Metra Blansko

⭐ Zde budou výběrově umístěny vzpomínky, manuály a popisy dnes už vesměs neaktuálních zařízení a další historické materiály, které se tématicky nevejdou do sekcí "Opravy a restaurování starých elektropřístrojů" či "Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy"

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

Co to je na ty prostřední fotce úplně vlevo za součástku v plastovým pouzdru s nálepkou Tesla? Nikdá jsem ji neviděl. Není to ten chronistor, o kterým píšou dole v textu?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Lukas-Peca

#17 Příspěvek od Lukas-Peca »

Pravděpodobně ano, ale vůbec nemám tušení, co je to chronistor. Překvapil mě rok výroby 1980, podle součástkové základny by to odpovídalo druhé půlce 60. let.

Ty měřáky jsou zajímavé svým designovým provedením, jako by měly stát v kanceláři nějakého tajemníka, rozhodně ne někde v dílně ve výzkumáku. Cena 60 000 Kčs taky o něčem vypovídá.
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Jirka

Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

Jestli výrobce měřidla stanovil, že po určitých provozních hodinách je nutná kalibrace přístroje, pak chronistor byl asi nejschůdnějším řešením, možná i lepším, než stanovení pevné lhůty mezi přecejchováními, když se přístroj nepoužíval denně.

Podobnou součástku používali i někteří výrobci gramofonů kvůli výměně hrotu či celé přenosky, i když podle popisu to neměřilo hodiny skutečného hraní, ale pouze dobu chodu motoru, čili motohodiny, už v roce 1958...
jimirek
Moderátor

#20 Příspěvek od jimirek »

Kremik

#21 Příspěvek od Kremik »

Jimírku, ten odkaz už je o dva posty výše. Můžeš tak rovnou smáznout dva příspěvky. Svůj, i můj :wink:
jimirek
Moderátor

#22 Příspěvek od jimirek »

Uživatel Celeron odkazuje na staré fórum a já na nové, takže proto. 8-)
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

Takže vlastně pro dobrotu na žebrotu.... Právě proto jsem kvůli různejm samečkům dával odkaz na starou Bastlírnu, kde není možno pokračovat.
Jirka

jenicek

#25 Příspěvek od jenicek »

Co mi je známo, tak ČKD Blansko koupil Litostroj Power a asi docela jedou. Občas se s nima na vodách setkávám. Naposledy na rekonstrukci Lipna, kde vybetonovali o pár cm vedle spirálu a pak ji několik tejdnů bourali. :mrgreen:
Achab

#26 Příspěvek od Achab »

Současné firmy v areálu ČKD podle dostupných informací:

- Litostroj Engineering (současný majitel Wikov industry, projekce a vývoj turbín a hydro zařízení)
- ČKD Blansko Holding (ruský majitel Ťažmaš, insolvence, konkurz)
- ČKD Blansko Small Hydro (malé vodní elektrárny, odděleno z ČKD Blansko Holding, ve vlastnictví firem z Kazachstánu a Kypru)
- Slévárna Ernst Leopold (český majitel)

Zbytek areálu funguje jako průmyslová zóna k pronájmu, jsou tam další menší provozy a firmy s různými majiteli. Původní ČKD Blansko jako velký integrovaný výrobní podnik zanikl.
Naposledy upravil(a) Achab dne 09 zář 2026, 18:32, celkem upraveno 1 x.
Hydrawerk

#27 Příspěvek od Hydrawerk »

Zajímavé, děkuji.

Zpět na „Historie a vzpomínky na doby dávno minulé“