Flexa Narex EBU15

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Flexa Narex EBU15

#1 Příspěvek od Celeron »

Za poslední dva měsíce jsem rozřezal flexou s diamanťákem asi 50 bloků ztracenýho bednění a asi 20 dlaždic 50 x 50 x 5 cm. Prasklo na to celkem 3 kotouče. Flexu jsem během tý doby 3 x vyfoukal stlačeným vzduchem, vždy vyletěl oblak betonový moučky. Tak si říkám, jestli na ní neudělat preventivní generálku. Už toho natočila docela dost, asi by si to zasloužila. Dělal jste to někdo?
Jde mi o to, zda nebude nějaký překvápko, co tam bude nejspíš potřeba vyměnit a taky čím naplnit převodovku, případně zda nejsou na výstupní hřídeli nějaký simeringy.
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jardafiala

#2 Příspěvek od jardafiala »

Když to funguje tak to nespravuj...Ale tady můžeš celou brusku rozebrat a vyfoukat odevšad prach a sajrajt, to je celkem jasné, ale nejkritičtější část je ozubení a jeho mazání. Jako zkušební technik NAREXu, poté PROTOOLu atd poradím, zkus vzít za vřeteno a zkusit rukou vůli, mělo by se to hnout jenom kousek na každou stranu. Ono to je slyšet (teda já to slyším) už při rozběhu jestli tam není velká vůle, ta se projeví při rozběhu rachtáním. Pod čelem co drží vřeteno jsou vymezovací podložky, po létech používání, pokud zuby vypadají pěkně, tam přidej nějakou hustou vazelínu a odeber jednu (nebo i dvě...)z podložek které tam skoro určitě budou. Vřeteno při zkoušce, hýbáním v ruce musí mít pořád vůli, stačí docela malá. Ono se to blbě popisuje, léta zkušeností. Mazání je kapitola sama pro sebe, léta zkoušek a různých maziv, jak jsem napsal, dej tam něco co je husté a s teplotou nevyteče.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Díky! Předpokládám, že myslíš zubovou vůli mezi šnekem hřídele motoru a kolem se šikmejma zubama na hřídeli vřetene. Tak ta cvaká docela dost. A pod tou přírubou vřetene je dost vyteklý mazelíny zatvrdlý prachem od řezání.
Jirka

Pikofarad

#4 Příspěvek od Pikofarad »

Starou vazelínu je třeba odstranit,po důkladném vyčištění zaplnit polovinu prostoru převodovky novou.Nenaplnit celou převodovku,pak se hřeje .Já používám Total Multis EP 1,Je to kvalitní a levné mazivo.
Dobré pro tyto účely je i dražší Castrol Tribol GR 100-1 PD .Oba se prodávají i ve 400g balení
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

Já bych to určitě vyčistil, nedávno jsem musel vyhodit jednu EBU 230, protože se zadřelo zadní ložisko a to teplem zdeformovalo kryt ve kterém bylo osazené. Bohužel to byl již starší typ a nový kryt už se neprodává. Tak že škoda jinak úplně zdravé brusky.
jardafiala

#6 Příspěvek od jardafiala »

"Předpokládám, že myslíš zubovou vůli mezi šnekem hřídele motoru a kolem se šikmejma zubama na hřídeli vřetene."
Ano, přesně to myslím. Pokud neodejde motor (nejčastěji rotor na mezizávitový zkrat) pak nejspíš jako první uhyne ozubení na rotoru (pastorek), pak lze koupit celou sadu - pastorek a ozubené kolo, otázka je jestli to ještě stojí za to. To pak posoudíš podle stavu rotoru. Měniz jenom pastorek se všeobecně nedoporučuje.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

bu2520 píše: 27 črc 2026, 07:35 Já bych to určitě vyčistil, nedávno jsem musel vyhodit jednu EBU 230, protože se zadřelo zadní ložisko a to teplem zdeformovalo kryt ve kterém bylo osazené. Bohužel to byl již starší typ a nový kryt už se neprodává.
Jo tohle znám u Bosch vrtačky s mechanickým příklepem. Naštěstí se dal ten plastovej nosič ložiska ještě koupit v HK když se šlo z Malýho náměstí k soudu. Asi uprostřed vpravo. Už nepamatuju, jak se jmenovali možná Berger a kam se od tamtud poděli taky nevím.
Jirka

petrfilipi

#8 Příspěvek od petrfilipi »

Mně bylo v Narexu přímo doporučení vyměnit s rotorem i díl, ve kterém je (lehce) nalisován stator a je v něm uchyceno zadní ložisko. Díl stál pár korun, tak nebylo co řešit.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Tak mám EBU15 rozebranou. Sundal jsem nejdřív přírubu výstupní hřídele, co je na čtyřech hvězdičkách M4. Obě ozubený kola absolutně suchý, maziva tam bylo tak 2-3 cm³ jen v koutech převodovky a hustota taková, že se v něm dělaly praskliny. Tak jsem vše vyšťoural ale chtělo by to vymejt. Jak ale dostanu výstupní hřídel ven z ložiska, případně s ložiskem? Vyklepat měděnou paličkou do výstupní hřídele směrem dovnitř převodovky? To ložisko se mi moc nezdá, je dost hlučný a možná i trochu "krokuje".
Pak jsem odšrouboval i ty čtyři samořezy, co drží převodovku na motoru. Šlo to ven i s rotorem. A zase nevím, jak dostat rotor z ložiska u převodovky, případně sundat pastorek se šikmým ozubením. Myslel jsem, že tam je šnek, už nevím, u jaký rozbrušky či vrtačky jsem to viděl. To ložisko rotoru u převodovky je tichý, asi může zůstat. S rotorem šlo ven i ložisko u komutátoru, to taky vypadá dobře, jen je taky absolutně suchý.
Díky za případnou navigaci Jardo. :)
edit1: našel jsem ty tři zapuštěný šrouby, co se dají povolit skrz díru v chladící turbíně. Bylo to peklo je povolit, asi byly něčím pojištěný. Rotor je venku s ložiskem a pastorkem. Takže vzniká další dotaz, jak sundat pastorek a ložisko? :oops:
Jirka

jardafiala

#10 Příspěvek od jardafiala »

Na tohle se používaly v prototypové dílně přípravky, doma jsem to nedělal.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Hmm, tak budu muset provést výzkum sám. :( Na Trubce jsou nějaký videa ale na jiný typy než moje EBU15B. A tam je to jinak.
Jirka

jardafiala

#12 Příspěvek od jardafiala »

Ona by měla být k nalezení explodovaná sestava (tady https://www.narex.cz/veterani-uhlove-br ... j-ebu-15-b ) a ta by mohla napovědět. Zkus kouknout na trubce na "Legendární bruska Narex EBU 15", je tam sice spousta keců ale od poloviny začne rozebírat to co tě zajímalo.
MiraSt

#13 Příspěvek od MiraSt »

Mazání toho soukolí je kapitola sama od sebe. Co jsem měl rozebrané tak kolomaz vždycky všude možně a soukolí suché. Považuju to za kurvítko, technicky nedořešené mazání. Ať tam je tuku kolik chce. Ono to řahtání je právě projev suchých zubů.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
jardafiala

#14 Příspěvek od jardafiala »

Tady je technické dořešení mazání trochu oříšek. Ve zkušebně jsme zkoušeli různé mazací tuky a pak se dělala dlouhodobá zkouška životnosti. Rozdíly mezi různými mazivy byly ale zase ne až nějak diametrálně odlišné. On je problém udržet mazivo tam, kde by mělo být, tedy na zubech. Ale zuby se zahřívají, s nimi mazivo a k tomu odstředivá síla a hledej řešení (zatím jsem žádné neviděl). Jen na okraj - největší vliv na životnost ozubení má přesnost výroby. V NAREXU byl kromě jiného měřák, který změřil parametry zubů a při zkouškách stroje, které měly zuby menší odchylku od ideálu, vykazovaly významně lepší životnost než ty se zuby s většími rozptyly. Ono si to "nesedne" jak by se dalo předpokládat..
Nikto

#15 Příspěvek od Nikto »

No, ja by som videl riesenie. klasicke strojarske - mazanie olejom. Lenze to by to muselo byt uplne inac utesnene a teda vyrazne drahsie...

Zpět na „Elektrické nářadí“