Dnes mají svátek leváci . . .

Prostor pro osobní dotazy, jejichž aktuálnost se počítá ve dnech. Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů. Automatické smazání po 14 dnech u neaktivních vláken.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lesana87

#16 Příspěvek od lesana87 »

Vebrovo nožnice stříhají i levou, ale je pravda, že tam ta čepel stíní, takže stříhat pravou zatáčku po čáře jde dost blbě. Onehdá jsem kolegovi z práce vyráběla damaškovej zavírací nůž a protože je levák, tak jsem mu ho vyrobila na vyhazování levou rukou a on mi pak prozradil, že je sice levák, ale nůž obvykle používá pravou rukou. :D

Masar: A jak stříháš, levotočivě jako praváci?
samec

#17 Příspěvek od samec »

Dig more, jaka diskriminacija? A prváci majú kedy sviatok?

A nesú tí ľaváci tak trochu ľaví? Veď keď ich je tak veľa, že 10%, tak prečo si sami nevyrobia tie ľavoruké veci? To im všetko musia robiť praváci? A ešte šomrú nevďačníci.

:lol:
masar

#18 Příspěvek od masar »

Stříhám tak, jak to jde, tedy kružnici levotočivě i pravotočivě, rozhoduje situace. Jinak vnější a asi jinak vnitřní kružnici.
>rnbw: Nepřirozeně po 70-ti letech?
Přirozené je všechno, např. tohle vedení kola, při kterém se (některým) pravákům prý dělá špatně. Kdybych ho vedl jako praváci, tak zakopávám o pedály:
Obrázek
:wink:
jape

#19 Příspěvek od jape »

Já jsem byl jako dítě ve škole přeučený na pravou, no přečíst to co napíšu mám i já sám. Jinak nářadí vše do levé, maximálně kosák v případě nutnosti do pravé - nemáme levácký a to vybrání docela vadí. S nůžkami se popasuji pokud nejsou extrémně "ergonomické".
bu2520

#20 Příspěvek od bu2520 »

Já třeba mám problém se zahradníma nůžkama od Fiskarse jsou tak tvarované, že se při používání zamykají . Nakonec i pravidlo pravé ruky musím přepočítávat , uvědomím si kterou píšu a je to ta druhá. Ale nestrčím si kvůli tomu paví péra do holého zadku a nepůjdu se producírovat městem, jako jiní handicapovaní.
p32

#21 Příspěvek od p32 »

Leváctví není žádný "hendykep". Problém s tím mají nejvíc právě ti praváci, co to vůbec nepochopili. Než jsem šel do základky, tak mě právě takoví "odborníci" taky přeučovali z levé na pravou. Ve škole se potom učitelka rozčilovala, že píšu někdy levou a někdy pravou. Dělám oběma rukama všechny věci a závisí to většinou jen na okolnostech. Dokonce mi jde psaní oběma rukama zároveň, ale např. kladívko mi sedí více v pravé ruce. :)
Michal22

#22 Příspěvek od Michal22 »

Já jsem od mala pravák, levou neumím psát ani dělat jemnou práci, ale asi nejsem úplný pravák - kapesník vždy do levé ruky, vysmrkat, hotovo.
Hokejku jsem držel vždy naopak.
A třeba při rytí jsem na rýč šlapal levou nohou - nikdy mě zrovna tohle nepřipadlo nenormální, než si toho všimnul můj taťka.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

p32 píše: 14 srp 2026, 07:51 Ve škole se potom učitelka rozčilovala, že píšu někdy levou a někdy pravou.
A umíš psát oběma najednou a navíc každou rukou něco jinýho? Na škole jsme měli kantora, kterej to na tabuli uměl. Navíc jednou česky a druhou rusky. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
p32

#24 Příspěvek od p32 »

Michal22 píše: 14 srp 2026, 08:04 A třeba při rytí jsem na rýč šlapal levou nohou - nikdy mě zrovna tohle nepřipadlo nenormální, než si toho všimnul můj taťka.
A víš, že už ani nevím, jestli je to, co jsi teď popsal, tak pro praváka nebo pro leváka? :wink: Já šlapu jednou levou a jednou pravou podle únavy. Ale myslím si, že když šlapeš levou nohou, tak držíš rýč na pravé straně jako pravák.
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

Michal22 píše: 14 srp 2026, 08:04 A třeba při rytí jsem na rýč šlapal levou nohou - nikdy mě zrovna tohle nepřipadlo nenormální, než si toho všimnul můj taťka.
Zrovna včera jsem rejpal sachovákem v zemi díru pro zabetonování sloupku. Přišlo mě trochu divný, že sachovák má šlapku na levý straně. Na pravý nebyly stopy po sváření, takže to tak je už od výroby.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
p32

#26 Příspěvek od p32 »

Celeron píše: 14 srp 2026, 08:56
p32 píše: 14 srp 2026, 07:51 Ve škole se potom učitelka rozčilovala, že píšu někdy levou a někdy pravou.
A umíš psát oběma najednou a navíc každou rukou něco jinýho? Na škole jsme měli kantora, kterej to na tabuli uměl. Navíc jednou česky a druhou rusky. :wink:
Ano, umím oběma najednou, ale už to beru jen jako raritu. Bylo mi kdysi řečeno (možná jako útěcha), že lidé umí vše na obě ruce stejně, ale vývinem v dětsví, tzn. pravidelným nucením používat jen pravou stranu se odnaučí používat tu levou stranu a k tomu ty kecy o pravé a levé hemosféře mozku atd. atd. Co je na to doopravdy pravda, to nikdo dokazatelně nepíše. Něco na tom bude, protože někteří lidi, co se nenaučili pracovat ani tou pravou rukou, tak doteď neumí zatlouct hřebík ani pravou a ani levou a spíše si způsobí držkopád o klávesnici. :wink:
forbidden

#27 Příspěvek od forbidden »

masar píše: 13 srp 2026, 21:09 Přirozené je všechno, např. tohle vedení kola, při kterém se (některým) pravákům prý dělá špatně. Kdybych ho vedl jako praváci, tak zakopávám o pedály:
Kolo se vede zásadně za představec. :wink:
kokun

#28 Příspěvek od kokun »

Michal22 píše: 14 srp 2026, 08:04 Já jsem od mala pravák, levou neumím psát ani dělat jemnou práci, ale asi nejsem úplný pravák - kapesník vždy do levé ruky, vysmrkat, hotovo.
Hokejku jsem držel vždy naopak.
A třeba při rytí jsem na rýč šlapal levou nohou - nikdy mě zrovna tohle nepřipadlo nenormální, než si toho všimnul můj taťka.
masar píše: 13 srp 2026, 21:09Přirozené je všechno, např. tohle vedení kola, při kterém se (některým) pravákům prý dělá špatně.
Obrázek
Jsem taky pravák - ale taky asi jen částečný 8O
Hokejku (či lopatu) taky levou dolů; na rýč šlapu zrovna tak tou levou - obracím doprava.
A to kolo?
Vedu ho (i nasedám) zprava :o
Naučil jsem se to už jako malý kluk - když jsem brával tátovo panské kolo (s "trubkou"). V 50. letech bývaly plandavé tepláky, s gumou naspod nohavic. Když jsem pod "tu trubku" lezl zleva, tak se mi (téměř) pokaždé zachytila ta nohavice pod řetěz na středu.
Tak jsem se naučil jezdit ("pod štanglí") zprava - tam to zachycení pod řetěz (téměř) nehrozilo. A když už jsem později jezdil i "nad štanglí", tak chycení tepláků do řetězu (téměř) vždy končilo pádem, páč nešlo dát nohu na zem (a přehodit levou přes sedlo - na to už nezbyl čas) :o :D
Honza - kokúň

#29 Příspěvek od ZVUK2000 »

A víte který nástrojí leváci a praváci používají obouručně a přitom si to podle způsobu použití přehazují?
Naposledy upravil(a) ZVUK2000 dne 14 srp 2026, 11:38, celkem upraveno 1 x.
kejki

#30 Příspěvek od kejki »

p32 píše: 14 srp 2026, 09:08Ano, umím oběma najednou, ale už to beru jen jako raritu. Bylo mi kdysi řečeno (možná jako útěcha), že lidé umí vše na obě ruce stejně, ale vývinem v dětsví, tzn. pravidelným nucením používat jen pravou stranu se odnaučí používat tu levou stranu a k tomu ty kecy o pravé a levé hemosféře mozku atd. atd. Co je na to doopravdy pravda, to nikdo dokazatelně nepíše. Něco na tom bude, protože někteří lidi, co se nenaučili pracovat ani tou pravou rukou, tak doteď neumí zatlouct hřebík ani pravou a ani levou a spíše si způsobí držkopád o klávesnici. :wink:
Možná je nějaké promile nevyhraněných, ale jinak už mimina s míčem mají preferenci, kterou je nikdo neučí. Já jsem mírným tlakům na přeučení odolal (v rodině - nebudu jíst, pokud mi dáte lžíci do pravé) a před razantními mě ochránil odjezd pana řídícího do lázní. To už byla povolena čínská pera pro leváky a zastupující byla mladá učitelka.
A nůžky vždy v pravé a vůbec mi to nepřišlo divné. (ale umím i levou). Škrabky byly oboustranné už tenkrát, myslím, že i nože se zarážkou se daly ty zarážky našroubovat opačně? Srpeček je jen pro praváky - https://aukro.cz/stare-skrabky-na-bramb ... 7119996021 dělá ho dodnes SONIX.

Zpět na „SMS“