SANSUI R 30 brum na výstupu NALEZENO

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jardafiala

SANSUI R 30 brum na výstupu NALEZENO

#1 Příspěvek od jardafiala »

Zdar, mám tu uvedený tuner se zesilovačem. Zesilovač má na výstupu v obou kanálech stejný, malý ale při nízkých hlasitostech slyšitelný brum 50Hz. Zvětšil jsem filtrační kondenzátory (přidáním 3,3G/50V) a poté i C601 (přidáním 220µF) bez měřitelného zlepšení. Brum se s polohou potenciometru hlasiťosti nemění, ozve se až po připojení repro relátkem. Čím to může být, nějak mi došly nápady?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 18 srp 2026, 13:47, celkem upraveno 3 x.
ferdislav

#2 Příspěvek od ferdislav »

Zkusil bych očuchat celou cestu, ne jen výstup..
jardafiala

#3 Příspěvek od jardafiala »

Jak celou cestu? Když je potenciometr na vstupu konce na minimu je to pořád stejné.
ferdislav

#4 Příspěvek od ferdislav »

no v tom koncáku, více míst..
masar

#5 Příspěvek od masar »

Pokud bručí oba kanály stejně a bručí i při potenciometru na "nule", pak jediným zdrojem brumu je společné napájení konců, popř. závada v zemních spojeních. Blokovat C607 (a také C157 a jiné) nedává smysl, když bručí i druhý kanál.
---edit---
Ten C607 je společný pro oba kanály, tak ten blokovat/nahrazovat smysl má.
:wink:
ondraN

#6 Příspěvek od ondraN »

Neměnil jsi nějaké kondenzátory v napájení za lowEsr? A když není koncák zatížený, tak tam brum není? Zkusil jsi zatížit výstup před relátky zatěžovacím odporem? Tyhle jehly jsou často způsobené zemní smyčkou a najít, odkud se tam sejří, je dost průďo. V dnešní síti je mrak bordelu, který tam dříve (když dělali tyhle zesíky) nebýval. Možná bych to nejdřív zkusil zapnout za oddělovací trafo, které dost toho bordelu nepustí.
jardafiala

#7 Příspěvek od jardafiala »

Nalezeno, někdo přede mnou měnil koncové tranzistory a nevyšly mu díry pro šroubky do desky. Tak je tam nedal. Jak poznamenáno výše: "Tyhle jehly jsou často způsobené zemní smyčkou a najít, odkud se tam sejří, je dost průďo." Šlusmetr sice všude zem ukazuje, v servisním manuálu nějak není zdůrazněna nutnost uzemnění přes chladič, ale po namontování šroubků a pro jistotu jejich připájení je klid. Už namontování a připájení toho na obrázku vlevo brum vyřešilo, druhý jsem přidal pro klid duše (jen jsem nenašel dva stejné...)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ondraN

#8 Příspěvek od ondraN »

Joo, opravy po kutilech to je kapitola sama pro sebe... To se nedá spolehnout na nic.
jardafiala

#9 Příspěvek od jardafiala »

Jo jo, nejlepší je když kutil vezme TESLA AZS 222 (nebo 3), vymění všechny elyty a přitom poprzní plošné spoje a pak to opravuj...

Zpět na „Audiotechnika“