DoDo zesilovače od ZVUK2000 (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
-
lubos1961
-
Kremik
Nenapadlo mě jak z toho něco vytěžit, aniž bych na desce stvořil strašlivé vrabčí hnízdo.
R65 nechávám 10k, ale určitě by šlo i méně, už tak to zesiluje až až. Výstup 7 U5-B jsem připojil přes sériovou kombinaci elytu a odporu 47k na bázi Q2. Jeho přechod EB přemostil antiparalelní diodou. A šlape to. D11ce jsem radši zvednul jednu nohu z desky.
Hodnoty odporů berte jako první nástřel, elyt stačí malý, já tam dal 100u krávu, bo byla po ruce. Je to jen test.
Kdo by chtěl být jo echt, dá za kondem ještě odpůrek k zemi, ale dle mě to není nutné. Po zapnutí bez signálu se to poprvé vypne později. A co
-
HF_Tech
-
lubos1961
Přesně. Ono vlastně i celý ten šváb je tam skoro k ničemu. Já jsem ten vyhazovač švábů a i to lze lehce nahradit jedním tranzistorem.Kremik píše: 18 srp 2026, 21:56 Všechno mezi výstupem U5-B a odporem R3 je jednak úplně blbě a druhak i k ničemu.
-
ZVUK2000
-
lubos1961
-
Kremik
Snažím se jít cestou co nejmenšího zásahu do desky s co nejlepším výsledkem. Moje včerejší testovací verze funguje ok, ale když to srovnám s případem kdy byly vyhozeny C11 a C12 (nefungovalo stand-by), tak ta byla ještě o něco lepší - dokonalá. Jenom v detailu - když byly hlasitosti úplně stažené a poťák LEVEL naplno, jen lehounce byla slyšet hudba a v ní žádné, nebo jen malé zkreslení (pokud byla úroveň signálu taková, že už se operáky trochu přebuzovaly).
Moje včerejší verze (už s fungujícím stand-by) fungovala stejně, jen přebuzení začínalo být slyšitelné už přibližně v polovině dráhy poťáku LEVEL. A to jen proto, že U5-B se přebuzoval už když audiocesta byla ještě ok. U5-B zesiloval zkrátka ještě pořád moc.
Rozhodl jsem se, že nebude zesilovat víc než ostatní operáky.
R65 jsem vrátil na původní hodnotu 470k. Vůbec sem není potřeba hrabat, o to bude úprava jednodušší. Snížení zesílení jsem dosáhnul výměnou C11 a C12 za rezistory 1MΩ. Určitě vypadá zvláštně nahrazovat kondy odporama, ale v tomto případě je to maximálně výhodné. Pracují zcela bez rozdílu potenciálu, na obou stranách je 1/2 Vcc a s DC napětím na výstupu OZ to nijak nehlo, taky je tam 1/2 Vcc. Operák tedy funguje jako slučovač signálu L+P se zesílením 1, pracuje tedy se stejnou úrovní jako ostatní a nemůže tedy do obvodu vnášet zkreslení svým přebuzením. Rovněž nemůže docházet k přeslechu mezi kanály, když je oddělen od signálu megaohmovými odpory. Navíc v uzlu těchto odporů udržuje virtuální nulu (1/2 Vcc).
Poslechově je to totožné se stavem, kdy C11 a C12 byly vyndané bez náhrady a stand-by nefungoval. Dokonalé.
Tuto část tedy považuji za hotovou a už do ni neplánuji sahat. Zkrátka se jen nahradí dva kondy odporama, to je vše.
A teď stand-by. Původní varianta v tomto režimu fungovat nebude. Já celý ten obvod obešel třemi součátkami (R+C+D viz včera).
U běžných písniček funguje stále dobře, i když U5-B oproti včerejšku zesiluje míň. Když ovšem vyberu písničku s dlouhýma tichýma pasážema a poťák LEVEL je na minimu, obvod se už někdy vypne. Není nic snažšího než přidat na LEVEL větší úroveň a pak už vše funguje jak má. Ostatně od toho tam ten poťák je.
Nicméně stejně by se mi líbilo, kdyby ten obvod byl citlivější. Na tomto místě by se hodil zesilovač s kompresorem. Když už je tam operák, ať taky něco dělá. Ale to by znamenalo orloj na desce, to nechci. Dát tam trandík podobně jako Luboš bych sice mohl, ale jednak už zase budu tvořit orloj, druhak pokud bude reagovat na slabé signály, u silných už zase bude přebuzený. To rovnou mohu zvednout zesílení U5-B a nemusím stavět orloj. Zkrátka, tady ještě nejsem rozhodnut, jak to ve finále udělám. A není to ani úplně akutní, když už teď to vlastně funguje.
Luboš by se mohl podělit o to, jak jemu to reaguje na dlouhé tiché pasáže v písničkách.
Všimli jste si něčeho na výstupu zesilovače? Ten taky nezůstal bez perel. Sice má zpožděné připnutí repro relátkem, to je moc hezké, ale k čemu vlastně, když výstupní elyty se nemaj přes co nabít a tak si stejně prásknou do repráků, jen o něco později?
A pak Boucherot (C65 + R80 a C66+R81). Ten je tam jako k čemu, když výstupy jsou natvrdo chycené 680nF?
-
lubos1961
Co se týče té nádrady U5, také mám schválně poťák LEVEL je na minimu, poslouchám poklidnou ČR 2, občas měřím napětí na diodě před odporem do báze Q2 a i v poklidných pasážích je napětí pořád v dostatečné rezervě. Vypnulo se to pouze když jen přerušil signál, abych odzkoušel že to vypíná. Budu to nadále testovat, ale zatím to za celý den nevypnulo kdy nemělo.
Orloj to také není, původně jsem to chtěl osadit SMD, to by nezabralo ani třetinu původního zapojení, ale pro jednodušší práci a případné úpravy jsem zvolil klasiku a ani tak to příliš nevyčnívá.
-
Kremik
Nevím, jestli rádio má dostatečnou dynamiku na test, rádia se už z principu snaží být pořád slyšet. Na rádiu jsem to ještě neměl, zatím to testuju CDčkama. Ideální by bylo, kdyby to přečkalo i film.
-
lubos1961
K vůli tomu to mám na ČR2, tam to nepotřebují v tichých pasážích přebuzovat jak komerční rádia, zkusím nějaké ty CD atd.Kremik píše: 19 srp 2026, 20:39 Nevím, jestli rádio má dostatečnou dynamiku na test, rádia se už z principu snaží být pořád slyšet.
-
lubos1961
-
samec
Vychádzajúc z pôvodnej schémy, pri Vcc1 pod 15V Q2 nikdy nezapne, pri Vcc1 nad 32V Q2 nikdy nevypne.
Pri Vcc1=20V a PA_Vcc=30V je pracovný rozsah zosilňovača cca 34dB.
(To sa ti doň dynamicky nezmestí ani lepšie rádio.
A znova dodám, že je v tom zapojení neskutočný bordel v referenčných úrovniach. Osobne by som to celé zahodil navrhol úplne nové zapojenie.
-
lubos1961
Zbytečně ses připravil o velké zesílení toho prvního stupně U5. Když už máš ty kondíky C11 a C12 venku a místo nich odpory, tak udělej ještě jednu věc, nebude to žádný velký zásah, je to na plošňáku hned vedle sebe a to přehození těch odporů na neinvertující vstup, získáš zpátky velké zesílení a kupodivu to ani při té nimimální hlasitosti nijak neovlivňuje a ani neprská. Celé to potom může zůstat tak jak je. To je vůbec ta nejjednodušší úprava.Kremik píše: 19 srp 2026, 18:58 Poslechově je to totožné se stavem, kdy C11 a C12 byly vyndané bez náhrady a stand-by nefungoval. Dokonalé.