Iny kus som prave pitval - pri rozbehu sa ozyval suchavy zvuk pokym boli hlavy zaparkovane, potom zmizol. Pri zastavovani sa objavil tiez.
Inak disk fungoval - PC normalne bootovalo, akurat sa objavovali necitatelne sektory. Pitva ukazala headcrash na spodnej hlave - na platni bolo viditelne miesto dopadu a dokola vyryta kruznica.
Dalsi kus s vadnou L7. Po vymene SMOOTH sa tvaril, ze funguje. Spustil som self-scan - bezal asi hodinu a pol, potom pri teste "SPT Write All" zacal disk cvakat.
Zistil som, ze vypadava -5V, plosak bol horuci.
Najprv som vymenil Q3, ale nepomohlo to. L7 na meraku ukazovala dobru hodnotu, ale napriek tomu som ju vymenil. Uz sa to hreje omnoho menej a self-scan dobehol do konca.
Ze by som tu L7 "pripalil" teplovzdusnou pistolou pri vymene SMOOTH?
"dobou hodnotu" je co? Mas naky rozumny RLC mustek, kterym by sla zmerit indukcnost a odpor vinuti? To je docela zahadny, ze by civka prestala civkovat jen tka napul. Ja sem potkal akorat z vyroby vadnou common mode tlumivku na USB datovych parech, kde se to bud pri pajeni nebo uz ve vyrobe pretrhlo a nebyl pak kontakt mezi padem a dratkem. Jinak ty feritove tlumivky ze spinaku sundavam bezne horkovzduchem a recykluju do svych bastlu a nemel sem zatim problem...
Nevim, napada me ji zkusit napred trochu ohrat pruchodem nakym omezenym DC proudem a pak premerit znovu, jesi se hodnota nak zasadne nezmeni. Cekal bych v tom menici hodnotu spis tak 3,3-10uH.
Dalsi zaujimavy problem. Disk sa rozbehol a fungoval, ale pri citani nejakeho sektoru zacal cvakat a prestal fungovat.
Pri self-scane sa objavovali chyby DISK_SERVO_ACTUATOR_WR_UNSAFE_ERROR a skoncilo to predcasne, pretoze pocet vadnych sektorov na hlave 0 prekrocil limit. Vyzeralo to na vadnu 0, ale po jej vypnuti bol vysledok rovnaky .
Skusil som teda prehodit dosku a normalne to preslo.
Uz mam druhy pripad mrtvej dosky, kde vsetko vyzera OK, len nebezi program - procesor nezapne ani menic pre -5V. Krystal kmita, flash je OK (po prehodeni na druhu dosku funguje).
Uz treti kus s rovnakym problemom. Prepipal som na dvoch doskach spojenie RAM-CPU a vsetky piny su OK.
Pozeral som na SPI flash osciloskopom - vsetky mrtve dosky vykazuju po zapnuti len par impulzov na pine 5 (SI). Na zivej doske je tam toho omnoho viac a na ostatnych pinoch je tiez chvilu zivo.
Vymena RAM nic nezmenila. Vyzera to na mrtvy procesor 88i6889-TFJ1.
Zajímavé. tyhle Marvely většinou přežili všechno, ikdyž byla třeba polovina elektroniky zuhelnatělá. Občas je bylo nutné přepájet, když byla fleška s FW v něm. A nikdy nebyl zničený. Ale jediná cesta jak to otestovat je ho hodit na dosud funkční elektroniku.
Mam ich uz par mrtvych. Vacsinou boli odpalene od zvyseneho napatia, niektore aj s vypalenou dierou. Ale aj jeden zahadny, ktory sa tvaril, ze funguje (disk sa normalne rozbehol), ale nekomunikoval cez SATA.
Potom mam dve dosky, s ktorymi disk divne cvaka. To by mohli byt vhodni kandidati na prehodenie procesora.