Vyhlazení výstupu DC/DC

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kulikus

Vyhlazení výstupu DC/DC

#1 Příspěvek od kulikus »

potřebuju důkladně vyhladit výstup dc/dc měniče. Zařadil jsem na výstup C-L-C filtr a dodatečně ještě ultra-nízkošumový lineární stabilizátor LT3045 v uvedeném pořadí. Mám však dojem, že C-L-C bývá poslední. Je to pořadí důležité?
rudolf02

#2 Příspěvek od rudolf02 »

Císařská rada: jaké harmonické je třeba potlačit? Jakými cestami pronikají na výstup? V měniči je cívka, jaké špice vytváří, kudy se přenášejí na výstup (topologie DPS)? Zachytí je při kontrole digi osciloskop?
samec

#3 Příspěvek od samec »

Kondenzátor vyhladzuje napätie, cievka vyhladzuje prúd. Cievka je vhodná tam, kde záťaž odoberá konštantný prúd.
Ivan_01

#4 Příspěvek od Ivan_01 »

čo tak skúsiť použiť rokmi overený násobič kapacity s jedným tranzistorom a kondíkom v báze
rudolf02

#5 Příspěvek od rudolf02 »

No, ještě jeden hloupý názor: seriový analogový stabilizátor celý v germaniu na samostatné DPS. Voni ta germánia moc vysoko nelezou. Zatím jsem to nezkoušel.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Zbytečně ztracený čas . Jdi do "analogu" a vynech spínanou lacinou čínu . ... a nebudeš mít žádný problém ......
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

#7 Příspěvek od RX-20 »

kulikus píše: 21 srp 2026, 23:45 potřebuju důkladně vyhladit výstup dc/dc měniče. Zařadil jsem na výstup C-L-C filtr a dodatečně ještě ultra-nízkošumový lineární stabilizátor LT3045 v uvedeném pořadí. Mám však dojem, že C-L-C bývá poslední. Je to pořadí důležité?
Předně, bylo by dobrý uvést typ DC-DC měniče. V datasheetu bývá uvedeno info o výstupu.
Dále, jestli máš digitální osciloskop se spektrákem, lze se podívat co dává výstup DC-DC měniče.
Pořadí řazení C-L-C a stabilizátoru LT3045 je vcelku lhostejné pokud jde o přidání šumu ze strany LT3045. Šum který přidá LT3045 bude asi zanedbatelný proti tomu co leze z DC-DC měniče. CLC filtr bude spíše lepší na vstupu LT3045, než na jeho výstupu. Ostatně, na vstupu LT3045 stejně musí být nějaký elektrolyt pro rezervaci energie.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona).
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

#8 Příspěvek od RX-20 »

BOBOBO píše: 22 srp 2026, 20:06 Zbytečně ztracený čas . Jdi do "analogu" a vynech spínanou lacinou čínu . ... a nebudeš mít žádný problém ......
Třeba ten DC-DC měnič mění napětí nahoru a je nutný nějaký větší proud. Třeba nepoužívá lacinou čínmu ale používá nějaký DC-DC měnič od renomované firmy. Traco, Texas Instruments, Analog Devices ... Proto jsem psal, že je nutné uvést typ DC-DC měniče.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona).
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
kulikus

#9 Příspěvek od kulikus »

Měnič je TEC2-2423WI na izolovaných +-15V/2W pro napájení operáku opa2211, který tvoří přípravu signálu pro ADC neznámého rozlišení.
LT3045 je ultranízkošumový stabilizátor s vysokým PSRR.
eleferner

#10 Příspěvek od eleferner »

Nevim jak TEC2-xxxx, ale mam v EMC laboratori prakticky vyzkousene, ze TEC3-xxxx rusi jak krava, nejen do vodicu, ale i okoli jako EM pole. Naopak SPBW03F-xxx jsou na tom vyrazne lepe, ale za cenu vysoke kapacity (500 pF) mezi primarem a sekundarem. Pres ni pak muze lezt ruseni zvenku.

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“