Dell Optiplex 780 -vypína sa opakovane ,potom už

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tiktak1953

Dell Optiplex 780 -vypína sa opakovane ,potom už

#1 Příspěvek od tiktak1953 »

ide dalej bez problemov. Ked bol vypnuty zo sieti a zapnem ho tak sa spusti hned aj BIOS.Nema sa PC len zapnut do ST-BY, a tlacitkom Power zapnut riadne PC?To co vypise Bios ako problem dam obr.az vecer! Je tam okrem ineho aj,problem konfiguracie,slaba baterka (ta je new),zly datum ( je nastaveny) atd. Vie sa preco sa spusti po zapnuti hned aj Bios,nie len do ST-BY?Tlacitkom POWER to nem moze byt zeby neaky skrat? Vadny Bios to moze byt?V PC nebolo nic menene ,je po instale Win 10.Na ledky sa neda spolahnut,myslim ze svieti 3,4!Ram kontakty su ocistene,zdroj vyskusany,bat new,elyty na doske nenafuknute. dik zatial.PC mam na chalupe a tam idem. Pisem to z druheho optiplex 780 co bol ten skodlivy vir v Routery.Ten ide bez problemov. ESTE dodam ,ked stlacim po vyzvani F1 tak v PC cukne a vypne sa,znovu nabehne Bios a vypne sa.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) tiktak1953 dne 15 srp 2026, 17:43, celkem upraveno 2 x.
Zbieram hlavne nefunkčné náramkové hodinky PRIM,prípadne rôzne opravím.
Urobím hodinársky kurz pre začiatočníkov podľa priania.
DukeNuke

#2 Příspěvek od DukeNuke »

Jestli má PC nastartovat po zapnutí sítě doplna, nebo stby, lze nastavit v BIOSu. Zbytku nerozumím.
tiktak1953

#3 Příspěvek od tiktak1953 »

Ked nikto nic dal som Obnovit vyrobne nastavenia PC,lebo mi to ponuklo,lenze pri 90% stahovani sa pc zase vypol.Bude to BIOS,ci v doske.Asi dam novy win 10 ak sa podari .Nechcete nieco z biosu aby som dal?Ja neviem co ako ma byt,studovat cely bios ne!dikTieto PC su dobre ,toto je ich problem s vypinanim.Urice ste to mnohi riesilimali by ste viac o tom vediet nez ja.Tiez som tieto 780 co mam dve uz zoparkrat riesil.
LADER

#4 Příspěvek od LADER »

Kód: Vybrat vše

Copyright 1985-1989 Phoenix Technologies Ltd.
Copyright 1984-2003 Dell Inc.
All Rights Reserved.

Dell System OptiPlex 700 Series
BIOS version A?? 
www.dell.com

Performing automatic IDE configuration...
[?]0?0? Primary Storage Manager version ??5.2.2 1992 ICH10/?? 
Copyright(C) 2003-?? Intel Corporation. All Rights Reserved.

Drive 0: Disk Drive
Drive 1: CD-ROM Device
Time-of-day not set - please run SETUP program
Invalid configuration information - please run SETUP program
Alert! System battery voltage is low.
The system management hardware registers a reset. System setup
configuration and the date/time require attention after the
reset.

Strike the F1 key to continue, F2 to run the setup utility
Press F5 for onboard diagnostics
Podle toho je slabá baterie, není nastavený čas, konfigurace BIOSu není správná.
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
tiktak1953

#5 Příspěvek od tiktak1953 »

Uz som pisal ze baterka je nova,ma 3.15V.Cas sa nastavil ,aj tak bol problem.Tu konfiguraciu biosu ako opravit? Ist do Biosu a tam v com co pozriet,zmenit,nastavit? Ked natiahnem new win 10 ,bude dobre uz bios konfiguracia? Ten Ubuntu NE-treba ako win 10 stiahnut ISO na USB?
ferdislav

#6 Příspěvek od ferdislav »

Počti si někde co je to ten bios a co se tam primárně v případě potřeby nastavuje, ztratíš tím méně času než tady nesmyslnými nápady, věř mi,já to zkusil a už jsem se nikdy ptát nemusel

Čas není nastaven – spusťte program SETUP
Neplatné informace o konfiguraci – spusťte program SETUP
Upozornění! Napětí systémové baterie je nízké.
Hardware pro správu systému zaznamenal reset. Po resetu je nutné
zkontrolovat konfiguraci systému a datum/čas.

Pokračujte stisknutím klávesy F1, pro spuštění konfiguračního nástroje stiskněte F2
Pro spuštění integrované diagnostiky stiskněte F5

překladač znáš ne?

Navíc más druhý stejný funkční stroj,tak je můžeš porovnat, co je jinak..
tiktak1953

#7 Příspěvek od tiktak1953 »

Ocakaval som ,ze kto ma skusenosti s tymto delom ma nasmeruje smerom kde by mal hladat problem konfiguracie v SETUP-e.Nie vsetko otvarat.Mam druhu 780 ,pofotit vsetko aj co netreba sa mi zda nerozumne.Ak niekto tej konfiguracii rozumie a ked som popisal kedy sa PC vypina sam,mohol by byt konkretnejsi v poradeni.Tento PC robim ked mam trosku casu,nemam nato cely den sa mu venovat.Dik za pocho!Keby nebol super stroj,tak ho vyhodim,mam dalsich desat s NTB.Musim uz hladat vyradene stroje na win 11,tieto s win 10 uz len na dosluzenie.Tazke batrerkov,casom,zdrojom,ramkami,atd. to neni.
DukeNuke

#8 Příspěvek od DukeNuke »

Zbytečně se dohaduješ. Pokud BIOS píše, že baterka nemá napětí, tak je nemá. Buď je tam špatně daná, nebo nemá kontakt, ale BIOS ji nedetekuje správně. Tím začni.
Jak to funguje - BIOS po restartu (spuštění) startuje selftest - tedy si zkontroluje konfiguraci, napětí, RAMky, disky. Pokud není něco v pořádku, nestartuje systém, ale vypíše varování. Tedy se chová přesně tak, jak popisuješ.
Teprve až bude baterka v pořádku, tak si BIOS udrží nastavení ve své paměti a ta obrazovka vyskakovat nebude. Dokud baterku nevyřešíš, tak se dál nepohneš.
Další nastavení v BIOSu bude - najdi položku After Power ON a nastav ji na Stay OFF - tohle zařídí, že se po připojení k napájení počítač nezapne. A samozřejmě datum a čas. A pak už jen z druhého PC opsat nastavení jak má bootovat (UEFI/Legacy, disk atd.). To je vše.
LADER

#9 Příspěvek od LADER »

Všechny tyto projevy mohou být způsobeny pouze slabou zálohovací baterií CR2032.
Já bych se v prvé řadě zaměřil na ni.
Já mám například multimetr, kterému když dochází baterie, tak naměří vyšší napětí než skutečné, ale to nemusí být tvůj případ.
Také mohou být zoxidované kontakty.
V každém případě, když zadám datum a uložím to, tak po restartu musí být hodiny správné. Pokud není, pak baterie nemá dostatek napětí, aby udržela hodiny v chodu. Nebo odběr stoupne natolik, že napětí baterie poklesne pod bezpečnou mez. To by se ale dalo změřit.
Dále to může být způsobeno (teoreticky), že se po uložení nové konfigurace data neuloží. Ale to nevím jestli je vůbec možné.
Teoreticky také může být vadný BIOS (s tím jsem se ale nesetkal), takže zkusit nahrát nový.
Jinak moc radit nemůžu, já pokud jsem měl problém (změna konfigurace, slabá baterie), tak jsem jej vždy snadno vyřešil.

Odstranil jsem zmínku o notebooku
Naposledy upravil(a) LADER dne 16 srp 2026, 10:12, celkem upraveno 2 x.
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
DukeNuke

#10 Příspěvek od DukeNuke »

LADER píše:...Také mohou být zoxidované kontakty. Možná to také souvisí s baterií notebooku...
Dell Optiplex 780 není notebook. Takhle ho zbytečně mateš.
tiktak1953

#11 Příspěvek od tiktak1953 »

Baterka ma ciste kontakty,aj napatie,je tam uz mesiac,stale ma stejnu kapacitu,takisto je doska cista,ziadne oxidacie na nej.To stlacenie F1 sem tam vypisovalo uz pred rokom a po stlaceni F1 nebol problem dalej.Este raz,zapnem PC vypise tu hlasku kde su tie tri moznosti:f1,Fš,F5.Ked stlacim F1 tak cukne v PC ako rele a vypne sa,znovu nabehne bios stlacim F2 a nastavim datum a ulozim.Stlacim F1 znovu sa vypne.F5 by trvalo hodinu a viac mozno.Zo zaciatku po novom instale uz PC pokracoval dalej bez problemov.Lenze sa to zacalo castejsie vypinat,zapinat a uz nic nepomohlo.Teraz ste problematiku kde sa uberat lepsie popisali..Teraz som na new USB stiahol dalsi win 1O,mozno ho nainstalujem na ten HDD v PC.Co to sposobuje v PC to cuknutie,rele tam nevidim.
DukeNuke

#12 Příspěvek od DukeNuke »

DukeNuke píše: 16 srp 2026, 09:51 Zbytečně se dohaduješ. Pokud BIOS píše, že baterka nemá napětí, tak je nemá. Buď je tam špatně daná, nebo nemá kontakt, ale BIOS ji nedetekuje správně. Tím začni.
lesana87

#13 Příspěvek od lesana87 »

To je pokračování tohoto vlákna?
viewtopic.php?t=107299
jimirek
Moderátor

#14 Příspěvek od jimirek »

Už ne. Lock a bude smazáno. Díky Aničko.

Zpět na „Software“