Forma na pečení chleba

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MiraSt

#16 Příspěvek od MiraSt »

Takhle vypadá upečený chleba ve velké pekárně. Pekař vyklopí z formy nakynutý chleba na sázecí pás který zajede do pece a chleba nasází na holý plech. Pak jej opačným způsobem vyjede z pece a vypadá takhle.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
stefan31

#17 Příspěvek od stefan31 »

No áno, pec-rúra je typu ZANUSSI ZBM-762X, ručne vyformované cesto - žiadna forma.....pekárkou je manželka a až bude piecť nabudúce, môžem nafotiť surové cesto ....

Stefan31
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Mě už se taky daří podstatně líp píct chleba v troubě jen tak na plechu. Dřív byly dost nízký, prostě se při kynutí rozlezly do stran. Ale když zkysím namíchat podmáslovej, kterej mě chutná asi nejvíc, tak má furt trochu jinou chuť než podmáslovej Odkolek. Používám pekařskej kvásek a mouka pšeničná chlebová 2/3 a žitná chlebová 1/3. Že by ten Odkolkovej byl jen z pšeničný?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Nikto

#19 Příspěvek od Nikto »

Nemas tie spravne "Ecka" - proste to pecies prilis poctivo, bez chemickych prisad.

Tie "profesionalne" chleby su pecene z predpripravenych zmesi, ktore obsahuju chemiu aby to dlho vydrzalo. Dnes sa uz nikde nemiesa ta spravna zmes rucne.

A ze ti to s Eckami viacej chuti? No od toho tam su...
Hape

#20 Příspěvek od Hape »

Tohle témě mě celkem zajímá. V Jihlavě ukončila provoz pekárna Lapek, která pekla výborný chleba. Dělali ho snad nějakou metodou kterou málokde používají, protože je nákladnější. Mělo jít o dvojí kynutí, nebo co, už si to přesně nevybavuji. Nebo používali dvojí kvásek? Fakt už nevím, něco o tom psali v Jihlavských listech, když informovali o tom že Lapek pekárnu zavře.
Chleba co je tu nyní k dostání je o mnoho horší. Jak chutí, tak i konzistencí. Proto pomalu sbírám informace co a jak a taky odvahu že bych zkusil něco upéct. Tak si tu rád počtu.
Zatím jsem to nebral moc vážně, ale na nějaké weby s potřebami pro pečení chleba jsem se již díval a co mi tak utkvělo v paměti, tak to jsou ošatky na kynutí chleba a kamenné desky do trouby. Kamenná deska má snad udržovat v troubě stálou teplotu a teplo rychle předat chlebovému těstu.
Jak zatím čtu, tak nic z toho tu asi nikdo nepoužíváte?
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

#21 Příspěvek od RX-20 »

Občas, tak 2x do měsíce si upeču chleba v troubě. Používám většinou veliký litinový hrnec, který jsem našel kdysi u kontejneru, v druhé polovině léta používám litinovou formu na bábovku, protože v litinovým hrnci zavařuju povidla a hrnec je obsazenej. Chleba ve tvaru bábovky vždy vzbuzuje velký údiv.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona).
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

#22 Příspěvek od RX-20 »

Celeron píše: 02 srp 2026, 17:57 má furt trochu jinou chuť než podmáslovej Odkolek. Že by ten Odkolkovej byl jen z pšeničný?
Můj děda říkával "Odkolek peče chleba z drtinek". To bylo za 1.republiky. Drtinky, byl odpad z výmlatu mouky.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona).
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
kejki

#23 Příspěvek od kejki »

Hape píše: 02 srp 2026, 22:23 Tohle témě mě celkem zajímá. V Jihlavě ukončila provoz pekárna Lapek, která pekla výborný chleba. Dělali ho snad nějakou metodou kterou málokde používají, protože je nákladnější. Mělo jít o dvojí kynutí, nebo co, už si to přesně nevybavuji. Nebo používali dvojí kvásek? Fakt už nevím, něco o tom psali v Jihlavských listech, když informovali o tom že Lapek pekárnu zavře.
Chleba co je tu nyní k dostání je o mnoho horší. Jak chutí, tak i konzistencí. Proto pomalu sbírám informace co a jak a taky odvahu že bych zkusil něco upéct. Tak si tu rád počtu.
Zatím jsem to nebral moc vážně, ale na nějaké weby s potřebami pro pečení chleba jsem se již díval a co mi tak utkvělo v paměti, tak to jsou ošatky na kynutí chleba a kamenné desky do trouby. Kamenná deska má snad udržovat v troubě stálou teplotu a teplo rychle předat chlebovému těstu.
Jak zatím čtu, tak nic z toho tu asi nikdo nepoužíváte?
Najdi si třístupňové vedení kvasu.
stefan31

#24 Příspěvek od stefan31 »

..... tak naposledy.....vymiešané cesto natvarované do bochníkov....
Vypracované cesto.JPG
....ponechané ešte nakysnúť......
Po vykysnutí.JPG
.... vložené do rúry .....
Do el. rúry.JPG
.... a je to ....
Po upečení.JPG
a to je celá veda .....

Stefan31
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
hafca

#25 Příspěvek od hafca »

Co používáte za mouku, recept by nebyl?
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
stefan31

#26 Příspěvek od stefan31 »

Ale bol ..... je to pšeničná múka hladká T650 z miestneho plynu (podľa údajov na sačku) : ale manželka po vyskúšaní viacero múk T650 tvrdí, že nie je múka ako múka. Takže možno bude treba vyskúšať viacero dodávateľov, ale určite si každý vyberie v svojom mieste bydliska ..... Jeden peceň - bochník je vymiesený z jedného kg múky, vody a ...... a po upečení vznikne cca 1,5kg chlieb. Zbytok receptu musí zverejniť manželka .... :D , o chvíľu ....

Recept na jeden peceň:
- hladká múka T650 ................1kg
- voda (vlažná) ............. cca 700ml - nie viac!
- droždie - 1 kocka ....... cca 42g
- cukor (kryštál) ............1/2 kávovej lyžičky - na podporu kvasenie droždia
- soľ .............................3 kávové lyžičky
- ocot ...........................1 polievková lyžica
- stolový olej ..................1 polievková lyžica
- rasca (kmín) celý, alebo mletý podľa chuti

Najprv pripravíme kvasok - trocha vlažnej vody (z tých 700ml), celé droždie, cukor a múky toľko (z toho 1kg), aby sme to všetko spolu zahustili. Ostatnú múku trocha prihrejeme, pridáme vykysnutý kvasok, soľ, ocot, olej, a rascu a ten zbytok vlažnej vody. Ručne vypracujeme cesto , posypeme povrch múkou a necháme nakysnúť. Potom cesto na múkou posypanej pracovnej doske vypracujeme do bochníka - preložíme na suchý plech - viď obr. celkom hore. Zase necháme cesto trocha vykysnúť - obr. druhý zhora, a vložíme do vopred predhriatej rúry na 200°C. Pečieme jednu hodinu ......upečený vyberieme z rúry a povrch hneď potrieme studenou vodou - necháme prikrytý utierkou vychladnúť.

Tento recept vznikal postupne, pretože nie som vyučená pekárka a "zaručene dobrých receptov" je veľmi veľa.....J.

Stefan31
Naposledy upravil(a) stefan31 dne 15 srp 2026, 12:28, celkem upraveno 1 x.
lesana87

#27 Příspěvek od lesana87 »

Z pšeničný mouky to není chleba, to je jen přerostlej rohlík.
Když jsem ještě jedla sacharidy, tak jsem pekla chleba napůl z žitný a pšeničný chlebový. Kvásek jsem nakonec množila jen dvoustupňově, bylo to rychlejší a třístupňově se mi párkrát zvrhnul. Kvásek se dá rychle a snadno vyrobit z žitný mouky smíchaný se syrovátkou z domácího kefíru, jsou tam podobný bakterie a za 24h od založení se dá péct.
hafca

#28 Příspěvek od hafca »

Mě se to na pohled zdálo divné. Z hladké pšeničné je to spíš veka než chleba. Na normální chleba je potřeba také žitná mouka. Většinou jsou 3 díly pšeničné a 2 díly žitné.
Valdano

#29 Příspěvek od Valdano »

Existují už hotové směsi na chleba kde je vše potřebné. Už několikrát jsem použil kompletní směs na Selský chléb a chleba z ní byl skvělý. Tato směs obsahuje 70% pšeničné mouky a 20% žitné mouky + další ingredience. Je tam popis složení i recept/postup.
hafca

#30 Příspěvek od hafca »

V začátcích jsem také zkoušel různé směsi, ale odradilo mě to složení. Ve všech byly mimo mouky různé přísady a to už jsem si mohl koupit hotový. Skončil jsem u chlebové mouky. Tam je jen žitná a pšeničná a nic dalšího. Třeba tahle https://www.malitas.cz/mouka-na-domaci- ... itna-smes/

Zpět na „Nezařaditelné“