Odpájení dvojitého USB

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
marat

Odpájení dvojitého USB

#1 Příspěvek od marat »

Ahoj,
chlapi jsem amatér a poprvé se snažím vyměnit dvojité USB na základní desce u mini počítače.
Docela dost s tím bojuju. Nevím čím to pájí, ale ani olovo s extra přidaným tavidlem se nechytá. Ty zapájený držáky se ani nehnou. Nejsem si jistý, jestli to nepodlepili.

Na YT je sice plno návodů, ale klasicky sestříhané, aby to vypadalo jako easy akce.

Horkovzdušku mám jenom čínskou a když jsem to sní zkoušel na jiné desce, tak nedokázala roztavit cín. :(

Máte na to nějaký trik?

Díky
usb.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ferdislav

#2 Příspěvek od ferdislav »

Jestli je tahle špatná a dáš tam novou,tak tuhle rozdrť a pak každý pin vypájíš zvlášť
Habesan

#3 Příspěvek od Habesan »

Doporučuji odpájecí slitinu Bi49In21Pb18Sn12.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Potrebujes vykon - nemusi byt extremny, ale musi sa dobre prenasat na potrebne miesta. Zvladol som to viackrat so Solomonom SL-20/SL-30 (48W), ale na PC doskach, kde tam zospodu neboli ziadne SMD suciasky - tie ti to budu komplikovat.

Musis tam nakydat vela olovnateho cinu - aby zalial vsetky piny a na to uchytenie krytu tiez. Potom striedavo vsetko zahrievat a pritom tahat konektor von z dosky (rukavicou, do zveraku, alebo nejako postupne vypacit). Tie uchyty plechoveho krytu byvaju zahnute, preto to nejde lahko von.
marat

#5 Příspěvek od marat »

Já to právě zalít cínem zkoušel, ale to snad ani není bezolovo čím to pájeli. Jenom to po pinech jezdí a ani kapka se nechytne.
Přidal jsem i tavidlo a úplně to samé.
Ty úchyty jsem před zacínováním srovnal, aby šli z desky rovně, ale moc to nemělo efekt. :(
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Ten bezolovnaty cin sa musi dostatocne zohriat, aby bol ochotny spojit sa s olovnatym.
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

Vezmi horkovzdušnou pistoli a z větší vzdálenosti (cca 4 cm) si to předehřej. Pak přidej olovnatý cín a za stálého zahřívání tou horkovzduškou odpajuj.
Nebo si tu desku otoč, zafixuj proti pohybu, a foukej horkovzduškou z menší vzdálenosti, zároveň kleštičkami nadzvedávej konektor.
Jen to chce zbytečně nepospíchat, nefoukat z malé vzdálenosti, mít trpělivost.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
marat

#8 Příspěvek od marat »

Tak jsem znova zkoušel přecínovat, předehřát a ani se nehne. Asi je podlepený.

Budu muset sehnat Dremel nebo něco podobného a zkusit ten konektor odříznout.
samec

#9 Příspěvek od samec »

Neviem, akou spájkovačkou to hreješ, ale ani si to poriadne nepocínoval, tak bez šance, že si prehrial spájku súčasne na všetkých pinoch až na druhú stranu. Najprv musíš tie piny pocínovať olovnatou spájkou. To sa stane len vtedy, keď to poriadne nahreješ. Na studený pin spájka nechytá. V tej doske je plno medi, ktorá odvádza teplo preč. Až budeš mať každý pin pocínovaný, tak musíš všetky piny zliať dokopy veľkým množstvom spájky a celé to hriať najlepšie klampiarskou spájkovačkou. Musí sa to prehriať do tekutého stavu až na druhú stranu dosky. Ak si to v živote nerobil, tak to s veľkou pravdepodobnosťou nedopadne dobre. Takéto postupy je najlepšie si nacvičiť pri rozoberaní starých nefunkčných vrakov.
forbidden

#10 Příspěvek od forbidden »

Vypadá to, že piny samotný jsou v dostatečně velkých dírách, aby to šlo i odsávačkou. Slušná páječka, kopa olovnatýho cínu, flux a horkovzduch. Zkušenosti se ale hodí, bez nich se to lehce pokur...
Horší je, když jsou piny v díře tak natěsno, že to nejde odsát.
bu2520

#11 Příspěvek od bu2520 »

Někdy je dobré odskřípnout nohy pláště protože jsou spojené se zemí a tam je obrovský odvod tepla. pak jdou piny odletovat již zmíněnýma metodama.
Michal22

#12 Příspěvek od Michal22 »

Maraton, odkud jsi?
Bylo by dobré tohle vědět, třeba by ti někdo z okolí dokázal pomoct.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...

Zpět na „Poradna“