EAGLE - otázky a odpovědi

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
petrfilipi

#571 Příspěvek od petrfilipi »

Nazdar všem.
Nemáte někdo zkušenosti z "Eaglem" v aplikaci Fusion 360? Potřebuji zároveň:
• vytisknout zrcadlený motiv do PDF
• s nějakým definovaným průměrem vnitřků PADů (třeba 0,5mm pro vrtání)
• bez křížků, které znamenají střed součástek (komponent)

Já když to tisknu, tak je to buď v PDF zrcadlené, ale bez vnitřků PADů.
Nebo to umím do obrázku, se správnými PADy, ale zase s křížky ve středech komponent.

Zlatá Formica.

PF
lesana87

#572 Příspěvek od lesana87 »

Fusion 360 neznám, ale vypadá to na nesprávnou volbu hladin, které se tisknou/exportují. Křížky jsou tOrigins/bOrigins, tak ty vypnout a kroužky uvnitř padů se dřív generovaly do hladiny 116 centerDrill, tu zapnout.
JirkaZ

#573 Příspěvek od JirkaZ »

Jak píše lesana87, přidávám jen to, že ve "starém" Eagle (tedy nevyděračském a nešmírujícím, konkrétně 6.x) existuje drill-aid.ulp, který právě do vrstvy 116 vygeneruje kroužky s volitelným vnitřním průměrem pro ruční vrtání.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
eleferner

#574 Příspěvek od eleferner »

Ten drill-aid.ulp by mel fungovat i ve Fusionu, i kdyz osobne jsem to nikdy nezkousel. Pri tisku je pochopitelne potreba zapnout i hladinu 116, ve ktere jsou krouzky pro zmenseni der.
petrfilipi

#575 Příspěvek od petrfilipi »

Super, zatím díky. Vyzkouším a podělím se o výsledek.

PF

Edit: Tak s křížky je potíž. I když vypnu všechny hladiny, tak křížky na ploše zůstávají. Křížky jsou věčné.
jankrizan

#576 Příspěvek od jankrizan »

Zdravím. Neviem, či som v správnej téme, ale mám otázku ku kopírovaniu v Eagle. Používam ver-7.7 a chcem sa opýtať znalých, dá sa kopírovať časť schémy z iného projektu? Napr. potrebujem okopírovať spínaný zdroj, ktorý mám v inom projekte a nechce sa mi to celé vyvíjať v inom projekte, kde to potrebujem. Bežné ctrl C a ctrl V nefunguje. S ohraničením Group mi to tiež nejde. Nejaký riadok je na str.20 tohto vlákna, ale nejak tomu nerozumiem. Používam eagle už niekoľko rokov a stále som si pracne musel kresliť (to isté) znovu na novom projekte. Na bežné amaterske činnosti som s eagle spokojný a na túto činnosť sa chystám spýtať už nejaký čas, až konečne teraz. A ak sa to dá v .sch, čo to spraví v .brd. Asi neprekopíruje aj rozloženie súčiastok, popr. spojov? Prosím o radu. Ďakujem za info.
samec

#577 Příspěvek od samec »

Ak by si kreslil schémy v programe využívajúcom ukladanie do čitateľného textového formátu, tak to dáš umelej inteligencii a tá ti to prepíše na počkanie. 8-)
jankrizan

#578 Příspěvek od jankrizan »

Skús mi objasniť, čo znamená - ukladanie do čitateľného textového formátu a čo mi AI z toho vytvorí?
HF_Tech

#579 Příspěvek od HF_Tech »

jankrizan píše: 21 srp 2026, 10:50 Zdravím. Neviem, či som v správnej téme, ale mám otázku ku kopírovaniu v Eagle. Používam ver-7.7 a chcem sa opýtať znalých, dá sa kopírovať časť schémy z iného projektu? Napr. potrebujem okopírovať spínaný zdroj, ktorý mám v inom projekte a nechce sa mi to celé vyvíjať v inom projekte, kde to potrebujem. Bežné ctrl C a ctrl V nefunguje. S ohraničením Group mi to tiež nejde. Nejaký riadok je na str.20 tohto vlákna, ale nejak tomu nerozumiem. Používam eagle už niekoľko rokov a stále som si pracne musel kresliť (to isté) znovu na novom projekte. Na bežné amaterske činnosti som s eagle spokojný a na túto činnosť sa chystám spýtať už nejaký čas, až konečne teraz. A ak sa to dá v .sch, čo to spraví v .brd. Asi neprekopíruje aj rozloženie súčiastok, popr. spojov? Prosím o radu. Ďakujem za info.
Ve schmématu označíš group. Pak klikneš na ikonku copy a zmáčkneš Ctrl a pravé myšítko. Vložíš to už klasicky Ctlr + V.
Layout se dá taky skopírovat, ale je to mnohem větší opruz.
Naposledy upravil(a) HF_Tech dne 21 srp 2026, 11:56, celkem upraveno 1 x.
HF_Tech

#580 Příspěvek od HF_Tech »

samec píše: 21 srp 2026, 11:25 Ak by si kreslil schémy v programe využívajúcom ukladanie do čitateľného textového formátu, tak to dáš umelej inteligencii a tá ti to prepíše na počkanie. 8-)
Kdyby se samec od skotu místo hemzů podíval textovým editorem do projektových souborů eaglu, tak by zjistil, že jsou lidsky čitelné. Schéma poměrně dobře, layout už o něco hůře.
jankrizan

#581 Příspěvek od jankrizan »

Dík HF_tech. Ibaže to klasické ctrl+V nefunguje, ale musím kliknúť na paste (žlté kolečko) v druhom projekte, kde to vloží do obrázka. Rozloženie v .brd je ale náhodné a spoje treba kresliť. Ale aj tak je to asi, ako som chcel, nemusím pracne vyhľadávať v knižniciach a dokonca aj z cudzích schém je možné vložiť do projektu súčiastky ktoré nemám v knižnici. Samozrejme súčiastka v .sch musí mať partnera aj v .brd. Vďaka.
HF_Tech

#582 Příspěvek od HF_Tech »

Na to kopírování části schématu v board editoru byl ULP skript, ale ten jsem naposled zkoušel ve verzi 6.6.
Nejjednodušší je to celé přetáhnout do KiCADu, tam to kopírování funguje slušně.
PotPalo

#583 Příspěvek od PotPalo »

Ono to ide aj vo verzii 6.5.0 takto: kliknem ikonu Copy, potom ikonu Group, vyberiem čo sa má kopírovať, stlačím pravé myšítko a Copy:Group. Potom v cieľovej schéme kliknúť ikonu Paste (na boku, taká metlička alebo čo to je). Netreba stláčaš žiadne extra klávesy. Dá sa kopírovať aj schéma, aj doska.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
jankrizan

#584 Příspěvek od jankrizan »

No, neviem ako je to u Teba, ale v mojej 7.7 sa nedá takto jednoducho prenášať .brd. Ak dám Group a kliknem na Copy Group, tak v editore brd vypíše okienko: Can t backannotate this operation. Please do this in the schematic! A nedá sa ani časť, ani celé .brd. Teda aspoň ja to neviem realizovať. U mňa musím ísť cez ponuku: File -> Import -> EAGLE drawing.... (Toto mám od AI), ale aj tak do odošle len celé .brd a v .sch sa to nezobrazí.
PotPalo

#585 Příspěvek od PotPalo »

Ono to nie vždy funguje. Ak je konflikt v názvoch signálov, je problém. Tie brd som tuším mal otvorené bez schémy, tak asi preto to išlo kopírovať. Iba som potreboval prilepiť časť už hotového DPS na iný aby to vyrobili v kuse, to vtedy išlo. Samozrejme do schémy sa to neprenieslo. Treba s tým experimentovať. A hlavne mať urobené zálohy súborov pre prípad že by sa to domrvilo...
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.

Zpět na „Software“