DoDo zesilovače od ZVUK2000 (odděleno)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samec

#61 Příspěvek od samec »

Tak ak sa ti neche pozerať celý film, tak si pozri tú hlášku.
https://www.youtube.com/watch?v=JBVWkvMuh_k
lubos1961

#62 Příspěvek od lubos1961 »

Hill píše: 22 srp 2026, 10:02 To mě právě přivedlo k bádání nad tím, jestli je tam relé vůbec potřeba.
Samozřejmě pro samotný zesilovač tam to relé nedává žádnou logiku, shutdown to lehce obstará. Při přechodu do spícího režimu vypíná i relé reproduktorů a při rozpoznání signálu hned i zapíná relé reproduktorů, takže bez prodlevy. A jak jsem říkal, každou tou úpravou ti zbyde zase spousta součástek.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
lubos1961

#63 Příspěvek od lubos1961 »

Nakonec jsem zjistil, když to zapojím úplně jednoduše, tak to nebuší do reproduktorů ani při zapnutí nebo vypnutí, takže další relé pryč, a opět další ušetřené součástky. Hergot, já už na té desce skoro nic nemám.
samec

#64 Příspěvek od samec »

datašit na úvodnej strane píše:The patented start-up and shut-down sequences minimize pop noise in the speakers without additional circuitry.
Môžeš vynechať aj ten zvyšok. :P

edit:
Tak si na to prišiel skôr, než som ti to stihol napísať.
lubos1961

#65 Příspěvek od lubos1961 »

No ale teď taková akademická otázka, když je to v tomto stavu, má vůbec nějaký význam ten zbytek obvodu pro shutdown? Vždyť se tím ušetří pouze nějakých 23mA, ale přitom jenom na srážecím odporu pro 555 je ztráta 20mA. Když se to vyhodí, tak je to šul-nul. Je to prostě celé nesmysl.
Kremik

#66 Příspěvek od Kremik »

Vida, tady už přijdu k hotovému :D Takže ještě asi můžeš vyhodit i R40 a 41 :) Nebylo v době návrhu toho zesu IN dávat relátka? Jinak to nevidím. V konektoru J12 určitě byla modrá LEDka :) Na mě cosi vlezlo, takže dnes se bádání neúčastním :|

Zajímavé je, že v audiocestě žádné boty nejsou. Já to vidím takhle - byl dobře navrženej zesilovač se symetrickým napájením. Někdo ho použil jako předlohu, pouze ho překopal na nesymetrický, přidal spínaný konec a pak to ještě "ošperkoval" svými udělátky. Neboli jinými slovy, celá ta část U7-U1-U2 určitě už v něčem existuje.
K zapojení TPA mám jen jednu teoretickou výtku - jeho analogovou zem bych přestěhoval k operákům. To byl můj první tip, když jsem začínal bádat proč to zkresluje. Ale pak se ukázalo, že tohle problémy nedělá, takže bobek :)
lubos1961

#67 Příspěvek od lubos1961 »

Kremik píše: 22 srp 2026, 23:19 Takže ještě asi můžeš vyhodit i R40 a 41
Jo, nejen R40 a 41 - všecko co tam nepatří a basta! A to jsem ještě měkký. Vždyť na tom zesilovači nejvíce co hřálo, byla ta relátka. Místo aby to šetřilo, tak to akorát o to více žralo a ještě zhoršovalo funkčnost.
Kremik

#68 Příspěvek od Kremik »

Optočleny nevyhodíš? To je taky taková ochrana...
Když to budu napájet nižším napětím, tak nezareaguje nikdy.
A C33.
A ještě - po vypnutí napájení vstup SD bude asi dostávat docela kouř z toho 100u kondíku.
lubos1961

#69 Příspěvek od lubos1961 »

Vždyť říkám, že jsem ještě měkký. Ty optoodpory by měly při určité hlasitosti začít postupně snižovat vstupní signál, takže se krapet snaží omezit přebuzení konce, ale stejně to moc nefunguje, tak jak všechno na tomto zesilovači. Jasně C33 je tam taky pro zlost a to SD zatím takto zkouším, nemusí tam být z tohoto řetězce vlastně nic, ale když to pomaleji nabíhá, tak to udělá úplně nepostřehnutelný mikro lupaneček, bez něj o něco větší, ale také jenom mini lupaneček.
Kremik

#70 Příspěvek od Kremik »

Jsme už ho ale docela zlevnili, co? :D
Zvuku, kolik lidí už si napsalo o zesilovač?
My ho tady furt jen kritizujem, takže to musí vypadat, že je to strašnej krám, ale tak to není. Celá audiocesta je bezvadná. Po dodání sice zkresluje, ale příčina není v audiocestě. Zkreslení se dá odstranit velice jednoduše - doslova jedinou kapkou cínu - zkratováním R65. Pak nastává křišťálová čistota. Takže potom už jen hraješ, hraješ, a hraješ - a těžíš součástky :D
Hill
Administrátor

#71 Příspěvek od Hill »

Vactroly D1 a D2 realizují funkci Soft-Clipping, zapojení oblíbené hlavně u zesilovačů pro kapely a DJ, ale, kdo jste nerozdali staré prospekty či katalogy zásilkových obchodů zhruba z poloviny osmdesátých let minulého století, určitě najdete zdůrazněnou tuto vlastnost, jako podstatné prodejní zaklínadlo, i u domácího hifi. Ješt bylo důležité místo D3 a D4 dát LEDky, aby zákazník viděl, že je chráněný on i zesilovač.
Myšlenka to byla dobrá - fotorezistor ve vactrolu nezanese v celém zpracovávaném pásmu do signálu žádné nelineární zkreslení, pokles jeho odporu při osvětlení je násobně rychlejší, než nárůst, "když se zhasne". V podstatě zafunguje, jako limitor špiček hojně používaný proti přebuzení pásku, či proříznutí drážky, při kontaktním záznamu. Reakční dobu náběhu i odběhu obstará fotorezistor a jeden elektrolyt. Zapojení jednoduché a spolehlivé.
Jenomže to bylo u analogových zesilovačů.
Tady budu teoretizovat a vařit z vody, ale mám pár zkušeností s úpravami průběhů limitorů a automatik v magnetofonech, což je téma blízce příbuzné, tak to naroubuji:
už jen členy R29C67/R30C68 způsobují pokles citlivosti obvodu omezovače o 3 dB už kolem 5 kHz a směrem k vyšším kmitočtům dále klesající se směrnicí -6 dB/oktávu. Dolní propust LC na výstupu má fk až kolem 50 kHz a dvojnásobnou strmost na kmitočtech vyšších. Jestli má obvod opakovací frekvenci 150 kHz či vyšší (změřte si to někdo, v katalogovém listu se to neuvádí), měly by být zbytky spínací frekvence na C67/C68 potlačené nejméně o 40 dB, tak by výsledek ovlivnily sotva o 1 %, čili by se na účinnosti nemusely projevit.
Největší amplitudy mívají kmitočty do 5 kHz, vyjímečně do necelých 7,5 kHz. V hudebním signálu výše jde už převážně o vyšší harmonické, které mají amplitudy menší, a nabízí se, že není třeba je proto samostatně vyhodnocovat. Ale to už se dostáváme do oblasti spíše patřící statistikům: kolik kmitočtů v jakých amplitudách může obsahovat ojedinělá špička? O kolik se může potlačit (s reakční dobou, potažmo s jakou časovou konstantou RC obvodu za detekcí), aby zesilovač nevynechával v důsledku aktivace obvodu například běžným jemným praskotem z gramodesky, ale spolehlivě stáhl zesílení při modulační špičce třeba retnicemi prskajícího řečníka? Takže i ten pokles citlivosti limitoru pro kmitočty nad 5 kHz asi bude slušný kompromis.

Zkrátka si myslím, že obvod Soft-Clipping byl převzatý z čistě analogového zesilovače a doladěný tak, aby aspoň něco dělal, hlavně z vyděšení: ten zesilovač používá jako stereofonní (s jednoduchými konci) rekuperaci nábojovou pumpou zpět do zdroje. Výrobce varuje, že při nedostatečné filtrační kapacitě ve zdroji a nízkých kmitočtech v plné amplitudě a určitém vzájemném fázovém vztahu na vstupech může stoupnout napájecí napětí až tak, že zesilovač vypne ochrana proti přepětí.
Že by to někdo honil až tak na mezní hodnoty, to asi běžně nehrozí, takže to pokládám za jedno z tvrzení výrobce "pro jistotu" aby ho někdo nežaloval, že mu to přestává hrát. V Americe přece může kdokoli zažalovat kohokoli za jakoukoli (často vlastní) blbost. Proto jsou v datašítech věci, které nás dříve ani nenapadlo zkoumat.
Kremik

#72 Příspěvek od Kremik »

ds.jpg
Hill
Administrátor

#73 Příspěvek od Hill »

Aha, to jsem přehlédl. Dík.
Takový kmitočet už bude potlačený natolik, že o něm vactroly nebudou vědět vůbec.
Kremik píše: 23 srp 2026, 00:38 Optočleny nevyhodíš? To je taky taková ochrana... Když to budu napájet nižším napětím, tak nezareaguje nikdy.
Samozřejmě, když to budeš napájet nižším napětím, musíš použít příslušnou zenerku na pozici D5, aby obvod reagoval. A nejlíp jí pomoci ještě malým trvalým proudem do uzlu katody D5 (do 1 mA stačí), aby zenerka "nečekala", až začnou otevírat LEDky, ale pracovala v oblasti menšího zakřivení charakteristiky. Tak se obvod začne chovat o něco líp.
lubos1961

#74 Příspěvek od lubos1961 »

Hill píše: 23 srp 2026, 09:38 Jestli má obvod opakovací frekvenci 150 kHz či vyšší (změřte si to někdo, v katalogovém listu se to neuvádí)
C67 a C68 už na desku ani neosazují, zřejmě další výrobcova vylepšení ale na ostatních kusech co mám jsou, možná do toho už někdo hrabal a kmitočet je 250 kHz.
lubos1961

#75 Příspěvek od lubos1961 »

To Hill
A proč tam mají tu zenerku D5 a místo toho raději napěťově zvedlé ty D6 a D7?

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“