lavou rukou.
A na tom "AI slop" obrazku ma zena v ruke skrabku, ktora funguje rovnako v oboch rukach.
jimirek
Moderátor

#5 Příspěvek od jimirek »

V železářství mají škrabku pro leváky. Má taky dřevěnou rukojeť. ale oproti pravácké přírodní je nalakovaná namodro.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Ale je to asi bocna skrabka, nie? Niektore z nich funguju len jednym smerom. Ale staci skrabat na druhu stranu. Niekto skrabe smerom k sebe, niekto od seba. Alebo otocit cepel.
lesana87

#7 Příspěvek od lesana87 »

Já mám nějakých 100 let staré nůžky ze závodu nožířského Josef VEBR Andělská ulice č. 6, Plzeň a ty mají obě ouška stejná, takže jsou i pro leváky. :)
masar

#8 Příspěvek od masar »

Tak hlavně, že stříhají.
Ono to není jen o velikosti oušek, ale taky (mnohdy) o ergonomické tvarování, kdy v levé ruce ty nůžky vysloveně bolí.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Toto je blbost nemechaniků . Při přehození do druhé ruky se zruší předpoládaný přítlak čelistí . Proud tluče do obou rukou stejně , omluva elektrikářů . Jen pro ně , jsou i osoby se srdcem vpravo .
kokun

#10 Příspěvek od kokun »

lesana87 píše: 13 srp 2026, 20:13 Já mám nějakých 100 let staré nůžky ze závodu nožířského Josef VEBR Andělská ulice č. 6, Plzeň a ty mají obě ouška stejná, takže jsou i pro leváky. :)
Ono to ale není jen o těch ouškách :o

Leváci a nůžky
FAQ: Leváci a nůžky – jak leváci stříhají, jaké nůžky potřebují a proč existují levostranné nůžky?
Proč mají leváci při stříhání nůžkami pro praváky obtíže a jaké techniky skutečně používají? Tato kapitola vysvětluje rozdíly mezi pravostrannými a levostrannými nůžkami, popisuje tři hlavní způsoby, jak leváci ve skutečnosti stříhají, a ukazuje, proč se jejich návyky liší podle prostředí, výuky i konstrukce nástroje. Dozvíte se také, zda leváci potřebují speciální nůžky, jaké výhody mají levostranné modely a proč je mnoho leváků v praxi přesto nepoužívá.

...
Obrázek
Levostranné nůžky uprostřed mají obráceně zkřížené nože.

Obrázek
Protože nože jsou zkřížené opačně, je levák ve stejné pozici jako pravák - do stříhání si vidí a zároveň využívá přirozených pohybů prstů a ruky; při stříhání postupuje po směru hodinových ručiček.
...
Honza - kokúň

#11 Příspěvek od rnbw »

Noznice pre lavakov maju opacne cepele - palcom neovladas lavu, ale pravu. Tym padom sa cepele k sebe pritlacaju a noznice strihaju. Pravacke noznice v lavej ruke nestrihaju, lebo cepele sa od seba oddaluju.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

:D :D :D Inú netřihá , jen o tom zase jen kecá . :D :D
Killroy
Moderátor

#13 Příspěvek od Killroy »

Citace: "Kdysi to bývalo ještě horší, protože levorukost se považovala za něco, co je třeba napravit, a děti byly přeučovány na pravou ruku. Civilizace naštěstí pokročila, takže dnes už leváky nepřeučujeme"

Patřím k těm prvním kterých se to už nedotklo. Jsem levák od narození a na všechny práce upřednostňuji levou ruku. Ale základní nástroje umím velice dobře ovládat obouruč. Velmi často se to hodí. Třeba na nedostupných místech kdy jen prohodím šroubovák do druhé ruky a jedu dál. Nicméně píšu ale pouze levou rukou s pravým sklonem, pravou se dokážu jen podepsat. V první třídě to byl boj, učili jsme se psát nejprve násadkou a později inkoustovým perem. Domů jsem chodil zmazanej jak.. :oops: Učitelka nakonec ustoupila a měl jsem výsadu psát propiskou. U toho to i zůstalo. Zvykl jsem si s levorukostí žít a žádné levoruké nástroje nepoužívám. Narážky typu "vem to do pravý" jsem slyšel v životě xxkrát a mám na to jedinou odpověď : "pravou to umí kdejakej vůl". :D
masar

#14 Příspěvek od masar »

rnbw píše: 13 srp 2026, 20:28 ...Pravacke noznice v lavej ruke nestrihaju, lebo cepele sa od seba oddaluju.
V životě jsem nepotřeboval nůžky pro leváky a jinou, než levou, stříhat neumím.
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Musis ale neprirodzene tlacit prstami opacne.

Zpět na „SMS“