TESLA Bratislava

⭐ Zde budou výběrově umístěny vzpomínky, manuály a popisy dnes už vesměs neaktuálních zařízení a další historické materiály, které se tématicky nevejdou do sekcí "Opravy a restaurování starých elektropřístrojů" či "Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy"

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kokun

#16 Příspěvek od kokun »

xsc píše: 08 zář 2026, 12:40 Asi mělo i lepší VKV, u Akcenta bylo znát, že je to první Teslácká tranzistorová VKV jednotka. Akcent je i dost tupý na KV a to i ve srovnání s Jaltou osazenou horšími tranzistory.
No - pokud jsem byl v tom Frenštátě p.R., tak mi to VKV docela hrálo - asi jak z Radhoště, tak i ostravská rádia. Jak jsem pak odmaturoval, a vrátil se domů
(B-B), tak to bylo s VKV příjmem (u nás) už horší - jsme obklopeni samými kopci. A začal jsem pak postrádat DV-lnný rozsah (tehdejší Hvězda? - později Radiožurnál). Ale měl jsem ho i v Brně a později i na vojně: v západ. Čechách (Stříbro; Bor u Tachova; ...) - tak tam to taky docela hrálo.

Sry za OT.
Honza - kokúň

#17 Příspěvek od ZVUK2000 »

A co říkáte na tehdejší kvalitu licenčních AVEXů z Tesly Bratislava?
jjilek

#18 Příspěvek od jjilek »

V roce 1957 (možná o rok později) jsme na chemickotechnologické fakultě v Bratislavě založili radioamatérský kroužek. Při té příležitosti jsme se také podívali na výrobu radiopřijimačů v bratislavské Tesle. Tehdy to pro nás (chemiky!) bylo mimořádně zajímavé. Mnoho si z toho už nepamatuji jen to, že jsme získali přístup na skládku v podniku, kam se vyhazovaly na hromadu t.zv. zmetky.
A při tehdejší příležitosti jsem si postupně donesl na kolej zmetkové díly celého tehdy vyráběného přijímače Tesla Festival. (https://teletym.cz/domu/menu-radia-tesl ... ival-le58/). Přijímač jsem si tehdy složil a uvedl do provozu. Používal jsem jej až do začátku sedmdesátých let. Dnes jej mám stále na chalupě vystavený jako technickou památku z dob mého mládí.
A jako odpověď na kritiky některých zde diskutujících jen dodávám. Jiná pájka než tedy používané dnes nazývané kopyto asi nebyla. takovou už ani ve sbírce nemám, jen většího bratříčka použivaného tehdy na klempířské práce. Ani trafopájka tehdá ještě asi nebyla na obzoru.
Kremik

#19 Příspěvek od Kremik »

Zaujal mě grif při pájení. Přiložit pod ostrým úhlem, pak zvednout skoro do kolma a oddálit. Takhle jsem nikdy nepájel. Musím zkusit...
Do vlákna, kde mizí mé příspěvky, nadále nepřispívám. Na to je můj čas příliš cenný.
houmr

#20 Příspěvek od houmr »

Aby nedošlo k omylu, to kopyto jsem nekritizoval, ale spíš obdivoval, že s tím dokážou pájet i na tišťáku, aniž by se jim něco slilo. (Stejné kopyto jsem viděl i v týdeníku z roku 1976, kde pájeli nějaké PU v Metře Blansko. 6e se ale ukazovaným způsobem a rychlostí pájení se snadno vyrobí studeňák (zejména pokud je něco z toho i nepatrně zoxidované) je ale myslím každému z nás jasné...
xsc

#21 Příspěvek od xsc »

Jako že těch zoxidovaných součástek nebylo málo. V nějakém jiném videu dokonce je, jak zlepšovatelé přišli s udělátkem na čištění nožiček součástek, do té doby je museli škrábat ručně. A to hlavně díky nevhodnému a dlouhému skladování.
Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

jjilek píše: 08 zář 2026, 16:54 A při tehdejší příležitosti jsem si postupně donesl na kolej zmetkové díly celého tehdy vyráběného přijímače Tesla Festival. (https://teletym.cz/domu/menu-radia-tesl ... ival-le58/).
Taky jsme ho měli. Prý to bylo nejlepší elektronkový AM rádio, co se kdy pro plebs dělalo. Akorát s ním byl problém, strašný pazvuky při přepínání klávesový sady, žadnej Kontox ani Diava nepomáhaly. Skončilo na přerušený cívky v mezuli. Děla se divná věc, tam kde se vývod dotýkal stěny hrníčku asi z permaloye, tak se vývody rozpadly na zelenou hmotu. Jestli vlhkost a hrníček dělal článek, nebo tam zůstalo tavidlo, nebo obojí dohromady, čert ví.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
bu2520

#23 Příspěvek od bu2520 »

Já na vojně od kluků z Tesly Bratislava dostal stavební návod na zajímavý zesilovač. MDA2020 budil trafo na kterém byly nasázené paralelně KD503 byl u toho i navíjecí předpis. Ani nevím jestli to někdo někdy realizoval. Pry to byl mezi zvukaři hit.
Lukas-Peca

#24 Příspěvek od Lukas-Peca »

Celeron píše: 09 zář 2026, 08:41 Taky jsme ho měli. Prý to bylo nejlepší elektronkový AM rádio, co se kdy pro plebs dělalo. Akorát s ním byl problém, strašný pazvuky při přepínání klávesový sady, žadnej Kontox ani Diava nepomáhaly. Skončilo na přerušený cívky v mezuli. Děla se divná věc, tam kde se vývod dotýkal stěny hrníčku asi z permaloye, tak se vývody rozpadly na zelenou hmotu. Jestli vlhkost a hrníček dělal článek, nebo tam zůstalo tavidlo, nebo obojí dohromady, čert ví.
To dělá i diskutovaná 820A :) Když se zapne spínač LIN, udělá to ránu do repráků, že spadnou z police.

Ty shnilé mefy u festivala jsou běžná závada, pájeli to nějakým svinstvem, ale jde to opravit. Hrníčky jsou nejspíš z nějakého ferrocartu.
ok1hga

#25 Příspěvek od ok1hga »

ZVUK2000 píše: 08 zář 2026, 15:43co říkáte na tehdejší kvalitu licenčních AVEXů z Tesly Bratislava ?
koupil jsem Avexe na jaře 1990 a odstavil jsem ho až v roce 2007, kdy jsem pořídil Panasonic DMR-EX87 . . .
Avex nikdy na žádné opravě nebyl, použe jsem několikrát čistil buben a hlavy . . .
xsc

#26 Příspěvek od xsc »

Lukas-Peca píše: 09 zář 2026, 10:45Ty shnilé mefy u festivala jsou běžná závada, pájeli to nějakým svinstvem, ale jde to opravit. Hrníčky jsou nejspíš z nějakého ferrocartu.
U Festivalu jsou ty cívky hlavně ještě velké, tam je na to vidět. Ale upadlé přívody k cívkám většinou oscilátoru jsem měl i u několika Dolly a spol. Tam je to jen na výměnu za jinou z vraku. Zajímavou vadu jsem měl u jednoho Sputniku. Ten ladil OK, jen byl proti jiným "tupý". Jedna MF měla jednu cívku proti druhé o 5mm dál než má být. Nevypadala, že by do ní někdo hrabal.
kokun

#27 Příspěvek od kokun »

Když už jste u těch "shnilých mefek" . . .

VEF 206 byl na 6 velkých buřtů. Je fakt, že tam vydržely hodně dlouho. Když to ale někdo přehnal, a nechal je tam velmi dlouho (třeba v odloženém-nepoužívaném stavu) a vytekly, tak kromě sežraných pružných kontaktů (v bateriovém prostoru), stačil ten vytečený sajrajt sežrat vývody mefek. Mefky byly totiž úplně dole na DPS, v místě, kudy tekl ten sajrajt. A ten navzlínal do mefek. Bylo to vidět už na jejich Al krytech, že jsou zkorodované - natož na vývodech cívek - ty byly "přežrané". Někdy byl "přežraný i pl. spoj. :o :(
vef11a.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Honza - kokúň

#28 Příspěvek od xsc »

U původní Spidoly / VEF10 je ještě jedna lahůdka - držák uložení karuselu a pružiny, co zajišťuje vymezení jeho polohy, je ze zinkalu...
kimlo

#29 Příspěvek od kimlo »

Tesla Festival je výnimočný aj tým že obsahuje amatérske KV pásmo 80m.
xsc

#30 Příspěvek od xsc »

To má i Rekreant, který má i 160m pásmo. Ale ladění je na to dost hrubé.

Zpět na „Historie a vzpomínky na doby dávno minulé“