Vylítly 3 jističe v řadě

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

A hlavně , těch zkratových dějů ten jistič moc nedá . A ty vyšší můžeš mít předzatížené .
jimirek
Moderátor

#17 Příspěvek od jimirek »

Já bych nejdřív zkusil třicetimetrovou čínskou prodlužku. 8-)
kulikus

#18 Příspěvek od kulikus »

Zaky píše: 20 srp 2026, 12:01 Bývá dobrým zvykem zkoušené zařízení připojovat sériově přes něco, co omezí v případě problému proud na bezpečnou, nebo alespoň přijatelnou mez.
Jj. Mám v sérii dvě dvojzásuvky. Do první zapojuji varnou konvici a žárovku. Do druhé opravovanou elektroniku.
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

jimirek píše: 21 srp 2026, 17:39 Já bych nejdřív zkusil třicetimetrovou čínskou prodlužku. 8-)
To je dobrej "předřadník". Kór když je namotaná na bubínku. To potom stačí zatížení 150W halogenem a kabel z bubínku už nikdy neodmotáš, neboť se roztavil. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů

#20 Příspěvek od Behemot »

kulikus píše: 21 srp 2026, 22:07Jj. Mám v sérii dvě dvojzásuvky. Do první zapojuji varnou konvici a žárovku. Do druhé opravovanou elektroniku.
Takže tipuju, žes to tam nedal, pže kdyby jo, v nejhorším by se v konvi začla hřát voda. Je tak? :idea:
Michal22 píše: 20 srp 2026, 10:15 J8 vím, že to úplně necheš slyšet, ale pokud ti takhle vylítly jističe, tak to bylo nejspíš kvůli totálnímu zkratu za tou B6.
A je to z mého pohledu dobrá vizitka stavu rozvodů, potažmo impedance smyčky.
To je přesně vono. Ve výsledku vlastně často dobře udělaný rozvody s nízkou impedancí znamenají tendle problém, že slavná selektivita je na hovno, je to akorát papírovej koncept, pže při ostrým zkratu celá délka vedení pustí takovej proud, že to sestřelí všecky jističe v řadě. Mělo by se natvrdo uvádět, že selektivita platí jenom pro TEPELNOU ochranu proti přetížení, při zkratu ju není možný žádným způsobem garantovat. Ale to sem zatím nikoho říct neslyšel :wink:

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“