Tesla DOMINANT 1039A
Moderátor: Moderátoři
-
sinclair
Ten příšernej nf zesilovač Ti v tom nevadí? Jmenovitě ten otřesnej šum? Pokud by Ti vadil, můžu trochu pomoct, jak dostat klidovej odstup aspoň na -72dB, to už s horšíma bednama s papírákama není tak strašný.
Servis Dominanta 1039A, nebo Sóla 638A je běžně na netu.
-
xsc
Ohledně napětí na P1 - záleží na poloze trimru. Běžec by měl být blízko k té straně, kam je přivedeno ladící napětí. Když je trimr nastaven špatně, nebo je prasklá jeho odporová dráha, bude tam stále napětí zdroje pro ladění a přijímač bude mít sníženou citlivost, neboť vstupní propust bude uladěná. Jinak je žádoucí s trimry nehýbat, protože v tomto zapojení slouží ke sladění souběhu namísto standardních kapacitních trimrů. Není to moc dobré řešení...
-
sinclair
-
xsc
-
elektrosvit
-
xsc
-
Robert18
Na typ varikapů jsem se právě ptal z důvodu maximálního napětí a abych si dokázal představit jejich kapacitu. Už jsem na to koukl a vidím že zvyšování napětí již nemá smysl.
Že je vadný trimr mě napadlo, ale nechtělo se mi tomu věřit, že by to hrálo s fixně naladěným vstupním obvodem.
Tymry jsou nastaveny jak píše xsc skoro na konci k ladícímu napětí. Že se jimi slaďuje souběh mi je jasný. Teoreticky by bylo možno trimr vyměnit a doladit k ostatním. Ovšem posunutí frekvence snížením indukčnosti by obnášelo sáhnout do L2, L5, L6 a L8 ?
Nemám na to žádné vybavení a otočení všemi jádry o stejný počet otáček mě moc nezachrání.
Šumu sem si zprvu nevšiml, ale teď mi začíná vadit nevím jaká je normální úroveň, já musím stahovat výšky jinak to šumí.
-
Robert18
-
xsc
Možná to otočení všemi jádry přibližně stejně zas tak blbá myšlenka není, následně to lze sladit podle napětí AVC při příjmu slabší stanice. Nejdřív bych vyměnil ten elyt a pak bych otočil cívkou oscilátoru, abych věděl, jak velká změna bude na naladění 108MHz nutná. Samozřejmě je vhodné si pozice jader předem dobře označit, případně si i udělat fotky.
Šumu se u této bratislavské radosti lze zbavit jen úpravou regulace hlasitosti, šumí totiž ty IO (A273+A274).
-
Hifista
U staršího receiveru 816A se dalo docílit roztažení pásma do 108MHz jen úpravou ladícího napětí.
-
sinclair
Já svou 814A zdědil po svém kamarádovi lékaři OK2VI a ten, ač sám velmi zdatný odborník na vf techniku /mnoho z vf jsem se naučil právě od něj/ zavezl ji upravit svému kamarádovi na nějaké speciální pracoviště do tehdejší Tesly Pardubice. Tam to řešili výměnou původních tranzistorů ve vstupní jednotce za nějaké typy BF /nevím přesně, neotvíral jsem to/ s nižšími mezielektrodovými kapacitami a proběhly nějaké úpravy i na pasivních prvcích vstupní jednotky, doladění lajdácky sladěného mf zesilovače apod. Jiné tranzistory jsou i v mf zesilovači, něco v pouzdrech TO18.
Výsledkem té odborné práce je CCIR až do 108MHz, plná a vynikající citlivost celého CCIR pásma. Dolní část stupnice pro FM je zčásti umytá a nějakými obtisky udělaná znovu s novým dělením od 88-108MHz. Muselo to dát hroznou práci a pochybuju, že by se do něčeho podobného někomu dneska chtělo.
-
Robert18
Taky jsem si koupil plastový šroubovák. Ještě bych se rád zeptal jestli ty Mosfety vydrží pájení trafopájkou v VF dílu.
Pokud by měl někdo chuť a trpělivost popsat mi tady postup jako to přeladit, byl bych rád.
Nikdy jsem takovou věc nedělal a rád bych, aby to ještě někdy hrálo. Navíc to je řádně zakapané voskem.
Díky Robert
-
xsc
-
Robert18
Pořídil jsem takové torzo Dominanta, abych měl případně druhý pokus při přelaďování.
Bylo to trochou vlhké tak jsem to otevřel a sušil na topení. Vf díl byl originál zaletovaný, dokonce i ten konektor byl zakápnutý voskem, nebo to alespoň tak vypadalo.
Uvnitř jsem objevil nahňácané trimry - hnus a když uvážím co to tehdy stálo. Pravdou je, že to normálně funguje.