Stern Garant 2130 - identifikace kondenzátorů C111,115

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Milan

Stern Garant 2130 - identifikace kondenzátorů C111,115

#1 Příspěvek od Milan »

Marně se snažím i s pomocí AI identifikovat kondenzátory ve vstupní jednotce VKV pro přeladění z oirt do ccir. Nepomáhá ani lupa s baterkou , většina kondenzátorů značení nemá nebo není k přečtení . Přístup zespodu ke spojům znamená totální demontáž , do toho bych se tedy moc nerad pouštěl. Myslím , že to už někdo určitě dělal - prosím o označení jakkoliv třeba v malování , které to jsou . Dík moc za pomoc .
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
patrikvarga

#2 Příspěvek od patrikvarga »

radiomuseum
Milan

#3 Příspěvek od Milan »

Jsi hodný Patriku, díky, ale schema mám , potřebuji vědět , které jsou to kondenzátory fyzicky na destičce, abych je mohl odstranit nebo zmenšit - to nejde bohužel nikde najít a přečíst na nich hodnoty také ne .
JirkaZ

#4 Příspěvek od JirkaZ »

Tady jsou nějaké obrázky s popisy k tuneru 3Si. Zda to pomůže a nakolik se to shoduje, to musíš ověřit sám.

Zde je totéž v pdf, tady a tady jsou schémata celého radia v dobré kvalitě.

Zde je video popisující pokus o náhradu otočného C v tomtéž tuneru varikapy; je tam vidět celá ta konstrukce a mám pocit, že autor "odpískal" rekonstrukci původní DPS (ale nejsem němčinář)...

Každopádně to tedy není zařízení, ve kterém bych chtěl přeladění dělat.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
masar

#5 Příspěvek od masar »

Chce to kombinaci logiky, vylučovací metody a měření.
C111 je paralelně k trimru C120, což lze snadno změřit Ohmmetrem.
Rovněž tak C115 pralelně k trimru C121 lze těžko zaměnit za jiný v obvodu.
:wink:
Milan

#6 Příspěvek od Milan »

Díky za podněty a obrázky - bohužel zrovna ty hledané doplňkové kondenzátory na obrázcích značeny nejsou . Logicky by to mělo být jednoduché je najít, bohužel s t.č. neoperovatelným šedým zákalem v obou očích a 33 injekcemi v levém oku kvůli makulární deformaci sítnice odchází logické možnosti do .... pryč :) . Ale pořád se snažím .....
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Nejdřív se podívej, jestli nejsou časem rozpadlý cívky v mezifrekvenci. Garaty jsem opravoval tři a vždycky to skončilo na těch cívkách u jednoho se dokonce jadýrka válela na dně přístroje.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Milan

#8 Příspěvek od Milan »

Rádio hraje AM i FM /kousek/ , posunul jsem oscilátor cívkou a trimrem někam ke 102 MHz a dolní konec ccir chytnu , dál to nešlo . Zásadní závada byla rozpadlý plast bubínku navíjení snůrky a prasklý plast držícího hřídel bubínku na ozubeném převodu lad. kondenzátoru - to jsem již opravil ,bubínek nový (z bakelitu) a kolem toho držáku kousek ocelové trubičky + chemopren. Hejbe se to docela dobře .Ještě škrtá na AM místy lad.kondenzátor plechy o sebe v sekci vst. zesilovače , to je pro mne dost problém , musím si pořídit nějakou bodovou výkonnou lampu , abych to prosvítil a srovnal .Oscilátorová sekce a obě VKV sekce jsou ok.
JirkaZ

#9 Příspěvek od JirkaZ »

Držím palce, ať se to podaří, s těma očima to určitě není jednoduché.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Určitě jsem to stáhl z nějakého servisáku , bylo to všade i s DPS , nyní zaboha nevzpomenu , pod čím jsem to uložil . Vím , že jsem kondy z oscíku použil na vstup a dodal jen do oscíku a vazbě . Paralelně k L oscíku nětreba nič . V oscíku jsem odstřihl 1 závit , na vstupu 2 . Je to velmi hodná jednotka . Spíše mne s r aly ty převody . Hřídelka se téměř ve 100% kusů zadřela . Jedině vytlouct ven , než se to snažit roztočit s přídavky kapalin zvenku .
Milan

#11 Příspěvek od Milan »

Tak jsem se ještě dopoledne snažil najít nějakou logiku v chování jednotky , ale bohužel. Hledané kondenzátory paralelně k trimrům tam prostě nejsou , i hodnoty jiných kondů nesouhlasí se schematem , např. nalezené hodnoty 2n2 a 47p se v něm nevyskytují . Možná jsou nějaké schované zespodu desky , ale tam nevidím. Podle naladění oscilátoru se to chová tak, že někde to přijímá stanice 10,7 MHz pod oscilátorem , někde nad oscilátorem . Přitom je zvláštní , že vstupní obvod nezávisle na předešlé větě lze poměrně ostře doladit na maximum signálu. Ve většině případů však příjem není čistý a chrčí to . Zatím nechci sahat do poměr.detektoru , když sem tam hraje něco čistě , nemusí být vada v něm. Zdá se mi, že u vstupu někdo ten dodatkový kond odstranil ( nějaké stopy na desce jsou) , ale oscilátor nechal beze změny nebo něco málo dal pod desku . Nejsem si jist s tím NDR obvodem , jak se chová AFC doladění oscilátoru , když se prolíná příjem nad a pod oscilátorem . Neotáčí to náhodou v druhém případě fázi AFC a tudíž nemůže to být příčinou chrčení ve zvuku ? To už je otázka pro znalce historie a funkce toho obvodu .Ve směšovači se fáze určitě změní , jak to obvody AFC vyhodnotí , to netuším.

No protože rádio není moje , asi to dopadne tak, že tam naladím pár známých stanic a nechám to být , myslím, že majitel stejně bude poslouchat na SV rádio Dechovka , které hraje do doladění mf pěkně čistě i hlasitě a hlavně bez vrčení ze sítě , rozhodně lépe než na většině různých Tesel , které mi prošly dílnou .

Kdyby náhodou měl někdo nápad, jak tu záhadu na VKV vyřešit , budu rád.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Vždyť to rozdělej . Jsou to jen ty tři plíšky a dva vodiče od ladičáku . Venkovní dráty nepočítám . Dělal jsem to v klidu venku .
masar

#13 Příspěvek od masar »

Milan píše: 23 srp 2026, 18:51 ...např. nalezené hodnoty 2n2 a 47p se v něm nevyskytují ....
Ani v tomto schematu?
:wink:
Milan

#14 Příspěvek od Milan »

Díky za schema, kolikátá verze vst,dílu typ 3 Si to už je ...?? Lepili to asi jako vlaštovky hnízdo , holt co dům dal . Zkusím to srovnat s fyzickou realitou.
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Zrovna tohle jsem ve stohu našel , naskenuju ti to zítra . Tady jsem si namaloval DPS , ale někde , možná i v minulosti tady , se tahle jednotka řešila . Nemůžu to vyhrabat . Zde jsem měnil-přesunoval 6 kondů .

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“