Flexa Narex EBU15

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jardafiala

#16 Příspěvek od jardafiala »

Přesně, zkoušel se mimo jiné i hodně řídký tuk a ten, samozřejmě, vytekl.
MiraSt

#17 Příspěvek od MiraSt »

Řešení to nemá. Ten tuk maže tak akorát jehlové ložisko na konci hřídelky. Jinak je dobrý na zachytávání špon při opotřebení. Takže: Životnost soukolí je předem daná. Pak vyhodit. (opravit).
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Tak ložisko vyměněný, převodovka vymytá, zuby vypadají netknutý. Namazaný lithiovkou asi tak do 3/4 objemu. Kroužky dva, mezizubová vůle si 2 mm na kotouči 150 mm. Rovnou jsem ji prubnul přeříznutím Mannesmannky 135/5 mm asi 10 minut v zápřahu a při tom vedru venku jsem na převodovce dlouhodobě udržel ruku a zvuk se taky nijak nezměnil.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jardafiala

#19 Příspěvek od jardafiala »

Lithiovka je ta bílá hustá žejo? Vůle podle popisu se dá dobrá :)
vombat

#20 Příspěvek od vombat »

S problémem mazání jsem se setkal také. Po zkušenostech s litiovým mazivem jsem začal používat mazivo, které se dává na mazání převodovky křovinořezu. Ta je poměrně zatížená a za provozu se i poměrně dost hřeje. Převodovku naplním co nejvíce. Chystám se při nejbližší údržbě do ní osadit maznici na doplňování maziva bez rozebrání.
Je dobré doplnit nebo raději vyměnit mazivo u nové brusky. Plně souhlasím s výše uvedeným poznatkem o toleranci kol. Není od věci občas zkontrolovat ložisko. Větší vůle oddaluje ozubená kola od sebe. Není od věci přeměřit jak zapadají kola do sebe. Je-li velká vůle - vypodložit velké kolo nebo ložisko u kotouče, případně ofrézovat dosedací plochu převodovky a vůli vymezit. Soukolí musí běžet lehce a tiše.
V převodovce jsou často použita krytá ložiska z obou stran. Pokusně jsem jedno krytí směrem do převodovky odstranil, aby ložisko bylo mazané mazivem z převodovky. Má to nevýhodu v tom, že se do něj může dostat bordel z opotřebení zubů, ale zatím je to v pohodě. Plastové pouzdro na ložisku u kartáčů nahrazuji pouzdrem vytočeným z teflonu. Vůle v tomto ložisku nebo pouzdru způsobuje větší opotřebení kartáčů a komutátoru. Je dobré přelakovat vinutí - jak to saje prach, dochází k jeho obrusu a zeslabení izolačních vlastností.
jardafiala

#21 Příspěvek od jardafiala »

Přelakovat vinutí je dobrý nápad, jednou ze závad může být obroušení vinutí rotoru ze strany nasávaného vzduchu kovovými pilinami a následující mezizávitový zkrat. U statoru nepozorováno.
vombat

#22 Příspěvek od vombat »

Čela vinutí statoru je dobré zabandážovat a přelakovat. Tak to bylo udělané u starých motorů. Mnohdy byl provázkem bandážován i rotor u kartáčů. Tady dodatečná bandáž může poškodit vyvážení rotoru.
MiraSt

#23 Příspěvek od MiraSt »

vombat píše: 31 črc 2026, 08:25 Chystám se při nejbližší údržbě do ní osadit maznici na doplňování maziva bez rozebrání.
Proč? to mazivo někde uniká nebo se vypařuje?
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
jardafiala

#24 Příspěvek od jardafiala »

Ať děláš co děláš tak (podle hustoty) má mazivo snahu uniknout, nejčastěji kolem ložiska rotoru. Když se použije hodně řídké tak pak prská spolu s vyfukovaným vzduchem ven.
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

A k čemu tam je ten závitovej labyrint? Když se točí rotor, má snahu šroubovat mazivo zpět do převodovky. Nevím jak vám, ale moje EBU15B dost slintá vazelínu pod přírubou výstupní hřídele přes ty vymezovací podložky. Přemejšlel jsem, jestli to trochu nemáznout Hermetikem. Jo a když jsem ji smontoval s jedním vymezovacím kroužkem, tak vůle naprosto nepatrná. To by asi po roztažení za tepla nedělalo dobrotu.
To bandážování jsme kdysi zkusili na převinutý brusce na 6 mm cigárka, co se vyráběla v sedmdesátkách a měla motorovou část stejnou jako vrtačka Kombi, jen ta výstupní část byla jiná. Po převinutí byla vyvážená jen staticky a dost vrněla v rukách. Namotala se ta bandáž a pomatlala epoxydem. Pak s tím nešlo dělat, přímo brněla v rukách, samozřejmě mechanicky, né elektricky. :mrgreen: Myslím, že se musela vyhodit, odloupat tu bandáž nešlo bez poškození vinutí.
Jirka

MiraSt

#26 Příspěvek od MiraSt »

Moje otázka byla na převodovku křovinořezu.
Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

No taky moje odpověď byla na jardafiala. :)
Jirka

jardafiala

#28 Příspěvek od jardafiala »

Labyrint samozřejmě pomáhá udržet mazivo v převodovce. Neleze to mazivo kolem vřetene skrz ložisko? To by mělo být kryté z obou stran.
Celeron

#29 Příspěvek od Celeron »

Ne, tam ne. Jen přes ty vymezovací kroužky.
Jirka

jardafiala

#30 Příspěvek od jardafiala »

Ajo, nedával jsem pozor, tam by Hermetik pomohl.

Zpět na „Elektrické nářadí“