RLC můstek Tesla BM655

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Josef Holík

RLC můstek Tesla BM655

#1 Příspěvek od Josef Holík »

Ahoj přátelé, sháním servisní manuál k RLC můstku Tesla BM655. Můstek přestal měřit display jde. Může mi prosím někdo poradit kde hledat problém. Bohužel servisní manuál nejde nikde sehnat, jsem za něj ochoten i zaplatit. Pokud by tento manuál někdo měl, ozvěte se mi prosím na email aps.holikseznam.cz. Jinak vám budu za jakoukoli pomoc a radu.
fredis

#2 Příspěvek od fredis »

Je to modernizovaný BM591, jeden z posledních záchvěvů Tesly Brno. Manuál asi neseženeš. Asi jeden z mála byl na Aukru a asi ho koupil známý :D . Zkus HES, pokud ti na něm záleží. Vzhledem k tomu že je to tahle řada, tak to bude určitě klasika :lol: .
Rotor rotuje a stator stagnuje...
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

fredis píše: 10 zář 2026, 12:37 Je to modernizovaný BM591, jeden z posledních záchvěvů Tesly Brno.
. . . a tady je BM591 ke stažení v pdf. Porovnej sám nakolik je to podobné.
Josef Holík

#4 Příspěvek od Josef Holík »

Zapojení můstku BM 591 mám k dispozici. Ovšem nezdá se, že BM655 je jeho přímým pokračovatelem. I když se to nabízí a měřící obvody z hlediska principu měření budou podobné. Ale můstek BM591 váží 12 kg a používá TTl logiku, kdežto BM655 váží pouze 4 kg, obsahuje již MOS logiku a lze jej napájet i z baterií. Zdroj jsem prověřil a funguje správně. To, co mě zaráží, je poměrně nízké napájecí napětí u OZ +,- 5V v analogové části. Provedl jsem nějaké základní věci, které se dělají při opravách, vyměnil jsem některé elyty, hlavně ty kapkové, očistil spínače, vytáhl a znovu zasunul do soklů IO atd… Bohužel jsem neuspěl, abych se mohl něčeho chytit potřeboval bych znát zapojení, ideálně nějaké měřící body apod. Proto potřebuji servisní manuál nebo radu od někoho, kdo má s opravou tohoto můstku nějakou zkušenost.
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

#5 Příspěvek od RX-20 »

Schema k BM655 nemám, ale ... že je napájení OZ jen +/-5V není nic neobvyklého. Především je potřeba se podívat, co to je za OZ a potom porovnat v datasheetu, zda ten OZ vystačí s +/-5V. Pokud nevystačí, ukazuje to na problém zdroje. Když vystačí, bude nutno hledat dál.
Hodně lidí opravuje elektroniku systémem bezmyšlenkovité výměny jedné součástky po druhé, až nakonec vymění všechny součástky a přístroj stejně nefunguje. Lepší je před výměnou součástek začít myšlenkovat. To jest, vzít tužku a papír a začít rozkleslovat schema zapojení, zejména, když už neexistuje dokumentace, anebo je dokumentace nedostupná. Obvykle při myšlenkování a kreslení schema člověka napadnou důležité věci.
Jestliže u Vašeho přístroje sice svítí displej, ale jinak nic nefunguje, vypadá to na nějaký zásadní problém, který nejspíš výměna kapkového tantalu nevyřeší. Chce to myšlenkovat... :D
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona).
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
fredis

#6 Příspěvek od fredis »

No rozkreslovat tenhle verk je na kšandu :roll: . Nejsou v tom už nááhodou paměti?!
masar

#7 Příspěvek od masar »

Pokud tazatel napíše "Můstek přestal měřit display jde.", tak si nejsem jist významem slova jde.
:wink:
fredis

#8 Příspěvek od fredis »

:D

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“