Hledač kabelů ve zdi - možná už po x-té...

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JirkaZ

Hledač kabelů ve zdi - možná už po x-té...

#1 Příspěvek od JirkaZ »

Potřebuju ve zdi najít pár metrů kabelu k zásuvce, je uložený cca 5 cm hluboko v Ytongu, na Ytongu je 5 cm polystyren. Takže kabel je od hledače nějakých 10 cm a blíž to nejde.

Mám profi kombinovaný hledač Bosch GMS 120, ten se nechytá (i když je pravda, že jsem v zásuvce zatím měl jen malou zátěž - 50W LED reflektor). Kabel můžu na napájeném konci odpojit, takže bude zcela samostatný se zásuvkou na konci.

Bude lepší hledač typu buzení kabelu VF modulovaným signálem (nebo jen cca 1 kHz obdélníkem s dostatečně ostrými hranami a tím i řadou harmonických) a AM radiem jako detektorem? Popř. místo radia širokopásmový detektor s diodou na vstupu, nf zesilovačem a vhodnou anténou?

Uvítám především konkrétní osobní zkušenosti, jak s něčím k postavení, tak i něčím hotovým za rozumné peníze. Popř. jiné smysluplné rady k věci.

Díky.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Slušné hledače dělají 110mm , měl jsem nyní půjčený Hilti a ten ti i ukáže výztuhu v betonu , trubku podlahového topení i dřevo .
petrfilipi

#3 Příspěvek od petrfilipi »

Dnes jsem viděl nějaké srovnání Bosch dTect vs. Lidl. Mrkni na to, Lidl údajně nevyšel tak špatné. Samozřejmě je za mnohem menší cenu.
Zde je odkaz. Ale recenze moc kladné nejsou.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ked sa nechyta Bosch, tak urcite jeho cinska imitacia z potravin bude lepsia.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Jestli je ten bošák desetiletí starý , možné to je .
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

#6 Příspěvek od RX-20 »

Už leta používám TH210, tzv. Stud Centre Finder ... Funguje opravdu výborně. https://www.alibaba.com/pla/TH210+Stud+ ... 84a073fd0e
i když teda návod k použití nic moc. Chvíli trvalo, než jsem se s tím naučil dělat. Chtělo by to napsat trochu detailnější návod. Ale umí to najít staré kabely, ulomené hřebíky... Ideální při rekonstrukci starých domů.
Napájení 9V baterkou.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona).
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
jirka5

#7 Příspěvek od jirka5 »

Ještě nám prozraď, jak jsi ten hledač u té alibáby koupil, když nejmenší zasílané množství je 100 ks....
kejki

#8 Příspěvek od kejki »

Na Amazonu, ale leze tam hebrejština tady
monterjirka

#9 Příspěvek od monterjirka »

Pro hledání ve větší hloubce se dobré, když kabelem prochází střídavý proud, ale pokud jde L vodičem tam a N vodičem zpátky, není to ideální.

Z úplně jiné zásuvky vzít napájení, raději přes trafo aby tam bylo menší (bezpečné) napětí
A přes odpor nebo žárovku, aby tam tekly stovky mA až 1A zapojit mezi kolík okruhu co hledám a kolík odkud to napájím.
Pak stačí cívečka s hodně závity a nějaký malý zesilovač
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

#10 Příspěvek od RX-20 »

jirka5 píše: 17 srp 2026, 10:44 Ještě nám prozraď, jak jsi ten hledač u té alibáby koupil, když nejmenší zasílané množství je 100 ks....
koupil jsem ho před lety, tuším 2019 nebo 2020 přes eBay. Později jsem ho viděl nabízet u nějakýho dovozce v Česku.

Problém je v poslední době vyhledávání čehokoliv. Napíšu něco co hledám a vyskočí na mne weby v řečtině nebo arabštině o kdoví čem. To je tím, jak začali používat AI. Dneska jsem někde četl, že nějaká big-firma z USA, která začala s AI, tak prý skupuje v Británii a Irsku v antikvariátech obrovský množství knih. Naprosto chaoticky. Ty knihy prý skenuje do počítače pro potřeby AI. Podle textů těch starých knih se pak AI prý řídí.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona).
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
jirka5

#11 Příspěvek od jirka5 »

Díky za odpověď
witt

#12 Příspěvek od witt »

Při hledání kovů ve zdi mám výbornou zkušenost s detektorářskými dohledávačkami. Nyní používám tuto:
https://www.lovecpokladu.cz/eshop/produ ... 20d07f#688
Má to vysokou citlivost a na pár zmáčnutí se dá jednoduše zkalibrovat, takže najdu dráty i v okolí kovových futer.
Valdano

#13 Příspěvek od Valdano »

JirkaZ píše: 16 srp 2026, 17:55 Takže kabel je od hledače nějakých 10 cm a blíž to nejde.
Detektor JAXWQ se dá aktuálně koupit na Allegro CZ, ale detekovat vodiče v hloubce 100 mm dle mého názoru nedokáže.

Podle popisu by to snad zvládl nový profesionální radarový detektor BOSH D-tect 200 C za mnohem vyšší cenu. Ten profi BOSH D-tect 200 C umí detekovat různé objekty do max. hloubky 200mm. Nicméně cena toho BOSHe je vysoká. Takže leda si ho půjčit v některé půjčovně nářadí kde ho budou mít. Tady je k němu multijazyčný návod (je tam popis i v češtině od str. 34).

Pokud máte možnost si ho vyzvednout v Praze tak si ten BOSH můžete půjčit a zkusit to s ním viz odkaz do půjčovny nářadí na Praze 3 Vinohrady. Pokud to nezvládnete ani s tím BOSHEm, tak nemá smysl shánět další detektor.

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“