Stern Garant 2130 - identifikace kondenzátorů C111,115

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Milan

#31 Příspěvek od Milan »

Teda Masare, jsi borec, že jsi to našel . Slavná AI , které jsem se snažil několikrát vysvětlit , co vlastně hledám , nenašla žádané - prý je to možná na uzavřených webech . Já jsem dnes ráno ještě před nálezem Masarova příspěvku a Hillova obrázku hledal znovu ty kondy ohmetrem . Hledal jsem kondiky spojené s přístupným koncem cívek vstupu a oscilátoru druhým koncem uzemněné s vyloučením bloků, které jsou naštěstí většinou popsané . Nakonec jsem identifikoval kond u vstupu , mátlo mě však, že v Masarově schematu má mít 27p, nápis na něm je ale 22D. Druhý kondik v oscilátoru jsem nenašel . Teď ovšem , podle zákresů od Hilla ,jsem jej našel mezi cívkou a trimrem . Je tak malý nahoře s tmavou tečkou , že jsem jej při své ostrozrakosti považoval za nějaký pájecí bod drátku zespoda se zbytkem tmavého tavidla. A to jsem na to čuměl s brejlema, lupou a baterkou tuše, že ten kond, pokud tam je , musí být někde blízko cívky nebo trimru. No s smd apod. je asi definitivně konec, vyhmatat to moc nejde :) .
Podařilo se oba kondy rozštípnout, nechal jsem kousky vývodů pro případné doplnění menším kondem, bude-li to třeba. Značně zvědav jsem to zapnul , bez antény , oscilátor jsem nahrubo nastavil 97- 117 MHz cívkou a trimrem (mám bezdotykovou sondu k čítači samodomo s tuším 2x BFR93) . Oscilátor bez problému šlo nastavit až na cca 123 MHz . Problém je však se vstupem , obával jsem se, viz Hillovo doporučeni vyměnit ještě kond u vstupu , že nepůjdou vyšší frekvence . Bohužel opak je pravdou , asi od půlky stupnice dolů výrazně klesá citlivost , i když v horní půlce to sladím a hraje to krásně . Prostě blbý souběh. Impulz , zdejší nejsilnější stanice dole kolem 86 MHz , není téměř slyšet a laděním vstupu cívkou/trimrem se to nezlepší . Budu ještě přemýšlel , jak lepšího souběhu docílit , kdyby někdo tušil , děkuji za radu předem.
A hlavně moc díků kolegům, kteří mi pomohli zdánlivě jednoduchý problém vyřešit .
masar

#32 Příspěvek od masar »

Milan píše: 25 srp 2026, 17:45 ... Impulz , zdejší nejsilnější stanice dole kolem 86 MHz , není téměř slyšet a laděním vstupu cívkou/trimrem se to nezlepší ...
Pokud má ladění L101/C120 výrazný "vrchol", pak je problém v naladění vstupního (emitorovém) obvodu (C109/U101).
ALE pokud ladění L101/C120 vrchol nemá, pak je třeba doladit tento (kolektorový) obvod. K dosažení souběhu je třeba vědět, který z obou laděných obvodů má větší/menší přeladitelnost (zřejmě oscilátorový) a podle toho postupovat. Třeba i zařazením paddingu do série s oscilátorem.
Někdy je vhodné ustoupit ze svých požadavků na rozsah přeladění a vzdát se méně atraktivního pásma ve prospěch toho více atraktivního.
Ještě k těm "vrcholům" - pozor na to, že tyto keramické trimry mají kromě rezonančního vrcholu ještě dva "mechanické" vrcholy: v okolí minimální a maximální kapacity! Někdy jsou matoucí.
:wink:
Hill
Administrátor

#33 Příspěvek od Hill »

Když máš čím měřit kmitočet oscilátoru (aniž bys ho sondou pozorovatelně rozladil), na tomto obrázku jsou ladicí prvky, pokračuji s jejich číslováním.
Napřed nastav rozsah ladění, čili usaď stupnici:
1. ručku nastav na dolní konec stupnice (zasunuté desky ladicího kondenzátoru)
2. jádrem cívky L102 dostaň oscilátor na 87,5+10,7=98,2 MHz (jádro je hliníkové, kmitočet roste zašroubováním jádra dovnitř!)
3. ručku nastav na nejvyšší kmitočet na stupnici
4. trimrem stáhni kmitočet na 108+10,7=118,7 MHz
Asi to nevyjde napoprvé, oba prvky se navzájem ovlivňují, takže opakuj kroky 1 - 4, až toho dosáhneš. Hnutí jádrem cívky na dolním konci stupnice se projeví na horním konci výrazně víc, naproti trimr převážně omezuje rozsah ladění shora, s dolním kmitočtem pohne méně. V každém případě je lepší netočit trimry ani jadýrky moc divoce, ale přibližovat to správnému naladění po menších krůčcích.

Kdyby rozsah C121 nestačil na omezení nejvyššího kmitočtu oscilátoru na těch 118,7 MHz, nezbude ti, než do té mezírky mezi C121 a L102 dostat a připojit kondík C115 = 10 - 15 pF. Ale obvykle to potřeba není.
A pak už s tím nehýbej.
Teď ten Vorkreis (forkrajs, čili vstupní obvod):
5. najdi nějakou zašuměnou stanici asi ve čtvrtině stupnice od dolního konce (89 - 91 MHz)
6. jádrem cívky L101 najdi, kde to hraje nejlíp a šumí nejméně
7. přelaď na slabší stanici někde kolem 101-103 MHz
8. trimrem C120 z ní dostaň co nejlepší příjem. Tím se samozřejmě posune optimum ladění na dolním konci stupnice, takže postup od bodu 5 opakuj. Opět platí ty drobnější krůčky a radši víckrát zopakovat.
Trochu to komplikuje fakt, že při otáčení trimrem kapacita dosáhne maxima a při dalším otáčení zase klesá, takže nakonec se třeba taky bude hodit na pozici C111 (vedle trimru C120) přidat malou kapacitu taky něco mezi 10 až 15p.
A anténní transformátor (Ü101), u něj budeš muset asi vyzkoušet několik různých kapacit C109, abys někde kolem 98 MHz z toho dostal maximální citlivost.
Milan

#34 Příspěvek od Milan »

Díky Hille, to snad zvládnu .Problém je, že ladění cívky a trimru vstupu ovlivňuje trochu kmitočet oscilátoru , a sice přes AFC podle velikosti signálu . To budu muset nějak zklidnit . Nejsem si úplně jistý , jestli ten pokles citlivosti na nižších frekvencích je jen důsledek blbého souběhu . Když nastavím nějako frekvenci oscilátoru ( třeba 87,6+10,7 pro Impuls z Brna ) , proč nedokážu nastavit vstup (cívkou,trimrem) - lad.kondem nehýbu - na , velikost signálu srovnatelnou třeba s ČRO Brno na 106,5 když vím z mnoha jiných rádií , že ten Impuls je tady aspoň 10x silnější ?
xsc

#35 Příspěvek od xsc »

Němci to měli přece navržené na CCIR, takže proč tam nedat součástky přesně podle této verze včetně paralelních pomocných kondenzátorů. Kdesi ve fóru ty dvě verze jsou.
Jinak při úpravách jsem měl tu jednotku venku a není to nijak velký problém.
masar

#36 Příspěvek od masar »

Milan píše: 25 srp 2026, 20:49 Nejsem si úplně jistý , jestli ten pokles citlivosti na nižších frekvencích je jen důsledek blbého souběhu ...
Souběh a citlivost jsou dvě na sobě téměř nezávislé věci. Pořád mi schází informace, že Impuls naladíš na maximum s L101 t.j. s poklesem na obě strany polohy jádra.
Milan

#37 Příspěvek od Milan »

Naladím, jak cívkou, tak trimrem - ale je to poměrně tupé oproti naladění na horních kmitočtech , a hlavně signál je velmi slabý
(asi jako bys ladil stanici na krystalce).
masar

#38 Příspěvek od masar »

Pokud je signál slabý, ale bez šumu, může být problém v zakmitávání. Vyzkoušel bych zrcadlový příjem téže stanice s kmitočtem oscilátoru o 10.7MHz pod 87.5MHz (Impuls Kojál) pro porovnání citlivosti.
Milan

#39 Příspěvek od Milan »

Tak jsem to provozoval před tím odstraněním kondíků . Dole Impuls 87.6 , nahoře Blaník 103.9 , Obě stanice řvaly a bez šumu , mezítím pár stanic slabších se šumem .
Hill
Administrátor

#40 Příspěvek od Hill »

Nojo, ale s oscilátorem pod přijímaným pásmem to znamená, že
- oscilátor musí mít větší poměr přeladění, než anténní obvod (to by snad i nevadilo, oscilátor stejně nemá padingovou kapacitou omezený kmitočet zdola)
- AFC chodí opačně, stanice jakoby "ustřeluje" (to se dá, vzhledem ke svéráznému zapojení obvodu AFC, obejít otočením V104, ale je to zbytečné)

Koukl jsem na tu jednotku a na pozicích C111 a C115 se vyskytují přidané kapacity mezi 10 pF a 15 pF (to asi podle toho, jak dlouhou měl který přístroj stupnici, jestli do 102 nebo do 104 MHz). Naproti tomu anténní člen Ü101 ladí na střed pásma kapacitou 10 pF.

Těch přijímačů Stern, Rema, AWBB, do nichž se tato jednotka osazovala, byla docela slušná přehlídka - v rámci bratrské spolupráce se pak dostala i do přístrojů z Tesly, či Unitry, možná, že pod značkou Waltham ji v něčem prodával i Videoton (ale to může být jen drb, Maďaři, když nechtěli rozumět, tak nerozuměli, zvlášť pak požadavkům dávat do své elektroniky něco cizího, a ještě k tomu nezápadního...)

Pro stupnici do 108 MHz bych se držel spodní meze, čili bych do pozic C111 a C115 nepřidával víc, než asi 10 - 12 pF.

Jo, a při slaďování to jde líp, když odpojíš AFC, třeba ukostřením pinu 5 vstupní jednotky.
masar

#41 Příspěvek od masar »

Takže to vypadá na problém s obvodem oscilátoru. Mělo by pomoci snížení vazebních kapacit C113 a C110 podle uvedených schemat. Pokud ne, vrátil bych se k provozu "na zrcadle".
Milan

#42 Příspěvek od Milan »

Díky chlapci za podněty, ještě si s tím budu hrát . Ale před chvílí mi před barákem začali frézovat asi 10 cm silnice a přitom sebrali frézou také hlavní uzávěr vody do baráku . Když jsem se jich ptal, co je s tím uzávěrem , řekli mi, že už je asi odvezen do obalovny..... To by se člověk po.... , volal jsem vodaře ,ale ti mají času dost . Takže přecházím dočasně od rádia ke krumpáči :) , důchodci musí zmáknout všechno.
JirkaZ

#43 Příspěvek od JirkaZ »

Milane, já chápu, že to je mimořádná situace a narychlo, ale odpovědný je a řešit to musí ten, kdo uzávěr zničil!!!

Čili je potřeba to nafotit, pak ihned kontaktovat vedoucího těch prací, sepsat to a kdyby se jakkoliv cukali, tak okamžitě volat městské či státní policajty.

Držím palce.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Milan

#44 Příspěvek od Milan »

Tak vodu si řeší Strabag s vodárnou, trubku se čtyřhranem k uzávěru vodaři našli a nachystali silničářům nové litinové těleso s víčkem - to původní fréza opravdu "sežrala".Osobně vzhledem ke stavu trubky se čtyřhranem pochybuji , že s tím půjde pohnout, ale to já řešit nebudu , je to vodařů .
Rádio už hraje pěkně v pásmu cca 87.5 - 106.5 MHz , tj zde Impuls a ČRO Brno , výše tu nic nechytím . Musel jsem ale nejdříve opravit ladící kondenzátor - škrtaly plechy na am, ovšem vada byla jinde - ložisko rotoru mělo vůli cca 0. 5mm , a při ladění se to "zvrtávalo" a přeskakovalo, čímž bylo korektní sladění nemožné. Ač nerad , protože to je akce hop nebo sběrný dvůr, jsem se rozhodl ložisko dotáhnout . Naboku je mosazný červ ložiska pro kuličku a kontramatka výška cca 1 mm z hliníkové slitiny rozměrů "čínských" , klíč 10 je malý a 11 velký. Navíc nelze matku klíčem chytit, nikudy se tam nevejde . Musel jsem ladičák s tunerem povolit a co dráty dovolili vytočit do boku . Acetonem jsem promáčel šroub a matici, aby povolil zajišť. lak a sikovkami jsem matici povolil , pak šroub seřídil a zajistil Chemoprenem.Poté už chodil hřídel bez problémů , ale plechů škrtalo 2x víc v obou sekcích am. Na rozsahu KV viz schema jsou cívky od lad. kondů am odpojeny, takže ohmetr a cca 3 hodiny práce slepce s jehlou a akust, signalizací zkratu , nakonec se to podařilo srovnat.
Ladění fm tuneru proběhlo úspěšně poté, co jsem z lenosti zkoušet a pájet tam nějaké kondenzátory nahradil hliníkové jádro
na vstupu feritovým z hmoty N01 délky cca 10 mm. Tím se zvětšila indukčnost té cívky , které nešlo s hliníkem dosáhnout a sladění proběhlo bez problémů, citlivost je dobrá a rovnoměrná v celém rozsahu nastavených frekvencí . Pro event. následovníky hliníkové jádro oscilátoru kouká cca 1.5 mm nad cívku , feritové jádro druhé cívky cca 5 mm nad cívku. Bylo nutné také doladit na maximum obě propusti mf 10,7 MHz na výstupu tuneru.
Takže ještě jednou děkuji kolegům za řadu informací a rad , zbývá už jen dát dohromady ulámané plasty uchycení desky a zadního dílu ke korpusu.

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“