TESLA Bratislava

⭐ Zde budou výběrově umístěny vzpomínky, manuály a popisy dnes už vesměs neaktuálních zařízení a další historické materiály, které se tématicky nevejdou do sekcí "Opravy a restaurování starých elektropřístrojů" či "Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy"

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
eleferner

#31 Příspěvek od eleferner »

Vratim se k tomu video dokumentu, konkretne casti z 80. let. Dost mne udivilo, ze v te dobe meli v Bratislave nevyuzite zasoby za 120 milionu Kcs, coz je dnes zhruba jako 1,5 miliardy Kc. Je jasne, ze v te dobe nemohli fungovat trzni vykupci a preprodejci jako Bristol Electronic nebo v mensim Hezky Den. Ale prece musel existovat nejaky mechanizmus, jak dat jinym podnikum vedet, ze maji neceho nadbytek? Vzdyt jeste v 80. letech se z techto prebytku vyrabely germaniove poklady jako svetelne rele RS-02a. Nebo nemohli to venovat Svazarmu, SSM a podobnym "neziskovym" organizacim?
ok1hga

#32 Příspěvek od ok1hga »

Tesla Festival, ani Rekreant nejsou amatérským pásmem výjimečné . . .
. . . před mnoha léty jsem s dodělaným BFO provozoval na poslech pásem 160, 80 a 40 metrů i starý Tesla Populár
(na 160 metrů jsem musel trošku upravit konec rozsahu)
Hill
Administrátor

#33 Příspěvek od Hill »

Doslat se ke mně i Talisman, který měl místo DV další pásmo KV, tuším do 150 m, exportní verze, tu stupnici jsem si ofotil a podle toho udělal předlohu. Amatéři jeli skoro uprostřed stupnice.
eleferner píše: 10 zář 2026, 13:57...v te dobe meli v Bratislave nevyuzite zasoby za 120 milionu Kcs, coz je dnes zhruba jako 1,5 miliardy Kc... ... nemohli to venovat Svazarmu, SSM a podobnym "neziskovym" organizacim?
Asi s tím měl někdo problém: když se krátce po "normalizaci" rušila vývojová a prototypová dílna v jedné místní fabrice, projevil Svazarm zájem o malý soustruh, stolní vrtačku a nejaké ty rozdělané řidící desky, které šly k likvidaci jen proto, že to jiný ze závodů podniku nechtěl. Se Svazarmem se o tom odmítli vůbec bavit, že není výrobně hospodářskou jednotkou, takže prý na převod nejsou zákonné páky - zkrátka naložit a odvézt k sešrotování.
Ovšem nenašli jsme sběrnu, kde to skončilo, tak dodnes nevím, jestli to skutečně nešlo ze zákona, nebo ho to obešlo k někomu domů.
xsc

#34 Příspěvek od xsc »

eleferner píše: 10 zář 2026, 13:57 Vratim se k tomu video dokumentu, konkretne casti z 80. let. Dost mne udivilo, ze v te dobe meli v Bratislave nevyuzite zasoby za 120 milionu Kcs, coz je dnes zhruba jako 1,5 miliardy Kc. Je jasne, ze v te dobe nemohli fungovat trzni vykupci a preprodejci jako Bristol Electronic nebo v mensim Hezky Den. Ale prece musel existovat nejaky mechanizmus, jak dat jinym podnikum vedet, ze maji neceho nadbytek? Vzdyt jeste v 80. letech se z techto prebytku vyrabely germaniove poklady jako svetelne rele RS-02a Nebo nemohli to venovat Svazarmu, SSM a podobnym "neziskovym" organizacim?
Začalo se to řešit až za perestroiky koncem 80. let. A systém byl zjevně tak nepružný, že to běželo v podstatě jako inzerce v TV někdy po poledni.
mihal

#35 Příspěvek od mihal »

Niekde v 1986-7 dopoludnia bežala v TV nejaká hospodárska relácia, kde podniky ponúkali svoje nadbytočné zásoby.
Čumeli sme na to v rámci čakania na poobedné vyučovanie, keďže nás bolo toľko že škola bežala na dve smeny.
Všetko to boli veľké kusy, rúry, profily, motory, udivovali nás tie množstvá udávané zaokrúhlene na tísíce.
Myslím si že drobnosti typu elektronické súčiastky hoci v účtovnej hodnote miliardu Kčs nikoho nezaujímali.
Ešte k tomu pultu čo tu niekto postoval, u nás v Martine v elektre mali iný, ten vedel mimo žiaroviek a batérií testovať aj tranzistory a led diódy.
V tej predajni mali od TV a vysávačov po drobnú elektroniku všetko, aj rezistory a kondenzátory, pod sklom pultu ležal MH7400.

Zpět na „Historie a vzpomínky na doby dávno minulé“