455 khm MF transformátor

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hnojar

455 khm MF transformátor

#1 Příspěvek od Hnojar »

Potřebuju navinout mf transformátorek na 455 khz. Znám počty závitů, mám vhodnou ferit. kostru, jen mi jde o rozložení vývodů a smysl vinutí. btw. když přehodím výtupní - nízkoohmové vývody, tzn místo začátku zapojím jako živý konec vinutí co se stane ? stane se to že na začátku vinutí má signál opačnou fázi, je li vinuto stejným smyslem jako primár, tudíž zapojím li konec jako živý bude napětí ve fázi s napětím na primáru - a mám takový pocit že v některých zapojeních je to tak, v jiných naopak.. ovlivní to něco ?
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

Myslím, že je to úplně jedno, o nic tam nejde, pokud se ze sekundáru nebere signál k neutralizaci zesilovacího stupně.
Hnojar

#3 Příspěvek od Hnojar »

jedná se o malý úzkopásmový fm přijímač, s mf 455 khz mf trafo je tam jen k impedančnímu přizpůsobení výstupu směšovače ke ker. filtru. a je zapojené obráceně tzn z malé impedance na velkou, má se použít kostra z oscilátorové cívky ( je to z dob kdy se nedaly koupit ty spupravy na výrobu cívek ) a převinout podle tabulky... o smyslech vinutí ani ťuk, a o tom kde je začátek vinutí taky, ale předpokládám že když někdo napíše že vinutí 4 - 6 má 16 z. tak 4 je začátek a 6 konec...........taky by to mohlo mírně zlepšit selektivitu ... Jinak, myslel jsem jestli to nemá vliv na stabilitu zapojení a tak. dočetl jsem se že mf trafo se navíjí tak, aby primár byl nahoře , sekundár dole - blíže k dps, smysl vinutí stejnýa a aby sousedily piny se studenými konci, tzn. že když se na trafo podívám zhora, neměl by být studený konec primáru diagonálně k studenému konci sekunáru. ... ta neutralizace - co to je ? jen zhruba ať vím o čem je řeč. jiank zřejmě rozeberu mf trafo z tranzistoráku a podívám se a udělám to stejně, jen s tím jiným převodem.....
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Uz jsem Ti chtel napsat, aby jsi pouzil hotovy transformatorek z nejakyho vraku radia. Vetsinou miva jadro zlute barvy (jednocip radio AM/FM s CXA1191)
breta1

#5 Příspěvek od breta1 »

ta neutralizace - co to je ? jen zhruba ať vím o čem je řeč. jiank zřejmě rozeberu mf trafo z tranzistoráku a podívám se a udělám to stejně, jen s tím jiným převodem.....[/quote]

stručně- neutralizace zabezpečí stabilitu funkce zesilovacího stupně. Jde v podstatě o vnější zpětnou vazbu z výstupu na vstup, která kompenzuje parazitní vlivy nežádoucích vnitřních impedancí zesilovače, které by mohly způsobit jeho kmitání či zakmitávání /zejména tranzistoru staršího typu/.

Zpět na „Součástky“