Ladicí náhon Tosca 326A

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
LADER

Ladicí náhon Tosca 326A

#1 Příspěvek od LADER »

Zdravím, dostal jsem do ruky staré radio Tosca 326A ve kterém drhnul a zasekával se ladicí náhon. Stáhl jsem si servisní návod, kde bylo zobrazené jak má být lanko natažené. Oproti originálu byl na ladicí kolečko provázek zaveden křížem. Takže jsem si myslel, že jsem našel závadu. Natáhl jsem lanko přesné podle servisního návodu pro 323A (je to stejný). Bohužel závity lanka se zase skládají přes sebe a zasekává se to. Tentokrát při opačném pohybu než jak jsem to dostal.
V návodu píší, že lanko může drhnout při nedostatečném napnutí. Zkoušel jsem lanko zkrátit (pružina se natáhla na více jak dvojnásobek), ale bohužel zařízne se to ještě větší silou a lanko se začne více třepit pokud překonám odpor. Takže tudy cesta nevede.
IMG_20260910_190012.jpg
V přiložené fotografii je vidět jak se začnou motat závity přes sebe. Při pohybu ladění doprava jdou závity od sebe. Při pohybu ladění doleva jdou závity přes sebe. Opačně, než jak jsem to dostal.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
Milan

#2 Příspěvek od Milan »

Zdá se mi, že je ta šňůrka chlupatá, to je zásadní problém, další závit chytne ty chlupy a celé se to prováže a nefunguje to.
Šňůrky různých průměrů se dají koupit v galanteriích ( na korále apod) nebo průměr 0.8 mm na ovládání žaluzií . Musí být pletená !!!
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

To lanko uz niekto menil?
Mne sa osvedcila 0,6mm rybarska snura na sumce, riesil som to na Grundigu:
https://elektrobastlirna.cz/viewtopic.php?t=110992

Na tej kladke sa musi snura navijat na jednej strane a odvijat na druhej, nesmie sa nic nikde krizit.
Naposledy upravil(a) rnbw dne 10 zář 2026, 20:18, celkem upraveno 1 x.
rudolf02

#4 Příspěvek od rudolf02 »

No, měl jsem něco podobného. To lanko nesmí lepit (nebo mít chloupky, jak píše Milan). Snažil jsem to opatrně mazat, aby se závit ukládal vedle závitu a nekřížil se a také aby lanko neprokluzovalo. Pak jsem to zahodil a koupil (nevím už kde) lanko pro rádia nové. Jo a ještě jsem vyčistil rolničky a hřídelky od lepkavé mastnoty. Snad zde není.
LADER

#5 Příspěvek od LADER »

OK. To lanko co jsem tam dával, jsem koupil asi před 40 lety (právě určené pro ladicí stupnice) a dnes jsem jej prvně použil. To lanko co tam bylo původně, vypadalo stejně, akorát bylo vidět, že bylo opotřebované. Na tom mým se asi podepsal zub času.
O tom vlasci jsem uvažoval, říkal jsem si nylon je kluzký, ten by se tam asi hodil. Nic takového ale nemám, takže budu muset něco koupit.
Silonová struna by šla použít? Nebo to musí být pletené?
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
Milan

#6 Příspěvek od Milan »

Dej si do Googlu "šňůrka pletená PES 0.8 mm" a vyber si. Pletená být musí a ne nylon , ten klouže . Doporučuji ( inspirace Philips) pověsit na odměřený kus závaží asi 1-2 kg ( používám velké kladivo) a nechat 24 hod. vyvěsit , aby se po montáži dále neprotahovala .Rybářské šňůry a vlasce nepoužívej, pruží , vytahují se nebo kloužou .
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Lanko NA STUPNICE určitě i před 40ti lety vypadalo jinak . Tahle chundelatá nestvůra nebude nikdy fungovat .

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“