Renovace osciloskopu IWATSU SS-57110

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ondraN

Renovace osciloskopu IWATSU SS-57110

#1 Příspěvek od ondraN »

Před časem jsem získal tento osciloskop do sbírky od zdejšího člena fóra "jezevec" (ještě jednou děkuji). Je to klasika z osumdesátek, čtyřkanál do 100MHz, dva kanály úplné, dva se zjednodušeným attenuátorem, dvojitá časovka. Jako nástavba je multimetr s čítačem. Ta byla mechanicky poškozená, asi na to něco těžkého spadlo. Čítačová část se dá přepnout, aby ukazovala časy při použití režimů druhé časové základny. Konstrukce je kombinovaná (tranzistory + IO), žádné zvláštní zákaznické obvody tam nejsou, nějaké operáky, TTL, CMOS 4xxx, ECL. Napájecí zdroj je klasický lineární, VN pro obrazovku spínaný s HV trafem a zalitým hybridem s VN násobičem pro anodu a katodu.
Mulltimetr je na bázi ICL1707 a LED displejem, čítač je na bázi ICM7216. Multimetr (na rozdíl od Tektronixe) má vlastní síťový transformátor a zdroj.
Ještě před renovací jsem po kontrole zdroje osciloskop spustil. Fungoval v pohodě, až na nefunkční posun kanálu 4, kde šlo nastavit jen plnou horní a plnou dolní polohu. Pak byly problémy s tlačítkovými přepínači volby rožimu a synchronizace. Největší výzva byla mechanická oprava čela multimetru a výroba chybějících hmatníků s dost specifickým tvarem.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ondraN

#2 Příspěvek od ondraN »

Další
ondraN

#3 Příspěvek od ondraN »

Přední panel jsem kompletně odstrojil, včetně samolepících masek, za tepla vyrovnal, zatmelil a přestříkal. Odstín barvy jsem namíchal podle zadní strany, která nebyla zežloutlá od slunce. Přelakoval jsem i zadní panel multimetru i zadní stranu osciloskopu.
ondraN

#4 Příspěvek od ondraN »

Další
ondraN

#5 Příspěvek od ondraN »

Kalibrovat bylo potřeba naprosto minimálně, jeden kanál měl malinko ujeté zesílení, multimetr nebylo nutné kalibrovat vůbec, měřič frekvence překvapil, při slabém signálu ukazoval správně do 220MHz, při silnějším až do 240MHz.
mojza

#6 Příspěvek od mojza »

To OndraN: Klobouk dolů před Tvými nádhernými pracemi!!!
jezevec
Hlavní moderátor

#7 Příspěvek od jezevec »

Jako vždy nádherná práce, smekám.
fredis

#8 Příspěvek od fredis »

Paráda! :potlesk:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Paráda. Kolik jich už máš ve sbírce, jestli to není tajný? Nechceš Logickej analyzátor Enertec Schlumberger 7600? Vím, není to oscilo a je to bedna skoro jak čtyři Tektráče 465.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
DukeNuke

#10 Příspěvek od DukeNuke »

Nádherná práce :potlesk:
ondraN

#11 Příspěvek od ondraN »

Díky kluci, jsem rád že máte taky rádi tuhle starou techniku a že se vám líbí, jak to dělám.
Celeron píše: 17 srp 2026, 11:27 Paráda. Kolik jich už máš ve sbírce, jestli to není tajný? Nechceš Logickej analyzátor Enertec Schlumberger 7600? Vím, není to oscilo a je to bedna skoro jak čtyři Tektráče 465.
Osciloskopů mám cca 50 kousků, až na pár vyjímek to jsou samé Tektronixy (většina už je zrenovovaná). A díky za nabídku, srdce by to bralo, ale regál říká stop. Když chci nový kousek, tak musí jeden pryč, takže je to někdy těžké rozmýšlení. Chci dokompletovat řadu 400,200 a 300 a tím myslím skončím.

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“