TESLA Bratislava
Moderátor: Moderátoři
-
houmr
TESLA Bratislava
https://www.youtube.com/watch?v=LH5SO4NYPSk
-
eleferner
Bohuzel znam echt kapitalisticke firmy, ve kterych to takto funguje i dnes - radsi nechaji zenske cele dny si kroutit prsty, nez aby nekdo na par hodin sednul a vyrobil pripravek nebo naprogramoval merici pristroj. Zrejme je u nas prace stale dost levna...
-
kunc75
-
houmr
-
xsc
Není to pravda. Bratislava je příklad té horší Tesly. Zaostávala jak technicky tak vybavením. V Oravě cínovou vlnu měli stejně tak jako některá automatická měření. TV holt měly vyšší prioritu.kunc75 píše: 07 zář 2026, 23:08 Ano. Přesně tak se tehdy pracovalo. Byla to výroba odpovídající tehdejším technickým a ekonomickým podmínkám. Dnes už takovou výrobu u nás ve velké míře nemáme a hotové výrobky dovážíme. Ať si každý sám odpoví, jaký jsme za tu dobu udělali pokrok.
-
rudolf02
S bratislavskou Teslou to ještě relativně šlo, ale ta Orava. Jak říkával kamarád nástrojař - v té nížině se dá ještě přihmouřit oko, ale ti bačové v kopcích. Ty řady TV když začínali, které šly rovnou na smeťák. Jako první slušnou TV jsem uznával Oravana. A až se to naučili konečně dělat, tak přišly devadesátky. Na druhé straně nemusím připomínat "HiFi" přijímač 820A a jeho naměřené parametry.
Ona také pardubická Tesla nebyla po 68 žádná hitparáda. A ty magnetofony. Spolužák z Pardubic tvrdil, že B90 vznikla jako výsledek jednoho subotniku, aby vývojáři nemuseli zametat dvůr (jak jsem koupil, tak prodávám). Dokonce nezvládly ani licenční M2405S (výměna za lepší kus až ve fabrice). Na druhé straně bambusový TV Camping byl někde jinde.
https://teletym.cz/domu/menu-ceskoslove ... amping-28/
Inu, jak šel čas a materiálně technické zásobování (chtěl bych vidět, jak by si s tím poradili na západ od nás).
-
Lukas-Peca
Bratislava byla jiná káva, teď jsem dostal na opravu 820A a byl jsem fakt šokovaný, jaký je to šmejd. Fakt mě dostalo, kolik drahého materiálu dokázali zmařit pro výrobu takového nepoužitelného krámu.
-
Hill
- Administrátor
Jenže to dopadlo téměř vždy stejně, jako s vývozem Škody Felicia (vylepšené ze Š450) do USA: po dodání asi 1500 kusů to skončilo, výroba kapacitně nestačila požadavku importéra na 15 tisíc vozů a rozšíření výroby u nás vždycky bylo na dlouho - těch Felicií se do roku 1964 vyrobilo jen 14 863 kusů celkem...
Třeba zrovna ty barevné televizory se ještě nějaké prodaly s dovezenou obrazovkou Videoton (lic. RCA Videocolor), protože naši "Toshibu" v tom zákazník z NSR nechtěl, po požáru skladu v Rožnově nechtěl spoléhat na to, že se netýkal obrazovek osazovaných do televizí pro něj. A také se někomu nelíbila spolupráce s Jugoslávií, tak se muselo dálkové ovládání řešit jinou kooperací. A takto by se dalo pokračovat donekonečna.
Chci tím říci: naši lidi uměli, nadšenci vyvíjeli, úroveň to mělo. Ovšem snad mimo ty televize šlo o výrobky "společensky nedůležité", tedy bez valné podpory shora. Tam byl nedosatek znalých a hlavně odvážných a vytrvalých. Nekompetentní a nepružné centrální plánování i úředníci z podniků, kteří si "to nahoře nechtěli rozházet" měli na svědomí dlouhé zavádění do výroby, pomalou výrobu nepokrývající poptávku, mnohdy zastarání výrobku dřív, než přišel na pult, nekvalitní výrobu v důsledku nevhodného přiděleného materiálu a nutné následné improvizace, aby se splnil plán; své způsobila normalizace (myslím tu s přesunem odborníků do kotelen a ještě jinam).
Proto vzdávám čest všem, kdo to vyráběli. Viděl jsem to tehdy dost zblízka, tak můžu konstatovat, že někdy dokázali udělat něco z ničeho. V takových podmínkách by to mohly zabalit i mnohé firmy zvučných jmen.
-
xsc
-
Hill
- Administrátor
-
Lukas-Peca
V C110ST jsem se nedávno vrtal a v chladiči na modulu tuším K je vylisovaný zářez. Je tam kvůli tomu, že na základní desce je trimr, tak aby se do něj dal dobře strčit šroubovák. Přitom místa okolo je dost, někdo by to vůbec neřešil, prostě se šroubovák strčí ze strany, ale tady si někdo všiml i takového detailu. Mmch. televize po opravě modulu S běží jako nová, všechny víc jak 40 let staré elyty jsem měřil na ESR a jsou dobré.
-
xsc
-
kokun
Co si ještě matně vybavuji, tak jsme shlédli výrobu (tehdejší) novinky - tranz. přijímače Tesla 2816B "Mambo". Od osazování (a pájení) součástek do DPS, až po finální montáž.
Procházeli jsme uličkou a výroba probíhala (doslova) za plotem - odděleni jsme byli skutečným plotovým pletivem.
Sám jsem tehdy řešil dilema, zda si koupit bratislavský trp Tesla 2812B Akcent, anebo japonský trp KOYO. Kvůli dizajnu nakonec zvítězilo to KOYO:
-
ondraN
Další plus byl vzhled a mechanické provedení, na tu dobu nádhera. I dnes se mi líbí.