Pracka Bosch WLX2448KBY/21 nahle vypne

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MartinM79

Pracka Bosch WLX2448KBY/21 nahle vypne

#1 Příspěvek od MartinM79 »

Zdravim vsechny, dal jsem se do opravy pracky, ktera bezi na vsechny programy, nicmene zadny program nedojde do konce, protoze dojde k nahlemu vypnuti po cca 5minutach. Pak se musi odpojit na 1 minutu ze site a pak zase chvili bezi. Vyndal jsem modul napajeci casti a zkusil promerit elyty, ktere vykazuji stale slusne parametry kapacity i ESR. Nesetkal se nekdo s podobnym chovanim? Spatne se to promeruje, protoze je dps zalakovany proti vlhkosti. Prokladam foto desky. Uhlikovy prach jiz smyty.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
masar

#2 Příspěvek od masar »

Je důležité sledovat a zjistit, zda k vypnutí dochází vždy při určité operaci/funkci pračky nebo jen časové a zda po opětovném startu program pokračuje nebo startuje od začátku.
:wink:
bu2520

#3 Příspěvek od bu2520 »

Postupně: spustit odstřeďování zdali projede celý cyklus. Kontrola topného tělesa na continuitu a svod.
MartinM79

#4 Příspěvek od MartinM79 »

Ani odstredovani nedojede do konce. Co se tyce pokracovani v programu, tak to musim odzkouset.
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

Jak probíhá odstředění najede pračka do otáček? Někdy se přerušuje zdrojový IO. Ale většinou mu to trvá déle než problikne. Co servisní režim a načtení chyb. Někdy chybu ukáže až v servisním režimu.
jenicek

#6 Příspěvek od jenicek »

Teď už si nepamatuju přesně v jaký pračce, ale ty relátka mi připadaj povědomý. Měla taky náhodný stavy a pomohla výměna relé. To starý jsem ze zajímavosti kuchnul a mělo uvnitř úplně shořelej jeden kontakt.
Přišel jsem na to pomocí termokamery (jedno relé bylo mírně teplejší) a následného proměření přechodovýho odporu pomocí zdroje 10A.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Pripoj si drot na vystup zdroja, vytiahni von z pracky a pripoj voltmeter. Sleduj, ci napatie drzi a ci pri samovolnom vypnuti zmizne.
Pozor, je to galvanicky spojene so sietou!
Valdano

#8 Příspěvek od Valdano »

Na desce se nachází obvod spínaného zdroje viz TNY264GN, který napájí procesor a displej. Tady je k němu datasheet. Vlivem stárnutí čipu nebo ztráty kapacity přilehlých elektrolytických kondenzátorů se tento obvod při provozu extrémně zahřívá. Jakmile jeho vnitřní teplota dosáhne kritické hranice (cca 140 °C), sepne jeho interní tepelná ochrana a celý zdroj se nouzově vypne (displej zhasne, pračka vypadá jako bez proudu). Po odpojení od sítě na minutu dojde k mírnému ochlazení čipu, který pak po zapojení zase nějakou dobu funguje.

Pokud máte tu možnost umístěte na tento čip teplotní čidlo a měřte nárůst teploty v čase po zapnutí programu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
MartinM79

#9 Příspěvek od MartinM79 »

Zatim diky vsem za reakci. Jakmile odzkousim vyse uvedene rady, tak dam vedet jak to dopadlo.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Také jsem již měnil zdrojové IO . Tím bych začal , pár korun a bezproblémový zásah .
MartinM79

#11 Příspěvek od MartinM79 »

Tak je to jasne. Behem chvile vyleti teplota na pouzdru spinaneho obvodu na 104°C a ochrana vypne. Interni teplota chipu bude samozrejme nasobne vyssi. Napajeci napeti 9V je v chodu stabilni. Jdu sehnat ten obvod. Po vymene budu referovat.
Diky vsem.
golemson

#12 Příspěvek od golemson »

Mimochodem, vpravo, vedle zmiňovaného označeného obvodu, je na plošňáku kontakt, kterému bych moc nevěřil. Vypadá jakoby z něj byl vyprskaný cín.
Zkusil bych ho přeletovat, třeba je to celá závada.
Valdano

#13 Příspěvek od Valdano »

MartinM79 píše: 02 zář 2026, 16:05 Jdu sehnat ten obvod. Po vymene budu referovat.
Mají ho v eshopu GM viz TNY264GN.
MartinM79

#14 Příspěvek od MartinM79 »

Diky vsem. Vymena obvodu pomohla. Po vymene pro jistotu opet zalakovano proti vlhkosti.

Zpět na „Bílá technika“