Forma na pečení chleba
Moderátor: Moderátoři
-
MiraSt
-
stefan31
-
Celeron
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
-
Nikto
-
Hape
Chleba co je tu nyní k dostání je o mnoho horší. Jak chutí, tak i konzistencí. Proto pomalu sbírám informace co a jak a taky odvahu že bych zkusil něco upéct. Tak si tu rád počtu.
Zatím jsem to nebral moc vážně, ale na nějaké weby s potřebami pro pečení chleba jsem se již díval a co mi tak utkvělo v paměti, tak to jsou ošatky na kynutí chleba a kamenné desky do trouby. Kamenná deska má snad udržovat v troubě stálou teplotu a teplo rychle předat chlebovému těstu.
Jak zatím čtu, tak nic z toho tu asi nikdo nepoužíváte?
-
RX-20
- Doporučuje se dohled moderátorů
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
-
RX-20
- Doporučuje se dohled moderátorů
Můj děda říkával "Odkolek peče chleba z drtinek". To bylo za 1.republiky. Drtinky, byl odpad z výmlatu mouky.Celeron píše: 02 srp 2026, 17:57 má furt trochu jinou chuť než podmáslovej Odkolek. Že by ten Odkolkovej byl jen z pšeničný?
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
-
kejki
Najdi si třístupňové vedení kvasu.Hape píše: 02 srp 2026, 22:23 Tohle témě mě celkem zajímá. V Jihlavě ukončila provoz pekárna Lapek, která pekla výborný chleba. Dělali ho snad nějakou metodou kterou málokde používají, protože je nákladnější. Mělo jít o dvojí kynutí, nebo co, už si to přesně nevybavuji. Nebo používali dvojí kvásek? Fakt už nevím, něco o tom psali v Jihlavských listech, když informovali o tom že Lapek pekárnu zavře.
Chleba co je tu nyní k dostání je o mnoho horší. Jak chutí, tak i konzistencí. Proto pomalu sbírám informace co a jak a taky odvahu že bych zkusil něco upéct. Tak si tu rád počtu.
Zatím jsem to nebral moc vážně, ale na nějaké weby s potřebami pro pečení chleba jsem se již díval a co mi tak utkvělo v paměti, tak to jsou ošatky na kynutí chleba a kamenné desky do trouby. Kamenná deska má snad udržovat v troubě stálou teplotu a teplo rychle předat chlebovému těstu.
Jak zatím čtu, tak nic z toho tu asi nikdo nepoužíváte?
-
stefan31
-
hafca
-
stefan31
Recept na jeden peceň:
- hladká múka T650 ................1kg
- voda (vlažná) ............. cca 700ml - nie viac!
- droždie - 1 kocka ....... cca 42g
- cukor (kryštál) ............1/2 kávovej lyžičky - na podporu kvasenie droždia
- soľ .............................3 kávové lyžičky
- ocot ...........................1 polievková lyžica
- stolový olej ..................1 polievková lyžica
- rasca (kmín) celý, alebo mletý podľa chuti
Najprv pripravíme kvasok - trocha vlažnej vody (z tých 700ml), celé droždie, cukor a múky toľko (z toho 1kg), aby sme to všetko spolu zahustili. Ostatnú múku trocha prihrejeme, pridáme vykysnutý kvasok, soľ, ocot, olej, a rascu a ten zbytok vlažnej vody. Ručne vypracujeme cesto , posypeme povrch múkou a necháme nakysnúť. Potom cesto na múkou posypanej pracovnej doske vypracujeme do bochníka - preložíme na suchý plech - viď obr. celkom hore. Zase necháme cesto trocha vykysnúť - obr. druhý zhora, a vložíme do vopred predhriatej rúry na 200°C. Pečieme jednu hodinu ......upečený vyberieme z rúry a povrch hneď potrieme studenou vodou - necháme prikrytý utierkou vychladnúť.
Tento recept vznikal postupne, pretože nie som vyučená pekárka a "zaručene dobrých receptov" je veľmi veľa.....J.
Stefan31
-
lesana87
Když jsem ještě jedla sacharidy, tak jsem pekla chleba napůl z žitný a pšeničný chlebový. Kvásek jsem nakonec množila jen dvoustupňově, bylo to rychlejší a třístupňově se mi párkrát zvrhnul. Kvásek se dá rychle a snadno vyrobit z žitný mouky smíchaný se syrovátkou z domácího kefíru, jsou tam podobný bakterie a za 24h od založení se dá péct.
-
hafca
-
Valdano
-
hafca