Kabel USB-A na USB-C pouze datový (bez funkce napájení)
Moderátor: Moderátoři
-
Hape
Kabel USB-A na USB-C pouze datový (bez funkce napájení)
vymýšlím konstrukci s modulem Adafruit ESP32-S3 Feather a potřeboval bych, kvůli zjednodušení konstrukce, zabránit jeho napájení přes USB-C port. Feather sice není navržen pro externí zdroje a není to doporučeno, ale technicky je to možné a mně to zjednoduší konstrukci, protože potřebuji, aby byl napájený i v době, kdy zařízení připojené přes USB-C napájené nebude. Feather bude napájený externím měničem integrovaným v pouzdru na DIN lištu ArduiBox Feather. Měnič bohužel nemá vyvedený EN(able) pin (i když se mi zdá, že samotný řídící obvod vývod ON/OF má), takže se nedá z Featheru zastavit v době kdy by byl napájen přes USB-C a Feather by byl napájen paralelně dvěma zdroji současně. V dokumentaci Featheru toto nedoporučují, že to může způsobovat problémy, zmást nebo poškodit počítač.
Potřebuji tedy kabel USB-A na USB-C přenášející pouze data bez napájení. Kabelů nebo adaptérů přenášejících pouze napájení je všude hafo, ale bez napájení se mi nedaří najít. Nevíte o nějakém takovém kabelu? Nebo jak jednoduše a pokud možno i levně zabránit napájení Featheru přes USB-C port?
EDIT:
Asi si takový kabel budu muset vyrobit. Našel jsem sadu USB-C a USB-A 3.0 konektorů na kabel. Když k ní koupím vhodný kabel a nezapojím VCC piny, tak budu mít to co potřebuji.
Jaký je vhodný kabel pro USB? Měl by být stíněný?
-
Valdano
Aby mikročipy v připojených zařízeních dokázaly správně přečíst datové signály (D+/D- USB 2.0 nebo USB 3.x), musí mít obě zařízení propojenou napěťovou referenci – tedy společnou zem (GND). Bez propojených pinů GND přenos dat (USB-A/USB-C) nebude fungovat.
Takže vyrobit kabel nebo prostě jen přerušit kladný napájecí pin (+5V/VBUS).
Rozřízněte bužírku běžného USB-A na USB-C kabelu, přerušte červený vodič což by mělo být napájení (+5V/VBUS) a máte hotovo tj. kabel jen pro datové přenosy.
-
samec
Ak tam chceš mať aj baterku, tak použi externú nabíjačku.
Napríklad tento Baterry Management modul s čipom MCP73871 je podstatne inteligentnejší, než nabíjací čip MCP73831 na tom Adfruit Pierku.