Tak to mě po těch tiktakovo pochútkách rozesmálo.kokun píše:Tak co houbaři - ještě žijete?
Už rostou... 2
Moderátor: Moderátoři
-
lesana87
-
KUBO
Ahoj Honzo. Žijeme. U nás to nevyzerá dobre. Síce niečo napršalo, ale málo. Huby momentálne nerastú žiadne, okrem obľúbených "baraňoviek".kokun píše:Tak co houbaři - ještě žijete?
Pozdravuje Vás Martin
-
BOBOBO
-
ransom
-
kokun
Ahoj Martine. Opět jsi nezklamal - u tebe jsou alespoň ty tvé baraňovky. Přestože jsi letos (vyjímečně!) nedal foto žádných "smrčkov" - předpokládám, že pokud i u vás na jaře 2,5 měsíce nepršelo (tak jako u nás), tak zřejmě taky nic nenarostlo.KUBO píše:Ahoj Honzo. Žijeme. U nás to nevyzerá dobre. Síce niečo napršalo, ale málo. Huby momentálne nerastú žiadne, okrem obľúbených "baraňoviek".kokun píše:Tak co houbaři - ještě žijete?
Tak sraz se sice konal (až včera jsem se dozvěděl, že se jich sešlo cca 20), ale já se ho nakonec bohužel nezúčastnil. Už ve ČT (před) mě opět přepadla viróza (stejná jako v lednu!), a já (namísto srazu) musel jít k obvoďačce a (zase) musel zalehnout a brát antibiotika. Sám sobě jsem si nadával: "Venku (téměř) pětadvacítky, a já se válím týden v pelechu."kokun[size=75] výše[/size] píše:A tuto SO (6.6.) budeme mít rodinný sraz na singulární chatě (pod Holým vrchem), tak cestou tam prolezu "březiny". Protože dnes ráno spadlo 7mm (a mělo by i nadále obden sprchnout), tak doufám, že na chatu přinesu něco, na alespoň trochu smaženice
A protože od té doby zase nepršelo, tak teď (když zase začaly vedra - nad 30), ani nemá cenu do lesa chodit - leda by tam rostly rovnou sušené.
Na dnešní večer (či noc) jsou předpovídané (i pro nás) bouřky - tak se uvidí . . .
V Čechách řádí bouřky, valí se na východ. Meteorologové varují před dvoucentimetrovými kroupami
- jen o ty kroupy bychom jaksi nestáli . . .
Pozdravuje Vás Martin
-
kokun
Protože jsem ale před dvěma týdny (když byly teploty jen kolem 20-ti) 10 dnů marodil, tak jsem včera, i dnes, vyrazil do té "prádelny". Včera (i když bylo o něco chladněji než dnes) bylo dusno k zalknutí už v 6 ráno. Dnes už bylo dusno mírnější, zato teploty vyšší
Když jsem včera něco našel (v bukovině), tak jsem dnes vyrazil znovu - "do mé" (profláknuté) lokality č.2. Dnešní nálezy byly lepší (i kvalitnější), než ty včerejší. A taky jsem testoval koleno - jestli ještě snese příp. houbařskou zátěž
Pozdravuje Vás Martin
-
jenicek
Tak se už asi taky půjdu projít nad barák do háje.
-
kokun
Podhoubí "žije" v hloubkách 30cm až 1 metr.Letošní houbařská sezona patří k nejhorším v historii. Na vině je horko a sucho. Houbaři tak mají po celé republice útrum. Navíc hrozí, že se podobné scénáře budou v budoucnu opakovat.
...
Jsou podle vás tedy přeci jen v Čechách a v celé České republice oblasti, kde houby rostou? Které?
Co mám informace, tak je to špatné všude. Například v Beskydech zhruba na přelomu července a srpna rostly i hřibovité houby, ale podle nejnovějších zpráv už i Beskydy většinou vyschly. A jiná území teoreticky mohou mít také nějaká nadějnější místa pro růst hub, třeba části Krkonoš, případně Šumavy, ale nemyslím, že by to byl nějaký houbařský ráj.
...
Myslíte si, že může vydatné sucho a velké vedro zcela zničit podhoubí hub, nebo to podhoubí jen spí a potom v dešti zase ožije?
Podhoubí může být lokálně zničeno, ale v okolí jsou třeba výtrusy hub nebo nějaká rezidua, kde podhoubí zůstává, z kterých se může podhoubí rozšířit. Takže samozřejmě jsou v extrémních případech lokality, kde může dojít k poškození růstu houby, nebo respektive k vymizení určitého druhu, ale ve většině případů někde zůstanou ještě zdroje regenerace mycelia a případně růstu mycelia nového.
...
Někde (na NETu,) jsem kdysi četl, že "přežije" na stejných místech až 300 let. Takže - i když se třeba les vytěží, a na stejných místech se zase vysadí nový, houby se (ve stejné lokalitě) zase objeví.
Jen by mě hodně zajímalo jak k této teorii někdo přišel, a jak by to chtěl dokázat? Anebo se toho někdo (snad?) dožil
EDIT:
Že já vůl si nenechal ty z posledních let do letoška, když budou mít letos trojnásobnou hodnotu?! . . .
-
EKKAR
Říká ti něco "endosporizace" nebo "cystifikace" ? Prostě nižší = jednodušší formy života se umějí při výskytu nepříznivejch životních podmínek "zapouzdřit" tak, že se obejdou úplně bez vody. Přežijou tak i daleko větší rozsah teplot do plusu i mínusu, než jakej přežijou v hydratovaný formě. Ano, ve stádiu cysty = endospory se nedokážou ani rozmnožovat, ani růst, ale když se dostanou do příznivejch podmínek, dokážou se plně obnovit a začnou růst. Týká se to právě organismů na evoluční úrovni baktérií, kvasinek, hub a plísní. Vyšší rostliny, obsahující chlorofyl, už to umějí jenom ve zcela specifickejch případech a maximálně na jednobuněčný úrovni, zatímco jejich předchůdci = sinice, obsahující fialový barvivo, to ještě umějí zcela běžně.kokun píše: 16 srp 2026, 16:18 ...
Podhoubí "žije" v hloubkách 30cm až 1 metr.
Někde (na NETu,) jsem kdysi četl, že "přežije" na stejných místech až 300 let. Takže - i když se třeba les vytěží, a na stejných místech se zase vysadí nový, houby se (ve stejné lokalitě) zase objeví.
Jen by mě hodně zajímalo jak k této teorii někdo přišel, a jak by to chtěl dokázat? Anebo se toho někdo (snad?) dožil![]()
![]()
...
A kutilmile - nelituju tě
-
kokun
Zázračný svět mycelia: Tajemství podhoubí, které mění náš svět
Svět pod našima nohama. O fenomenálním významu podhoubíMycelium představuje pojem, který si mnozí z nás spojují pouze s "kořínky" hub. Tato tajemná biologická struktura, známá také jako podhoubí, hraje klíčovou roli v přírodě a v našem každodenním životě. Členité shluky propletených vláken, převážně bílé či světle šedé barvy, nepřestávají fascinovat dnešní svět, a to ani po stovkách milionů let existence na naší planetě. V následujícím článku se společně ohlédneme za milníky fenoménu zvaného mycelium.
Mycelium je mnohem starší než lidstvo samo. První houby se objevily na naší planetě před více než 1 miliardou let, což z nich činí jednu z nejstarších forem života na Zemi vůbec.
Níže si povíme všeobecné zajímavosti v jednotlivých krátkých kapitolách:
Co je to mycelium?
Mycelium je složené ze síťoviny tenkých vláken, která tvoří podzemní část hub. Je to jakýsi "mozek" houby, který umožňuje houbám komunikovat a interagovat s okolním prostředím. Mycelium je neuvěřitelně odolné a dokáže se šířit velmi rychle, což ho činí klíčovým hráčem v různých environmentálních procesech.
Z čeho se mycelium skládá a jak je velké?
•
•
•
Mycelium a budoucnost
Mycelium nám ukazuje, že příroda má pro nás stále neprobádané zdroje a inspiraci. Jeho potenciál pro ekologicky udržitelné produkty a zlepšení našeho životního prostředí je ohromující.
Mycelium se stává klíčovým hráčem v našem úsilí o udržitelnost a snižování ekologického otisku. Tento tajemný svět mycelia nás stále nepřestává překvapovat a inspiruje nás dál o snahu zapojení mycelia čím dál tím víc do našeho všedního života. Je na čase si jej začít všímat a využít jeho potenciálu pro budoucnost naší planety.
Při návštěvách lesa máme tendenci vnímat houby jako roztomilé hříbky vykukující na nás zpod mechu. Skutečný svět hub a jejich vliv na ekosystém je ale mnohem hlubší. Doslova.
...
Hříbečky, které na nás vykukují z porostu, jsou v Kohoutově přirovnání čímsi jako jablkem na stromě – sám strom, který je nese, se však v případě hub ukrývá v zemině. ...
Jako něco tam bylo (viz příloha).
Ale v lesích okolo Čkyně ani prašivka.
Vrátili jsme se 1.8., zrovna ten den krásně zapršelo na JV od nás, takže nad Ždánickým lesem.
Kamarád, kterému jsem psal, mi odpověděl, že ještě 2.8. byl nad lesem krásný opar.
Tak jsem 8.8. vyrazil, oblast Nížkovice, Kobeřice, a našel jsem úplný prd (vyjma jednoho mladého choroše totální nula).
A přitom v lese nebylo tak úplné sucho, když jsem špičkou boty rýpnul do krtince, tak se objevila vlhká půda.
Ale prostě nic, asi nejsou dobré podmínky celkově, že jeden slušný déšť vůbec nestačí.
Ještě že děcka mají nasbíráno od loňska, byli jsme u nich včera na obědě, tak jsem si dal výbornou houbovou polívku
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
-
kokun
Nwm, jak jste na tom vy ostatní, ale u nás je to přesně jako v tom článku. Bohužel stále neprší - a když třeba i sprchne, tak jsou to jen destiny mmkokun píše: 16 srp 2026, 16:18 V Česku je takové sucho, že chodit na houby nemá smyslLetošní houbařská sezona patří k nejhorším v historii. Na vině je horko a sucho. Houbaři tak mají po celé republice útrum. Navíc hrozí, že se podobné scénáře budou v budoucnu opakovat.
...
Je konec srpna - tedy 2/3 sezóny v trapu - a hřib. sezóna u nás stále v nedohlednu. Kromě dvou červnových úlovků (viz výše) jsem letos nedonesl NIC!
I když jsem se v červenci 3x vypravil do lesa - bylo to vždy tak jen o jedné "lišce" a něco maličko k tomu - pravák ani jeden. Když jsem (naposledy - už potřetí) vyjel "vlakem" (resp. výlukovým busem, páč trať je v rekonstrukci) poněkud dále, tak jsem našel (zase) jen rozdrcenou "lišku" (rostla pod větví, na kterou někdo šlápnul) a jednoho vyschlého "klouzka". Ty bývají normálně slizcí, jako slimáci - ale tento byl suchý vestoje. Vzal jsem ho "pro výstrahu".
Když jsem později čekal na zastávce na BUS, do vedlejšího domu přijel chlap autem. El. si otevřel garáž, a zajel do ní. Když vyšel, a viděl mě s košíkem, tak dotaz: "Rostou?" - moje odpověď: "Rostou a zrovna sušené" - a ukázal jsem mu toho vysušeného "klouzka".
A v srpnu jsem radši do lesa ani nešel - bylo by to jen na nasrání.
Pokud brzy nezaprší (a pořádně - houbařsky), tak letošní sezónu odepisuji - tak mizernou jsem ještě (za 70 let - co houbařím) nezažil!
Tak se aspoň potěšte, jak se houbaří jinde: https://www.youtube.com/watch?v=PIBoAo6a1dU