řemínky do tape deck Sony
Moderátor: Moderátoři
-
juca
-
Monogatari
-
judeware
Taky mě to čeká. AME má rozměrově nejbližší ideálu tyto:...chtěl bych si opravit tape decky Sony TC-K461S ale nevím přesné rozměry řemínků...
• řemen 22,5 - 1,3 mm čtvercový
• řemen 67,2 - 0,5 - 4,0 mm plochý
• řemen 64,5 - 0,5 - 4,5 mm plochý
Váhám, který z těch plochých bude vhodnější.
Mechanika je v divném stavu - torza obou řemenů jsou rozteklá, že vypadají, jak vazelína. Viděl někdo něco podobného?
-
rnbw
-
VASEK_W
to je normální stav se kterým mi kamarádi noseji jejich "verky" na opravu.
Řemen tak změkne, že se přetrhne a následně namotá na řemeničku jako slabší, a pěkně se to spojí do sebe. Dostávám to odsud nahrubo šroubováčky s plochým ostřím, následně vatičkou namočenou izopropylem až do úplněho vyčištění.
Někdy po přetržení řemínek jen spadne na dno přístroje, a to je výhra. Řemeničky se jen lehce očistí, ale ten zbytek se musí sebrat velmi opatrně, jinak se rozmaže po celém dnu jako med
Vašek
-
Celeron
-
rnbw
-
Celeron
-
lubos1961
judeware píše:torza obou řemenů jsou rozteklá, že vypadají, jak vazelína. Viděl někdo něco podobného?
Přesně takový maglajs jsem měl v Soňáckém TC - W290 - všechny převodové kolečka kde měly být gumičky zbyla jenom mazlavá hmota která nešla pořádně ničím odstranit. Černá na všecho výborně lepivá polotekutá hmota.
-
judeware
Zbytek vypadá solidně, mírný nadstandard (japonská komerce z půli 90. let). Jednostranná deska, jejíž cín se leskne, jako by byl pájený včera. Jemný kalafunový film po celé ploše... Konzervační záměr, nebo jen důsledek nemytosti po protažení strojním pájením? V podobném duchu vyhlížely desky ve VCR Panasonic. Deska označená sekcemi. Ve zdroji nejsou stabilizátory, ale zenerkové tranzistory - to byla tehdejší móda?
Po rekultivaci mechaniky by to mohlo normalizovanou dobu vydržet.
Hromadím podobné stroje pro lepší přednes audia a pro dolování dat z uleželých kazet osmibitových domácích počítačů v čele s tím nejmilejším a nejsympatičtějším.
-
xsc
-
rnbw
-
judeware
[1] Takhle nechutně to vypadalo...
[2] Plastový nosič jsem bral uchošťourem namočeným v lihu, následně nechal válet hodinu v mydlinách. Hlavní motor měl svinec na řemenici (zabral líh, uchošťour, párátko, dvounulkový papír), jeho "protikus" (setrvačník) viz další foto; pomocný motor jsem drbal stejným způsobem, jeho protikus (malá kladka vpravo nahoře) téžžž, ovšem to to trvalo!
Jaký účel má ta sestava na menším z motorů? Na křídeli je kladka, potom plast do Y, potom malé ozubené kolečko a k němu přiléhá druhé kolečko nesené tím Y, jedno kolečko defacto obíhá druhé. Je to něco pro autostop/FWD&REW/funkci mechaniky soft touch obecně? Mechanismus soft touch je stejný, jako u Asahi RD-830 -> hlavy vyjíždí díky nosnému plechu , kterým hejbá "něcojakovačka" (velké ozubené kolo, poháněné ve vhodném okamžiku hřídelkou od setrvačníku).
[3] Co kde odpadlo, jsem bral uchošťourem (s rizkem, že to spletu s regulérním mazivem), plášť setrvačníku párátkem, uchošťourem namočeným v lihu a na závěr odmašťoval perchlorem.
[4] Desku jsem vydrbal ředidlem C6000, DPS je jak nový. Popisy spínačů:
• REC. A - blokování nahrávání
• 70U - detekce kazety type II
• HALF - funkci jsem nepochopil
• METAL - detekce kazety type IV (nikdy jsem ji v ruce nedržel)
• STOP/SW - "detekce stavu" mechaniky
• IC8 - odrazový optočlen pro zjištění vložení kazety
Řekl bych, že u vývoje Japonci docela přemýšleli.
-
PotPalo
Pri SONY som mal takú závadu, že všetko fungovalo, ale namiesto pretáčania doľava to pretáčalo doprava. Ale to bola iná mechanika, bol tam unavený jeden plastový kus.
-
judeware
A že jsem tak smělý - jak to, že se dnes u malé spotřebky dává přednost neoddělitelným šňůrám? Mě přijde odejmutelná mnohem praktičtější (a nejde jen o "ekologii"). Vidlice na panel (dvoupólová, do tvaru ∞) překáží při skladování a transportu určitě míň, než šňůra namotaná na přístroj. Digipal 2 to tak měl, nové boxy defacto nikdy.
Do servisovaného decku bych si rád dal něco viz foto. V horní části je torzo šňůry (asi se líbila římských spoluobčanům), pod tím je ta panelovka. Než abych páčil kontakty ze soňáckého konektoru (ke spojení s malou DPS na trafu), raději bych na ten kablík připájel (a izolaci zafoukal) níže zobrazenou panelovou vidlici.
• Není to proti nějakému EUbontónu?
• Dá se onen díl běžně sehnat? Ani netuším, z jakého vraku ho mám.