Ano, to sis mohl ojednat z Číny cokoliv.
Od kdy začátek výběru výpalného za zboží z Číny
Moderátor: Moderátoři
-
kejki
-
Valdano
Jako obvykle se tu v Česku zase někdo snaží být "papežštější než papež" a tentokrát to byla Celní správa ČR.
Celní správa ČR zvolila až příliš striktní výklad článku 18. Celního kodexu EU. Trvá na tom, že předání IOSS čísla v elektronických datech (zpráva ITMATT tj. elektronické předávání celních a bezpečnostních údajů o mezinárodních poštovních zásilkách) mezi poštami v jednotlivých zemích není právoplatnou plnou mocí. Pokud tedy Česká pošta nemá smluvní zmocnění přímo od držitele IOSS, nesmí pro dané IOSS vystupovat jako celní deklarant. V praxi je samozřejmě nereálné, že by všichni držitelé IOSS po světě uzavírali s Českou poštou individuální zmocnění. Z tohoto pohledu bylo tedy rozhodnutí Celní správy ČR dle mého názoru záměrně tak striktně omezující, aby to způsobovalo právě tyto problémy s celním odbavováním zásilek ve snaze znechutit a znejistit potenciální kupující, aby v zemích mimo EU nenakupovali a počet zásilek se tak snižoval.
Celní úřady v některých jiných zemích EU akceptují elektronické předání IOSS čísla v mezinárodní poštovní datové síti jako tzv. implicitní zmocnění k celnímu odbavení. To znamená, že národní pošty v jiným zemích EU mohou zásilky v IOSS režimu celně odbavovat, aniž by k tomu musely mít smluvní zmocnění od držitele IOSS. Pokud by k tomu tímto způsob přistoupila i Celní správa ČR tak by tento problém v Česku nenastal.
Pokud neproclená IOSS zásilka z Číny s cílovou adresou v Česku přistane na letišti ve Frankfurtu nebo Amsterdamu, tamní pošta ji v IOSS režimu bez problému celně odbaví (díky volnějšímu výkladu celní správy) a zásilka pak už jako celně odbavená putuje do Česka kde ji Česká pošta doručí. Pokud však zásilka přistane přímým letem z Číny v Česku, Česká pošta ji podle právního výkladu Celní správy ČR bez zmocnění od držitele IOSS odbavit nesmí.
-
Valdano
V tomto případě by daný problém při doručování přes DHL zřejmě skutečně nenastal. Je totiž vysoce pravděpodobné, že s mezinárodním dopravcem jako je právě DHL bude mít většina velkých tržišť i řada běžných prodejců toto zastoupení ve smyslu celního deklaranta smluvně už dávno ošetřeno zatímco s Českou poštou nikoli. DHL tuto službu odesílateli/tržišti ovšem určitě neposkytuje za nějaký směšný pakatel jako je tomu u těch nejlevnějších variant poštovného přes China post, a vo tom to právě je. Pokud si tedy kupující je ochoten připlatit za dražší dopravu přes DHL tak to může tento problém vyřešit.
Pokud však někdo kupuje jen nějakou levnou drobnost tak se mu asi nebude moc líbit to, že by měl platit třeba i několikanásobně víc za dopravu přes DHL než za samotné zboží, které kupuje. Levná drobnost rozhodně neznamená, že to musí být nutně jen nějaká zbytečnost tj. může jít i o něco potřebného co prostě v EU jen nikde není k sehnání.
-
josef_novak
-
pdp7
-
Valdano
Evidentně jste vůbec nepochopil, že problém je v něčem úplně jiném.josef_novak píše: 04 zář 2026, 21:00 Pokud má např. čínský prodejce přidělené IOSS číslo pro celou EU, tak nemusí mít podepsanou žádnou smlouvu s jednotlivými evropskými poštami.
Ano prodejce v Číně k prodeji do EU a uplatnění DPH při prodeji stačí pouze IOSS, ale v tom žádný problém není.
Problém je v tom, že předpisy k IOSS vůbec nijak neřešení celní odbavování ani s ním spojené oprávnění. Celní odbavování a oprávnění k němu řeší celní předpisy EU a právě jejich výklad je v různých zemích EU různý přesně jak jsem uvedl výše. V Česku je výklad celních předpisů EU ze strany Celní správy ČR takový, že žádný celní deklarant působící na území České republiky nesmí celně odbavovat zásilku v režimu IOSS pokud k tomu nemá smluvní zmocnění od držitele IOSS (tj. podobně jakou potřebuje celní deklarant plnou moc od adresáta tak nově potřebuje plnou moc i od prodejce) a v tom je ten problém. Takže Česká pošta pokud nemá plnou moc od držitele IOSS tak nemůže celně odbavovat zásilku s příslušným IOSS. Bez toho to nelze, protože nové celní předpisy přenesly odpovědnost za celní odbavení z adresáta na prodejce a navíc vzhledem k onomu striktnímu výkladu celních předpisů Celní správou ČR, a proto musí mít celní deklarant v Česku plnou moc i od prodejce zatímco třeba v Německu nebo Holandsku je výklad celních předpisů jiný a tam s tím tento problém není.
Takže celní deklaranti v Česku potřebují k celnímu odbavení zásilky v režimu IOSS plnou moc od držitele IOSS tj. buď přímo od prodejce nebo od tržiště, které svým IOSS zastřešuje všechny prodejce na tržišti.
Zatímco celní deklaranti v Německu nebo Holandsku nepotřebují plnou moc od držitele IOSS, protože výklad celních předpisů EU v Německu a Holandsku je takový, že elektronické předání IOSS čísla v mezinárodní poštovní datové síti je považováno za tzv. implicitní zmocnění k celnímu odbavení. To znamená, že pošty v Německu a Holandsku mohou zásilky v IOSS režimu celně odbavovat, aniž by k tomu musely mít plnou moc od držitele IOSS.
-
pdp7
-
Valdano
Pokud se jedná o drobnou zásilku tzv. nezapsanou tj. bez možnosti sledování v takovém případě se do Číny vůbec nevrací. Česká pošta ji zlikviduje přímo v ČR, protože náklady na zpětné zaslání by byly neekonomické.
U tzv. zapsané tj. sledovatelné zásilky čínský odesílatel může při podání zásilky vyznačit pokyn "Abandon" tj. "Nevracet". Pokud je zásilka takto označena, Česká pošta ji v případě nedoručitelnosti automaticky zlikviduje v ČR a do Číny ji vůbec neposílá i když je zásilka sledovatelná.
Česká pošta nedoručitelnou tzv. zapsanou alias sledovatelnou zásilku, u které nebyla při odesílání prodejcem vyznačena možnost "Abandon" vrátí Čínské poště a nárokuje si náklady na zpětnou přepravu vůči Čínské poště v rámci mezinárodního zúčtování dle pravidel Světové poštovní unie. Čínská pošta tyto náklady uhradí České poště a následně při předání vrácené zásilky požaduje po čínském prodejci úhradu celkových nákladů na vrácení zásilky, které vznikly nejen na straně České, ale i Čínské pošty. Pokud prodejce tyto náklady odmítne zaplatit (což se u levného zboží stává často, protože zpáteční poštovné obvykle převyšuje hodnotu zboží), Čínská pošta mu zásilku nepředá a po uplynutí úložní lhůty ji zlikviduje nebo věci nabídne v dražbě/prodeji dle svých vnitrostátních předpisů.
-
pdp7
-
RX-20
- Doporučuje se dohled moderátorů
Češi jsou zásadně nejpapežštější národ světa, ale současně nejateističtější.Valdano píše: 04 zář 2026, 19:49 ... V praxi je samozřejmě nereálné, že by všichni držitelé IOSS po světě uzavírali s Českou poštou individuální zmocnění.
To jsi mi připomenul výklad jedné pracovnice na pražském finančním úřadě, která mi před 2 roky tvrdila, že všechny firmy na celém světě podávají daňové přiznání v ČR. Podle té úřednice, když nějaká firma ve světě prodá něco do Česka, musí také v Česku podat daňové přiznání a zdanit zisk z toho prodeje. Prostě to je boží...
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
-
Valdano
Primární problém je jak už jsem zmínil v až příliš striktním výkladu celních předpisů EU ze strany Celní správy ČR což vede k těmto problémům, které vůbec neexistují např. v Německu nebo Holandsku právě díky tamnímu jinému výkladu stejných celních předpisů EU. Pokud by se spojilo více osob se stejnými problémy jako s tím máte vy tak by to asi stálo za podání hromadné žaloby k Evropskému soudnímu dvoru na Celní správu ČR s požadavkem na sjednocení výkladu celních přepisů EU v tomto ohledu napříč celou EU. Pokud by žaloba uspěla a v Česku by se pak následně uplatnil v daném ohledu stejný výklad celních předpisů EU jako v Německu nebo Holandsku tak by už Česká pošta nepotřebovala k celnímu odbavení zásilek v režimu IOSS plnou moc od držitele IOSS. Pokud by ovšem žaloba uspěla jen částečně ve smyslu sjednocení výkladu pro celou EU, ale toho českého, tak by se tento problém následně rozšířil do celé EU.pdp7 píše: 04 zář 2026, 22:13 Kupec naivka pošle peníze a pak je ta druhá strana, která se umí dobře vykecávat a vymýšlet způsoby jak to a tamto nejde, protože si to tak vymysleli...
-
RX-20
Valdano má pravdu. Skutečně to tak je. Za to, že v Česku pořád něco nefunguje, za to nemůže Brusel, za to si můžeme mi sami, my Češi. Nebo chceš-li, ocituji Miloše Zemana: " 70% české populace jsou mentálně zostalí alkoholici nechápající souvislosti dnešního světa". Konec cítátu. Těch 70% populace najdeš prostě všude, na úřadech... Prostě oni se baví tím, že vymýšlejí jak to udělat, aby bylo vše co nejsložitější, aby zdůvodnili jejich vlastní potřebnost, nutnou existenci místečka na úřadě.pdp7 píše: 04 zář 2026, 22:13 No Valdano umíte o tom moc hezky psát, ale z pohledu obyčejné vesnické lopaty jako jsem já, je to jen soubor slov. Kupec naivka pošle peníze a pak je ta druhá strana, která se umí dobře vykecávat a vymýšlet způsoby jak to a tamto nejde, protože si to tak vymysleli. To je můj pohled.
V Německu ta byrokracie došla také dost daleko. Dneska německý průmysl volá po tom, že se musí "odbyrokratizovat" , jinak německý průmysl půjde do háje. Velký problém má německý VolksWagen. Prostě buď se odbyrokratizuje, nebo zavřou čtyři velký fabriky a propustí asi 100 tisíc lidí. Dnes o tom mají rozhodnout.
V Česku je také kolosální byrokracie... co si budeme povídat.
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
-
josef_novak
Tohle dokaž. V těch tvých litaniích se už nikdo nevyzná, když jsou nesčetněkrát upravované.Valdano píše: 04 zář 2026, 21:25 Takže celní deklaranti v Česku potřebují k celnímu odbavení zásilky v režimu IOSS plnou moc od držitele IOSS tj. buď přímo od prodejce nebo od tržiště, které svým IOSS zastřešuje všechny prodejce na tržišti.
-
RX-20
když mi přijde zásilka ze země mimo EU do Velké Británie na moji adresu (mám tam stále adresu). Co se děje:
Úřad pro cla a daně vyměří clo a DPH. Se mnou se o tom nebaví. Zásilku okamžitě, bez prodlení posílá dál ke mě. Po 2-3 týdnech mi přijde výměr majlem, kolik mám zaplatit. Zaplatím kartou na portálu Úřadu pro cla a daně. Nekam nejezdím, nikam nevolám, nic nevyplňuji.
Když mi přijde zásilka ze země mi EU do Česka, je to velký malér... Snažím se, aby zásilky pro mne vyclívali v Německu nebo ve Francii, i když zaplatím další pošťovné za přeposlání. Hlavní je, že ušetřím čas za problémy s Českou poštou a českým celním úřadem.
A ještě jedno srovnání:
Ve Spojeném království řeší daňové přiznání k DPH automatický systém Úřadu pro cla a daně. Před 10 roky, když ještě byly papírové formuláře, tak hlášení o DPH mělo jen 7 kolonek. Pouze 7 údajů se vyplnilo. Nic víc.
Kolik políček se vyplňjuje v Česku? Zeptejte se na vašem finančním úřadě. Já tenkrát vzal na pražským finančním úřadě český formulář hlášen o DPH a odvezl jsem ho do Anglie a tam ho ukázal na úřadu pro cla a daně. Oni si myslel, že si z nich dělám srandu. Prostě tomu nevěřili.
Dnes už v Anglii nejsou žádné formuláře. Prostě systém to počítá sám, úřad sám inkasuje daň nebo ji vrací bez prodlení na bankovní účet. Kouknu do počítače a vidím jak na tom jsem, jestli mi odečtou nebo mi připíšou. Žádná starost, žádná byrokracie.
-
RX-20
Podle českých předpisů, tedy výkladů unijních předpisů to je tak, jak píše Valdeo. Také nezapomeň, že tady v Česku se předpisy stále upravují, vylepšují. Vezmi si třeba český zákon o účetnictví. Ten je už tak upravovaný , že se v něm nevyznají ani sami na finančních úřadech, natož nějaká účetní. Nebo český zákon o DPH. To je evropská kuriozitka...josef_novak píše: 04 zář 2026, 22:46Tohle dokaž. V těch tvých litaniích se už nikdo nevyzná, když jsou nesčetněkrát upravované.Valdano píše: 04 zář 2026, 21:25 Takže celní deklaranti v Česku potřebují k celnímu odbavení zásilky v režimu IOSS plnou moc od držitele IOSS tj. buď přímo od prodejce nebo od tržiště, které svým IOSS zastřešuje všechny prodejce na tržišti.