Balanční konektor do Parkside aku 20V

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lojzmen

Balanční konektor do Parkside aku 20V

#1 Příspěvek od lojzmen »

Usmyslel jsem si dodat do Parkside akumulátoru 20V balanční konektor, bo už to nefunguje jako zamlada a pořád to rozebírat na balancování mne nebaví.
V aku je 5S1P nebo 5S2P, tzn. potřebuji 6 pin konektor.
Mám konektor JST-XH 6pin z Hadexu .
Rozměrově to vychází, ale jde ztuha zasunout a vysunout, i když trochu opižlám ty dva klíče proti otočení.
Takže se obávám, že přilepení konektoru do díry v krytu akumulátoru nebude dost pevné spojení.
Máte někdo tip na jiný malinký konektor? Podmínkou je klíč proti zasunutí v nesprávné poloze a nejméně 6 pin.
Proudy budou malé.
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Zkus to přilepit sekunďákem se sodou .
jardafiala

#3 Příspěvek od jardafiala »

Zdar, zrovna včera mi můj automechanik říkal, že s akumulátory Parkside a podobnými je potíž, zřejmě skrzevá nepřítomnost balanceru. Můžeš tady krátce popsat řešení ? Dík Jarda
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

No vyvedeš jedotlivé články a zapojíš na externí balancer .... což dělá i tak , jen musí dojít k demontáži . Jsem na tom stejně . Chystám se tam dát modelářské 8-mi poly .
lojzmen

#5 Příspěvek od lojzmen »

jardafiala píše: 18 srp 2026, 08:44 ... nepřítomnost balanceru. Můžeš tady krátce popsat řešení ?
Na 6 pin externí konektor vyvedu vodiče přímo od článků.
Nabíjím modelářskou nabíječkou s balancerem.
Dosud jsem připojoval i hlavní nabíjecí vodiče napřímo na články. Nemám ověřeno, zda při balancování to půjde nabíjet přes silové kontakty akumulátoru.
Vedení přídavných vodičů je třeba umístit s rozmyslem, aby nedošlo při běžném používání akumulátoru k porušení izolace a zkratu článků.
ace_ventura

#6 Příspěvek od ace_ventura »

Taky jsem to řešil, měl jsem po ruce JST-SM ale nelíbilo se mi, jak koukají u samic ty zajišťovací packy. Časem jsem nahradil za Molex Micro-fit 3.0. Do zcela prvních generací baterií jsem pak vestavěl balancer s HY2213 (takové ty modré univerzální) a je po starostech.
Kremik

#7 Příspěvek od Kremik »

Starší baterky nebalancovaly, novější už balancují. Ale ani ty staré se nerozjížděly. Takže to nejspíš bude článkama a všechny tyhle úpravy budou jen na chvíli...
Nakadah

#8 Příspěvek od Nakadah »

Konektor pro externí balancer sem si na 4Ah Parkside 20V baterky dělal. Respektive současně s tím jak sem starý baterky repasoval novými LG články. Použil sem ten JST-XH 6pin, do těla vyříznul otvor a konektor tam vlepil. Upřímně ty staré 2 a 4Ah se nijak zvlášť nerozjížděly články mezi sebou. A pro repas sem použil nové články stejné šarže, takže ani nevím kdy sem to naposledy balancoval. Co se mi rozjíždí častěji, jsou ty starší typy Smart 4 a 8Ah. Ty nové už mají balancery (mimo 4Ah ta nemá součástky osazené na desce), ale s těmi ještě nemám zkušenost.

Upřímně doplnit tam ten konektor beru dnes spíš jako ztrátu času než vylepšení. Nejvíc tomu pomohla repas. Jak už se to moc rozjíždí, tak je to stejně zralé na novou a nebo repas.
Milan_F

#9 Příspěvek od Milan_F »

Představte si, ze takovej Dewalt nebalancuje vůbec. V baterce balancer není, nabíječka nebalancuje taky, byť na konektoru baterky jsou vyvedený jednotlivý články. 8O
lojzmen

#10 Příspěvek od lojzmen »

V mém případě se jedná o 2Ah z roku 2021 až 2022. Z pěti akumulátorů se rozjíždí tři. Články uvnitř vypadají stejně. Používání/nabíjení akumulátorů dnes už není nějak intenzivní, cca 1x za měsíc až dva.
Už jsem na tom strávil hodně člověkohodin, dokončím prototyp a konec.
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Zpět na „Elektrické nářadí“