DoDo zesilovače od ZVUK2000 (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
-
samec
-
lubos1961
Samozřejmě pro samotný zesilovač tam to relé nedává žádnou logiku, shutdown to lehce obstará. Při přechodu do spícího režimu vypíná i relé reproduktorů a při rozpoznání signálu hned i zapíná relé reproduktorů, takže bez prodlevy. A jak jsem říkal, každou tou úpravou ti zbyde zase spousta součástek.Hill píše: 22 srp 2026, 10:02 To mě právě přivedlo k bádání nad tím, jestli je tam relé vůbec potřeba.
-
lubos1961
-
samec
-
lubos1961
-
Kremik
Zajímavé je, že v audiocestě žádné boty nejsou. Já to vidím takhle - byl dobře navrženej zesilovač se symetrickým napájením. Někdo ho použil jako předlohu, pouze ho překopal na nesymetrický, přidal spínaný konec a pak to ještě "ošperkoval" svými udělátky. Neboli jinými slovy, celá ta část U7-U1-U2 určitě už v něčem existuje.
K zapojení TPA mám jen jednu teoretickou výtku - jeho analogovou zem bych přestěhoval k operákům. To byl můj první tip, když jsem začínal bádat proč to zkresluje. Ale pak se ukázalo, že tohle problémy nedělá, takže bobek
-
lubos1961
-
Kremik
-
lubos1961
-
Kremik
Zvuku, kolik lidí už si napsalo o zesilovač?
My ho tady furt jen kritizujem, takže to musí vypadat, že je to strašnej krám, ale tak to není. Celá audiocesta je bezvadná. Po dodání sice zkresluje, ale příčina není v audiocestě. Zkreslení se dá odstranit velice jednoduše - doslova jedinou kapkou cínu - zkratováním R65. Pak nastává křišťálová čistota. Takže potom už jen hraješ, hraješ, a hraješ - a těžíš součástky
-
Hill
- Administrátor
Myšlenka to byla dobrá - fotorezistor ve vactrolu nezanese v celém zpracovávaném pásmu do signálu žádné nelineární zkreslení, pokles jeho odporu při osvětlení je násobně rychlejší, než nárůst, "když se zhasne". V podstatě zafunguje, jako limitor špiček hojně používaný proti přebuzení pásku, či proříznutí drážky, při kontaktním záznamu. Reakční dobu náběhu i odběhu obstará fotorezistor a jeden elektrolyt. Zapojení jednoduché a spolehlivé.
Jenomže to bylo u analogových zesilovačů.
Tady budu teoretizovat a vařit z vody, ale mám pár zkušeností s úpravami průběhů limitorů a automatik v magnetofonech, což je téma blízce příbuzné, tak to naroubuji:
už jen členy R29C67/R30C68 způsobují pokles citlivosti obvodu omezovače o 3 dB už kolem 5 kHz a směrem k vyšším kmitočtům dále klesající se směrnicí -6 dB/oktávu. Dolní propust LC na výstupu má fk až kolem 50 kHz a dvojnásobnou strmost na kmitočtech vyšších. Jestli má obvod opakovací frekvenci 150 kHz či vyšší (změřte si to někdo, v katalogovém listu se to neuvádí), měly by být zbytky spínací frekvence na C67/C68 potlačené nejméně o 40 dB, tak by výsledek ovlivnily sotva o 1 %, čili by se na účinnosti nemusely projevit.
Největší amplitudy mívají kmitočty do 5 kHz, vyjímečně do necelých 7,5 kHz. V hudebním signálu výše jde už převážně o vyšší harmonické, které mají amplitudy menší, a nabízí se, že není třeba je proto samostatně vyhodnocovat. Ale to už se dostáváme do oblasti spíše patřící statistikům: kolik kmitočtů v jakých amplitudách může obsahovat ojedinělá špička? O kolik se může potlačit (s reakční dobou, potažmo s jakou časovou konstantou RC obvodu za detekcí), aby zesilovač nevynechával v důsledku aktivace obvodu například běžným jemným praskotem z gramodesky, ale spolehlivě stáhl zesílení při modulační špičce třeba retnicemi prskajícího řečníka? Takže i ten pokles citlivosti limitoru pro kmitočty nad 5 kHz asi bude slušný kompromis.
Zkrátka si myslím, že obvod Soft-Clipping byl převzatý z čistě analogového zesilovače a doladěný tak, aby aspoň něco dělal, hlavně z vyděšení: ten zesilovač používá jako stereofonní (s jednoduchými konci) rekuperaci nábojovou pumpou zpět do zdroje. Výrobce varuje, že při nedostatečné filtrační kapacitě ve zdroji a nízkých kmitočtech v plné amplitudě a určitém vzájemném fázovém vztahu na vstupech může stoupnout napájecí napětí až tak, že zesilovač vypne ochrana proti přepětí.
Že by to někdo honil až tak na mezní hodnoty, to asi běžně nehrozí, takže to pokládám za jedno z tvrzení výrobce "pro jistotu" aby ho někdo nežaloval, že mu to přestává hrát. V Americe přece může kdokoli zažalovat kohokoli za jakoukoli (často vlastní) blbost. Proto jsou v datašítech věci, které nás dříve ani nenapadlo zkoumat.
-
Kremik
-
Hill
- Administrátor
Takový kmitočet už bude potlačený natolik, že o něm vactroly nebudou vědět vůbec.
Samozřejmě, když to budeš napájet nižším napětím, musíš použít příslušnou zenerku na pozici D5, aby obvod reagoval. A nejlíp jí pomoci ještě malým trvalým proudem do uzlu katody D5 (do 1 mA stačí), aby zenerka "nečekala", až začnou otevírat LEDky, ale pracovala v oblasti menšího zakřivení charakteristiky. Tak se obvod začne chovat o něco líp.Kremik píše: 23 srp 2026, 00:38 Optočleny nevyhodíš? To je taky taková ochrana... Když to budu napájet nižším napětím, tak nezareaguje nikdy.
-
lubos1961
C67 a C68 už na desku ani neosazují, zřejmě další výrobcova vylepšení ale na ostatních kusech co mám jsou, možná do toho už někdo hrabal a kmitočet je 250 kHz.Hill píše: 23 srp 2026, 09:38 Jestli má obvod opakovací frekvenci 150 kHz či vyšší (změřte si to někdo, v katalogovém listu se to neuvádí)
-
lubos1961