Sušička Bauknecht špatné sušení

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Dires

Sušička Bauknecht špatné sušení

#1 Příspěvek od Dires »

Zdravím všechny ,
mam sušičku Bauknecht ( tepelné čerpadlo ) TK UNIQ 83A GBW "Whirlpool " udělal jsem totální rozborku vše jsem vyčistil .Udělal jsem výměnu rozběhového kondenzátoru + řemen . Sušička začala dělat takový nešvar .Funguje cca max 1 hodinu a ukončí provoz (max. příkon je 650 W normálně hřeje ) .Prádlo je po hodině stále vlhké . Na panelu se objeví kontrolka že je plný zásobník na vodu ale je to nesmysl, protože kondenzát jde přímo do odpadu . Zkoušel jsem vyčistit ISO senzor vlhkosti ale nemělo to žádný vliv .Zkoušel jsem i program XXL a to jede déle než 1 hod stejně pak se objeví na panelu informace že je plný zásobník .Čerpadlo vodu tahá normálně do výšky 1 m . Otázka zní může být špatný senzor u čerpadla kondenzátu nebo může být problém v senzoru vlhkosti .

Díky moc za radu .
kejki

#2 Příspěvek od kejki »

Čidlo vlhkosti snad nerozsvěcí kontrolku plného zásobníku?
bu2520

#3 Příspěvek od bu2520 »

Kontrolka plného zásobníku a filtru svítí standardně po ukončení sušení. Daný problém vypadá na zanesené sondy vlhkosti aviváží. Je třeba je nějakým lehkým abrazivem očistit, jen omytí není dostatečné. Pro ověření stačí použít časový program, ten se neřídí snímačem vlhkosti. Pokud do dvou hodin usuší je to čidlo pokud ne je problém okolo TČ.
Dires

#4 Příspěvek od Dires »

Zkusím to vyčistit .. uvidím co to udělá . Kdyby byl problém s tep, čerpadlem na co se mam zaměřit ?

Teď jsem si přečetl že by měla umět sušička, když skončí program pípnout ale ta naše je němá nevíte jakou kombinací kláves jde zapnout .
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

Na kontrolu tepelného čerpadla stačí zásuvkový watmetr. Na počátku sušení bude odběr někde okolo 250-300W po půl až hodině by měl nastoupat mezi 400-650W . Ale při jeho vadě by sušička sušila dlouho bez výsledku. Píšu obecně konkrétní typ neznám, tak jedině návod.
Dires

#6 Příspěvek od Dires »

Dle wattmetru je to jede max do 670 W tak to nevypadá že by bylo něco s TČ .. spíš se bojím že bude v hájí ten senzor vlhkosti .. ale nevím co by mohlo na něm odejít je to jen kus ohnutého drátu .
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

To určitě nebude ohnutý drát. Jsou dva základní principy snímání vlhkosti prádla. Buď je odizolovaná nerezová lopatka od bubnu a buben je jedna elektroda a druhá je buben. Nebo jsou jedna či dvě sondy uvnitř bubnu pod dvířky realizované vodivými plíšky. Ten odběr ukazuje že bude TČ v pořádku
Dires

#8 Příspěvek od Dires »

Koukal jsem ze ta nerezová lopatka ( dá se to změřit jaký by tam měl být odpor ) vede na uzemněni zadního víka co drzí bubem nebude ten protikus ta kovová čepička co je na ložisku bubnu ?

nemůže být problém v senzoru na čerpadle že by se plováček kousnul a vypnul sušičku ? To byl jen takový nápad
PabloX

#9 Příspěvek od PabloX »

Toto spravilo mne na sušičke - plavák sa zašpinil bordelom z prádla a zostal visieť “hore”aj keď vodu už čerpadlo vytiahlo. Riadenie si teda myslelo, že je nádržka plná a sušenie skončilo chybou.

Maglajzu tam bolo dosť.
Dires

#10 Příspěvek od Dires »

Je divny ze mi to zadnou chybu neukaze .. spis to vypada na ten senzor vlhkosti
PabloX

#11 Příspěvek od PabloX »

Tou chybou som myslel informáciu o plnom zásobníku kondenzu dole (sušička prestane sušiť a očakáva vyliatie vody).
Dires

#12 Příspěvek od Dires »

jo to mi přesně děla .
rayx

#13 Příspěvek od rayx »

Dires píše: 30 srp 2026, 23:53 Zdravím všechny ,
mam sušičku Bauknecht ( tepelné čerpadlo ) TK UNIQ 83A GBW "Whirlpool " udělal jsem totální rozborku vše jsem vyčistil .Udělal jsem výměnu rozběhového kondenzátoru + řemen . Sušička začala dělat takový nešvar.
Takže nešvar se objevil hned při prvním použití po rozborce? Doba sušení je teď kratší nebo trvá stejně dlouho jako před servisem? Kontrolka plné nádobky se před tím na konci cyklu nerozsvěcela? Podle schema by na čerpadle měl být plovák s jazýčkovým kontaktem, tam bude možná problém, unavený reed ... 616 0 (C00313988)
https://www.servis-whirlpool.cz/schema/ ... 152_de.png

To jestli čerpá kondenzát do nádržky nebo do odpadu je nepodstatný a suška to nemá jak rozeznat, řízení spínání čerpadla je vždy závislý na info od plováku. Jak už psal výše kolega, pokud plovák visí nebo kontakt fixluje, myslí si, že nádobka je plná a není kam čerpat. Jak se chová, pokud po zastavení s hláškou o plné nádobce se znovu spustí?
Dires

#14 Příspěvek od Dires »

Tento nešvar se objevil až po rozborce předtím se žádná informace neukazovala .Tuto rozborku provádím každý dva roky nebo když je ucpaný filtr ,aby lépe sušilo . Je Pravda ze tento rok sušení trvalo déle + to vydávalo pískavé zvuky (výměna kondenzátoru + řemen ).Teď když je tam méně prádla tak senzor sušení ukáže cca 1 až 1:15 před čistěním to standartně ukazovalo 2 hodiny. Při spuštění programu se čerpadlo normálně zapne a odčerpá vodu. Podle mého je spíš problém když voda odteče z kondenzátoru tak to senzor spatně vyhodnotí . Koukal jsem se na to a vypadá to že tam bude tento spínač " PIC MS-216/857A" jde vyměnit samotný senzor nebo to mají udělaný jako celý set.
Dires

#15 Příspěvek od Dires »

Tak jsem dneska rozebral sušičku změřil jsem hladinový senzor a reaguje v pohodě systém zapojení senzoru je NC .Zkusil jsem vyčistit i čerpadlo, ale myslím si že problém bude asi v něm. Čerpadlo vodu dává ale strašně pomalu ,když to má překonat nějakou výšku tak to trvá déle (voda se asi 2 x vrati až pak to nateče do nádoby ). Jak otestovat senzor vlhkosti jaký má mít odpor ?

Zpět na „Bílá technika“